O čem píší zahraniční víkendová média

Německý Die Welt se věnuje problémům na berlinské policejní akademii, kde v současné době je už třetina studentů z řad imigrantů. Svědci popisují, že kvůli nim jsou nároky na studenty mnohem mírnější, než v uplynulých letech, kdy na akademii studovali jen Němci. Nyní dochází prý i k takovým situacím, kdy vyučující během zkušebního testu opustí učebnu, aby si studenti mohli své odpovědi vzájemně zkontrolovat a korigovat.

Die Welt píše také o složitém povolebním vyjednávání v Německu a cituje vyjednavače za FDP Marca Buschmanna, že jamajská koalice má na uskutečnění stále naději jen 50 %. Vyloučeny prý nejsou ani předčasné volby.

Die Welt také přináší další informace o vymírání fauny v jezeru Bajkal, které nemá zatím jednoznačné vysvětlení.

Přírodě se věnuje Die Welt i v dalším článku, kde konstatuje, že momentálně prožíváme nejteplejší období moderní civilizace a v příštích 80 letech se očekává vzestup hladin moří o 2,4 metru. Článek znovu kritizuje Donalda Trumpa za rozhodnutí o opuštění pařížské dohody o klimatu.

Kritice Donalda Trumpa se věnuje i Frankfurter Allgemeine jednak za přístup ke klimatickým změnám a také za styky konzultanta společnostu Trump s Rusy.

Ve Frankfurter Allgemeine najdete i informaci o odsouzení egyptského televizního moderátora ke třem letům vězení za to, že v televizním vysílání mluvil o předmanželském a mimomanželském sexu, což je v egyptské muslimské společnosti tabu. V této souvislosti připomínám, že před stovkami let, než z jihu přišli do Egypta muslimové, byl Egypt křesťanská země.

Francouzský Le Monde na prvních místech informuje, jako obvykle, o katalánské krizi, konkrétně o vydání evropského zatykače na Carlese Puigdemonta. Ten prohlásil, že nemá v úmyslu se spravedlnosti vyhýbat a hodlá kandidovat v nadcházejících volbách.

Washington Post píše o možnosti, že 300 tisíc latinsko-amerických imigrantů, Hispánců a Haiťanů s dočasným povolením k pobytu by mohlo být deportováno z USA. Mohl by být ukončen jejich status chráněných osob před deportací. Oznámilo to americké ministerstvo vnitra těsně před velmi očekávaným oznámením, zda tato ochrana bude prodloužena.

Washington Post se také věnuje případu seržanta Bowe Bergdahla, který v roce 2009 svévolně opustil svou jednotku v Afghánistánu a byl zajat Talibanem, který ho držel v zajetí 5 let. V roce 2014 byl Bergdahl vyměněn při výměně zajatců. Bergdahlovi hrozilo až doživotní vězení. Prezident Trump prohlásil, že Bergdahl je špinavý zrádce a měl by dostat trest smrti. Na to reagovala Bergdahlova obhajoba prohlášením, že taková prezidentova vyjádření maří vojákovo právo na spravedlivý soudní proces a že každý Američan by měl být takovým útokem na spravedlnost a ústavní práva uražen. Vedoucí týmu obhajoby Bergdahla Eugene Fidell prohlásil, že Berghdall je vděčný všem, kteří ho v době jeho zajetí hledali a kteří ho pomohli zachránit. Bergdahl byl odsouzen k propuštění z armády, bude degradován z hodnosti seržanta, po dobu 10 měsíců bude muset platit 1000 dolarů každý měsíc a byl zbaven nároku na lékařskou péči, která je zdarma poskytována válečným veteránům i všech dalších výhod. Soudce po vynesení rozsudku okamžitě opustil soudní síň a nedal možnost nikomu položit žádný dotaz. Bergdahl však ještě definitivně vyhráno nemá, protože může dojít k odvolacímu soudu. Odvolání zvažuje generál Robert Abrams, který na Bergdahla podal žalobu.

Slovenský deník SME informuje o probíhajících přímých volbách županů. Odvolil už i prezident Kiska, který varoval před novodobými fašisty. Nejsledovanějším volebním krajem je banskobystrický, protože tam je úřadujícím županem Marián Kotleba. Průzkumy však pro tyto volby favorizují nezávislého kandidáta Jána Luntera, který by mohl Kotlebu porazit. Volební účast se očekává okolo 30 %. Volby jsou jednokolové a končí v sobotu ve 22 hodin.

Připravil: Richard Šimůnek; foto: Die Welt

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.