TOP 10 MTV Euro Top Chart

Pohled do nejčerstvějšího vydání hudební hitparády MTV

Díky společnosti AIM, které tímto oficiálně děkuji, mám znovu možnost sledovat programy MTV a zase občas referovat o jejích hudebních žebříčcích tak, jak jsem to v Melody Merkuru léta dělával. Dnes má možnost si MTV zaplatit téměř každý, takže nikdo není odkázán na mé reference, jako za minulého zločineckého režimu vedeném Komunistickou stranou Československa. Ale já mohu opět napsat, jak se mi obsah těch hitparád líbí. Navíc ne každý si chce příjem MTV platit a dnešní doba umožňuje do žebříčku v článku přidat odkazy na všechny klipy, takže k představě o obsahu hitparády není MTV nutná.

MTV, to dnes už zdaleka není jeden hudební televizní kanál. Existují nejen různé národní mutace (existovala i česká (2009-2013), ale ujala se jí TV Nova, takže to nemohlo dopadnout dobře a také nedopadlo. Po 4 letech projekt zkrachoval, ale tentokrát naštěstí neskončil arbitráží za 11 miliard), ale také žánrové. Nenapadlo by mě pustit si třeba MTV Dance, ale těšil jsem se na MTV Rock. Ovšem jen do chvíle, než jsem zjistil, co jsou v MTV ochotni vydávat za rock. Posluchači třeba takové české rozhlasové stanice Rock Zone jsou asi zvyklí na leccos, takže překvapeni by asi nebyli, ale já k nim nepatřím.

Překvapilo mě, že koncept této bezpochyby fenomenální televize se za posledních 30 let prakticky nezměnil. Pořád používá různé někdy až provokativní předěly, časté, nekonečné až otravné self promotion, což mělo za následek, že jsem po několika desítkách let tu televizi důvěrně poznával, a to nebyl pocit nepříjemný. Až na tu hudbu. Ta je už, samozřejmě, diametrálně odlišná, ale to jsem očekával. Musím se přiznat, že po těch letech, kdy jsem MTV neviděl, jsem se trochu bál si to pustit. Ale šok se nakonec nekonal. Převaha uniformních telecích černošských hlasů nudících rapem, či hip hopem na tisíc stejných způsobů se nekonala. V hitparádě se překvapivě našly skladby, kde bylo možné objevit i náznaky skutečné hudby, i když klasickou stavbu mezihra/refrén neočekávejte. Našly se i na první poslech možná nezajímavé skladby, které ale už po druhém poslechu těžko dostáváte z ucha, kde se vám uhnízdí skoro na celý den (třeba „Sweet But Psycho„). Najdou se i klipy, jejichž nejsilnější stránkou je právě video, či text bez potřeby autora, či zpěváka se ukazovat. Pro mě je asi „Someone You Loved“ nejpůsobivějším klipem tohoto týdne. Pomalá smutná lyrická skladba, kterou se rád nechám unést a můžu se vykašlat na obvinění z podléhání patosu. Na opačném konci zajímavosti (nikoliv však žebříčku, naopak) najdeme úplně zbytečné idoly tak maximálně pro děti, typu Ariana Grande, na jejíž koncertě došlo před časem k muslimskému útoku, při kterém zemřelo 22 lidí. S Arianou, ani její popularitou to evidentně neudělalo vůbec nic. Bylo by zajímavé zjistit, zda aspoň s jejím postojem k islámu. Ale podívejte se na ni. To bychom po ní asi chtěli moc. O mnoho sympatičtější je koncertní klip Lady Gaga, která je všechno jiné, než cukrová panenka a s Bradleym Cooperem si vystřihli téměř country. I diskotékové „High Hopes“ má dobrý zvuk a v tom rytmu si můžete třeba aspoň zaskákat. No, čekal jsem to opravdu horší. I když tento týden vyhrálo duo Sam Smith s mulatkou Normani, čemuž nerozumím. Utahaný nevýrazný klip, ale taková je asi dnes doba.

Mohl bych sem dát odkaz na hudební žebříček MTV, ale přes to, že je v něm napsáno, že byl aktualizován 22. února, ve vysílání MTV bylo pořadí v hitparádě úplně jiné. Tohle:

  1. Sam Smith ft. Normani „Dancing With A Stranger
  2. Calvin Harris & Rag’n’Bone Man „Giant
  3. Ava Max „Sweet But Psycho
  4. Ariana Grande „7 Rings
  5. Lewis Capaldi „Someone You Loved
  6. Mark Ronson ft. Miley Cyrus „Nothing Breaks Like A Heart
  7. Mabel „Don’t Call Me Up
  8. Halsey „Witnout me
  9. Lady Gaga „Shallow
  10. Panic! At the Disco „High Hopes

Nebudu hitparády komentovat každý týden. Na to ani nemám čas, ale hlavně za týden nedojde k tolika změnám, aby to stálo za celý článek. Nicméně časem se na hudební žebříčky zase podíváme. Nebo patříte k těm, kteří hudební žebříčky sledují pravidelně? Bavilo by vás tuto rubriku vést a komentovat hudbu třeba každý týden? Tahle rubrika může být vaše! Napište mi.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.