Muslimové stále častěji tématem sdělovacích prostředků

Tisk a zpravodajské weby na konci tohoto týdne odráží možná více, než kdy jindy, problémy, které přinášejí muslimové.

ABC News přináší reportáž z pařížského předměstí Clichy, kde původnímu francouzskému obyvatelstvu, včetně starosty a dalších zastupitelů, došla trpělivost s pravidelnými modlitbami muslimů na ulicích. K demonstrantům se připojili i státní úředníci z dalších pařížských předměstí. Problémy jsou přičítány nedostatku mešit ve Francii. Server nezmiňuje, do jaké míry se na tomto nedostatku podílí zavírání mešit kvůli štvavým kázáním imámů, ke kterým ve Francii dochází v poslední době často.

Více, než sto demonstrantů, z nichž někteří měli na sobě francouzskou trikolóru, jiní drželi francouzské vlajky a křesťanské kříže, neslo transparenty s nápisy „Stop nelegálním pouličním modlitbám“. Muslimové křičeli své „Allahu akbar“, na což demonstranti začali hlasitě zpívat francouzskou národní hymnu. Při potyčkách nebyl nikdo zraněn, protože policie vybavená štíty se snažila obě skupiny oddělit. Několik stovek muslimů se přesto pokoušelo modlit. Starosta se nechal slyšet, že se s demonstranty vrátí i každý další týden, pokud to bude nutné. Na to předseda Unie muslimských spolků reagoval, že budou v modlitbách na ulicích pokračovat, dokud nebude definitivně vyřešeno, kde se mají muslimové modlit a že požadují muslimskou Francii. Modlitby muslimů na ulicích se nelíbí mnoha Francouzům a pomohly popularitě Marine Le Penové, která proti nim dlouhodobě bojuje.

Muslimové v Clichy si původně pro modlení pronajali halu radnice. Starostovi se však podařilo u soudu prosadit přeměnu haly na knihovnu pro 60 000 obyvatel města. Muslimové dostali nové islámské kulturní a modlitební centrum, kde se mohou modlit. To se jim však nelíbí.

Jak taková modlitba na ulici vypadá, se můžete podívat třeba zde.

Také Washington Post informuje o možná méně známé skutečnosti, že k pouličním muslimským modlitbám, kdy je na ulicích z tohoto důvodu zastavena doprava, dochází každý pátek také v New Yorku.

Britský Independent informuje o pobouření, které v Británii vzbudila předvánoční reklama řetězce Tesco. Ten do reklamy zakomponoval muslimskou rodinu. Věřící křesťané protestují a cítí se velmi uraženi, jak píší na sociálních sítích. Jiní nechápou krok Tesca, když všichni přeci vědí, že muslimové Vánoce neslaví. Tesco na protesty reagovalo, že vítá všechny zákazníky bez ohledu na víru a že mají právo také oslavovat Vánoce a tyto svátky si užít, jako kdokoliv jiný. Reklama má podle Tesca propagovat rozmanitost. Reklamu můžete zhlédnout zde.

Agentura Reuters připomíná blížící se pondělní druhé výročí jednoho z nejstrašnějších koordinovaných muslimských útoků v Evropě na pařížský klub Bataclan, při kterém zemřelo 130 nevinných lidí, někteří z nich strašnou smrtí, a kritizuje v této souvislosti zavedení nového bezpečnostního zákona, který nahradil ukončení dva roky trvajícího výjimečného stavu v zemi. Ten zavedl ještě prezident Holland. Podle kritiků nový zákon podkopává občanské svobody. Poskytuje policii rozšířené pravomoci, širší provádění odposlechů, domovních prohlídek… Konzervativní politici varují, že nový zákon není stále dost účinný, zatímco lidskoprávní organizace naopak varují před jeho zneužíváním v neprospěch muslimů a před tím, že Francie se stala natolik závislá na výjimečném stavu, že se tento promítl i do zákona. 80 % veřejnosti však nový bezpečnostní zákon podporuje. Francouzská vláda tvrdí, že výjimečný stav v zemi zabránil více než třiceti teroristickým útokům. Prezident Emanuel Macron v úterý uvedl, že islámská militantnost zůstává i nadále největším bezpečnostním ohrožením Francie.

New York Times přinesl nedávno prostřednictvím Joshua Barone diskusi o předpojatosti společnosti proti muslimům po muslimských teroristických útocích. New York Times se ptá Dalie Mohagedové – ředitelky výzkumu v Institutu pro sociální politiku a porozumění ve Washingtonu, zda existuje v souvislosti s muslimským terorismem diskriminace nebo mediální zaujatost proti muslimům. Dotazovaní muslimové, to potvrzují.

České Lidové noviny při příležitosti dne veteránů, který si každoročně připomínáme 11. listopadu, vypočítávají, kde zemřelo nejvíce českých vojáků na zahraniční misi. Bylo to před 3 lety v Afghánistánu, kdy k základně Bagrám přijel muslimský sebevražedný atentátník na kole a na těle připevněné výbušniny odpálil ve chvíli, kdy čeští vojáci předávali psací potřeby dětem.

Richard Šimůnek; Foto: ABC News

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.