Koncert Olympicu k 55. výročí kapely

Tuto rubriku přinášející reportáže z hudebních koncertů jsme pojmenovali v původním Melody Merkuru anglickým slovem Alive. Protože navazujeme na tradici Melody Merkuru z 80. let, bude se tak jmenovat i v současném novém Melody Merkuru.

Koncert Olympicu k 55. výročí kapely – O2 Aréna Praha 9. 12. 2017

Kapela Olympic slavila 9. prosince v pražské O2 aréně 55. Výročí svého založení. Pojmenovala se v roce 1962 podle stejnojmenného pražského klubu.

Kapela v O2 aréně předvedla průřez svým repertoárem za pomoci několika hostů bez módních pyrotechnických efektů, pouze s projekční LED stěnou, kterou využila i k prezentaci starých klipů a dalším vzpomínkám a přítomné publikum v plné aréně nadchla.

10 minut po devatenácté kapela nastoupila za zvuku orchestru a doprovodu tak trochu cirkusového průvodu nezvykle uličkou mezi diváky a odstartovala 2,5 hodinový maraton. Diváci zpívali každou písničku s kapelou, mávali rukama do rytmu, často i se svítícími telefony v rukou. Petr Janda s nedávno nově instalovanými vlasy každou skladbu krátce uvedl a zavzpomínal. Za koncert vystřídal 4 kytary. Dvě elektroakustické, jednu elektrickou s tělem Les Paul GIBSON s bílými tečkami. Díky aktivním snímačům zněla rockově. A jeden Stratocaster vytvořený na zakázku pro „Djanga“, jak se Jandovi přezdívá, právě pro tento koncert. Proto měla na sobě číslo 55.

Na pódiu se postupně vystřídali i hosté. Milan Peroutka mladší, který si zazpíval s kapelou „Bon soir mademoiselle Paris“ a po té, pasoval paličkami, kterými v Olympicu bubnoval jeho otec Milan peroutka, nynějšího bubeníka Martina Vajgla na plnohodnotného bubeníka Olympicu.

Milan Peroutka byl dlouholetým bubeníkem Olympicu, ale v roce 2013 nečekaně předčasně zemřel. Do Olympicu nastoupil po Petru Hejdukovi, který ještě za minulého režimu vsadil na projekt s Ivetou Bartošovou a Jindrou Malíkem Balet a s Petrem Jandou se ve zlém rozešel. Petr Hejduk vystřídal na pozici bubeníka Jana Antonína Pacáka. Ani Petr Hejduk už není mezi živými. Zemřel ve věku 45 let na rakovinu. V Olympicu tíhnul ke klávesistovi Mirku Berkovi, který spáchal sebevraždu. Ale dost už smůly, která také Olympic provázela, a vraťme se ke koncertu.

Dalším hostem byla Petra Janů, která si s Petrem Jandou střihla jejich poměrně vydařený a ve své době velmi populární hit Jedeme dál. Richard Krajčo z kapely Kryštof si zazpíval „Otázky“. Skladbu „Je to tvá vina“ opentlil svým úžasným hlasem Petr Kolář. „Únos“ si s Olympicem zazpíval Jiří Korn, který si zahrál i na baskytaru. Kapele, ani divákům vůbec nevadí, že ta písnička vznikla pro festival politické písně v Sokolově. Fanoušci Olympicu nějak vůbec neřeší, že Olympic byl jednou ze stěžejních skupin minulého režimu. Spousta tehdejších kapel se neustále potýkala se zákazy, Olympic s tím nikdy větší problémy neměl. Dorazil i Michal Malátný ze Chinaski a dal „Želvu“. Martinu Vajglovi v této skladbě za bicími pomohla Marta Jandová, dcera Petra Jandy, a když dozpívala nezapomenutelně skladbu „Slzy Tvý mámy“, ohlas publika a možná i skladba samotná ji dojaly až k slzám.

Asi v polovině koncertu se na pódiu sešli další členové Olympicu, kteří kapelou prošli v jejich začátcích. Kytarista a zpěvák Ladislav Klein, Bubeník František Ringo Čech (s rozpuštěnými vlasy) a Baskytarista Pavel Chrastina. Společně s Petrem Jandou v této sestavě zahráli skladby „Vzpomínka plíživá“ a „Z bílé černou“. Společně s aktuální sestavou kapely zpěvákem a kytaristou Petrem Jandou, baskytaristou Milanem Broumem, bubeníkem Milanem Vajglem a klávesistou Jiřím Valentou, hrajícím běžně i na dvě  elektrická piána současně a hrál i na foukací harmoniku, pomohli ještě: Kytarista Ondřej Pátek, houslista Mário Illeš a dechař Boris Secký. Ten vystřídal celou škálu nástrojů.

Pravděpodobně s ohledem na věk fanoušků Olympicu bylo hlediště pouze pro sedící diváky, což jsem třeba já určitě uvítal. Zábavě diváků, atmosféře koncertu a úspěchu kapely to rozhodně neuškodilo.

Podobný koncert předvedl Olympic 29. listopadu také v Bratislavě.

Koncert natáčel přenosový vůz HD1 České televize, takže se ho jistě na obrazovkách veřejnoprávní televize brzy dočkáme. Od Olympiců je určitě sympatické, že nemají problém nechat své výroční koncerty natáčet. Česká televize vysílala v den koncertu na svém programu ČT art vzpomínkový večer s Olympicem. Nejprve staré klipy Olympicu a potom celý záznam koncertu k 20. výročí kapely z pražské Lucerny z roku 1982! Za dramaturgii programu ČT art je třeba Českou televizi určitě pochválit. Program není určen jen tzv. artificiálnímu umění, ale vysílá často i koncerty rockové, či populární hudby a to jak české, tak i zahraniční.

Cat Cooker

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.