V Hradci Králové se konal sjezd České strany sociálně demokratické

Komentář Richarda Šimůnka ke sjezdu ČSSD

V neděli 18. února 2018 se v Hradci Králové konal první sjezd ČSSD po volebním debaklu, který strana v podzimních volbách utrpěla. Pokud tento z úsporných důvodů jednodenní sjezd měl být zachraňující, tak tento účel spolehlivě minul. Považoval-li někdo Bohuslava Sobotku za nevýraznou osobnost, tak s Janem Hamáčkem to sjezd moc nevylepšil. Alespoň na venek, na mě i na spoustu dalších lidí tak působí. O post předsedy strany se ucházelo asi 8 nebo 9 kandidátů, ale za řeč stáli jen tři: Chovanec, Zimola a právě Hamáček. Volba Hamáčka jen potvrdila, že osoba předsedy bývá dohodnuta už před sjezdem. Byl zvolen navzdory tomu, že jeho projev byl nevýrazný, zatímco Zimola, působící trochu jako artista z cirkusů a varieté, se aspoň snažil zaujmout a třeba zrovna mě přesvědčil. I když prezentoval svou až extrémně levicovou představu plnou utrácení, jaké je levici vlastní v každé době, já jsem mu uvěřil, že změnu by určitě reprezentoval. Jestli k lepšímu, zvláště jako Zemanovec, je otázka. No, spíše zodpovězená otázka. Ale přesto, že byla očekávaně zvolena jen další leklá ryba, měl sjezd celkem bouřlivý průběh:
Strana pozvala na sjezd prezidenta. Když na nějaký stranický sjezd přijme pozvání prezident republiky, určitě to straně i sjezdu pomůže, jestli to pomůže nadstranickosti prezidenta, to je už jiná zodpovězená otázka. Ovšem tenhle prezident je Zeman. Sice velmi dobře pasoval do prostředí zanedbaného kulturního domu připomínajícího hospodu U Kaštanu, ale až takový festival jeho nabubřelosti, hulvátství a urážek asi ani delegáti nečekali. Nejprve zrekapituloval své úspěchy v čele ČSSD, kterou nepochybně pozvedl z popela, ale hned vzápětí odsoudil prakticky všechny své následovníky v jejím předsednickém křesle. Ty „nejhanebnější“ se odhodlal jmenovat, aby nedošlo k pochybnostem. Byl jím, samozřejmě, opět Vladimír Špidla, ale zvláštní pozornost věnoval zase Bohuslavu Sobotkovi. Když dával zase jeden ze svých příkladů, tentokrát nejodpudivějšího politika, byl k Sobotkovi natolik přívětivý, že ho jmenoval jako toho, kterého jmenovat nechce a použil jinou osobu – Miroslava kalouska. Tento prezident už nikdy nepochopí, že když on někoho kritizuje a dehonestuje, je to pro dotyčného u slušných lidí spíše vyznamenání, nebo to, že jako vítěz nebyl ani ve chvíli, kdy na Hradě Bohuslava Sobotku popoháněl holí. V sále se našlo pár „Zemanovců“, kteří mu za takový projev i zatleskali, ale byl to potlesk skutečně vlažný. Rád bych se Zeptal pánů Zimoly nebo Chovance, jestli si stále i teď myslí, že pozvání tohoto jejich kamaráda na sjezd, bylo šťastné rozhodnutí.
Na sjezdu zaznělo i pár projevů nejen ze strany kandidátů na předsedu, ale nějakou mimořádnou myšlenku, která by mohla být lékem na volební propad, jsem nezaznamenal, pokud by jimi tedy nebyly Zimolovy výzvy k návratu ke kořenům, které vidí v až extrémní socializaci. Ani rady Zemana ve stylu „Nebuďte stranou podrazáků“ nestojí za řeč. I kdybychom je oprostili od buranských výrazů, Zeman doporučuje aplikovat okolnosti jeho úspěchu v křesle šéfa ČSSD na dnešní dobu. To by, samozřejmě, nefungovalo. Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, zvláště když v ní dnes plave Babiš. Zemanova doporučení na vstup do vlády s Babišem bez nároku na ministerstva zněla spíše jako pokus nasměrovat ČSSD do definitivního zničení nebo naservírovat Babišovi tuto stranu jako závěrečný zákusek.
Vrátím se nyní ke svému komentáři z října 2017, kdy jsem psal, že ČSSD si ten volební debakl nezasloužila. A myslím, že ona za něj zase ani tak moc nemůže. Hnutí ANO sebralo voliče nejen jim. Často sdílené fake news označovaly ČSSD, zejména jejího předsedu Bohuslava Sobotku za tzv. „vítače“, tedy politika, který podporuje přijímání migrantů. Taková nálepka v současné společnosti politicky činného člověka totálně diskvalifikuje. TOP 09 by mohla vyprávět. Je to ukázka, jak mohou fake news totálně zlikvidovat politika i politickou stranu. Ta nálepka ČSSD jako „vítačů“ nemá žádné opodstatnění. Chovanec, jako ministr vnitra, naši zemi před tzv. „uprchlíky“ ubránil. Právě za něj v úřadu čelila Evropa největšímu náporu migrantů, přitom nás ta vlna prakticky vůbec neohrozila. I díky Chovancovi, který se nebál dávat nahlas najevo, ať s přijímáním běženců Českou republikou rozhodně nikdo nepočítá. A Sobotka byl po celou tuto dobu premiér! Tak jací „vítači“? Sobotka se nedávno vyjádřil, že Chovanec v jeho vládě zastával roli zlého muže a že to dělal dobře. Co se migrace týká, tak musím se Sobotkou jen souhlasit. Pokud má za volebním neúspěchem sociální demokracie stát nálepka „vítačů“, tak to srovnejte s úspěšnějšími Piráty nebo i s Babišovým hnutím ANO, které na ministerstvo spravedlnosti instalovalo dokonce znovu Roberta Pelikána, rozhodně se netajícího názorem, že by Česká republika přijímat migranty měla.
Ač nejsem levicový volič, sociální demokracii jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu, její existenční problémy mi dělají starosti. Protože v dnešní době, na dnešní politické scéně, v dnešní společnosti, při dnešním složení parlamentu je standardní demokratická strana potřebnější, než kdy více. Nenechme si tento jeden ze základních kamenů naší demokracie zničit. Byla by skutečná škoda, až tragédie, kdyby opustila sněmovnu, či dokonce zanikla další demokratická strana v této zemi. Její důležitost ve stínu různých dočasných populistů vyniká nyní více, než kdy jindy. Proto neprojevuji žádné nadšení ze současného jednání nového vedení ČSSD s Andrejem Babišem – trestně stíhaného premiéra v demisi vážně podezřelého z aktivní spolupráce s komunistickou tajnou bezpečností.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.