Nejen hudební události uplynulého týdne

Uběhly dva týdny od posledního reportu o hitparádě MTV Euro Top Chart, tak se podívejme, jestli se tam něco změnilo.

Trochu ano. Lady Gaga se svým hitem „Shallow“ zvítězila. Myslím, že to svědčí o tom, že hudební hitparáda MTV má přeci jen větší záběr, myslím hlavně věkový, než třeba hitparáda české hudební stanice Óčko. Je to dáno asi také způsobem sestavování žebříčku. Na Óčku je to záležitost hlasování diváků. Když už jsem zmínil Óčko, budu pokračovat. Myslím, že Óčko je ten důvod, proč jsem měl z prvního sledování hitparády MTV po zhruba třiceti letech hrůzu. Hitparádu Óčka jsem totiž občas vídával. Na rozdíl od MTV. Bál jsem se, že ta na MTV bude obsahově podobná, jako na Óčku. Óčko má v pravidlech své hitparády nějakou klauzuli, že po určitém počtu týdnů přítomnosti skladby musí písnička hitparádu opustit. Takže nemohu tvrdit, že třeba právě „Shallow“ od Lady Gaga v ní nehráli. Ale např. tento týden, kdy na MTV zvítězila, se na Óčku nevyskytla do posledního místa. Snad jediná skladba z Top 10 na MTV, která se vůbec na Óčku objevila, byla, no hádejte, ano, samozřejmě, Ariana Grande a jejích 7 Rings. Tragédie. Ale Óčko má zase proti MTV tu výhodu, že se tam objevují české klipy. Tím nechci říct, že bych byl nadšený z vítězství klipu moderátora hitparády Canna „Řekni mi“, což je asi milióntý český pokus o jakýsi rap, ale občas se tam objeví i docela normální písničky, jako v minulém týdnu „Sex ve sprše“ od O5 & Radeček, který opět dokazuje, že síla je v jednoduchosti. Ale představte si, že v první desítce Óčka najdete i stále šedovlasou českou ostudu loňské Eurovize Mikolase Josefa. Jak tedy hitparáda MTV dopadla? Takhle: Top 10 Euro Top Chart:

  1. Lady Gaga – „Shallow“
  2. Sam Smith ft Normani – „Dancing with a Stranger“
  3. Calvin Harris & Rag’n’Bone Man – „Giant“
  4. Ava Max – „Sweet but psycho“
  5. Lewis Capaldi – „Someone You Loved“
  6. Mark Ronson ft Miley Cyrus – „Nothing Breaks Like A Heart“
  7. Ariana Grande – „7 Rings“
  8. Mabel – „Don’t Call Me Up“
  9. Helsey – „Without Me“
  10. Camelphat x Cristoph ft. Jem Cooke – „Breathe“

Celou aktuální hitparádu Óčka najdete >>tady<<.

Ještě bych se v tomto článku chtěl zmínit o letošních Cenách Anděl za rok 2019, které byly uděleny za účasti kamer České televize 5. března ve Fóru Karlín. I když jsem nebyl ze všech oceněných úplně nadšen, večer ukázal, že se v české hudbě stále aspoň něco trochu děje, i když uvedení Michala Prokopa do Síně slávy opět ukázalo, že hlavní síla české hudby je stále hlavně v minulosti. Ale tím nevylučuji, že za 50 let bude uváděn do síně slávy i někdo z dnešních oceněných mladých umělců. Tentokrát mi večer přišel důstojný a vlastně skvělý. Jedním z jeho vrcholů byl i duet Meky Žbirky s nevidomou dívkou Ráchel Skleničkovou. Jsem rád, že tato tradice existuje a už teď se těším na další ročník. Díky České televizi za přenosy a popularizaci.

Další skvělá tradice je oceňování českých filmů. Myslím, že i Český lev, založený asi stále nedoceněným skvělým počinem Petra Vachlera z roku 1993, přispívá k tomu, že český film žije a produkuje skvělá díla. Trojanův Toman, kterého jsem zhltnul na jeden zátah, i přes mnohé nominace vyšel zase naprázdno, ale Ondřej tvrdil, že je na to zvyklý, tak ho to snad nerozplakalo. Výborný film je i Zlatý podraz. Mám slabost pro filmy zobrazující zločinnost komunistického režimu a myslím si, že jich nebude nikdy dost. Takže velmi oceňuji i Jana Palacha. I u slavnostního večera předávání Českých lvů nejlepším českým filmům včetně dokumentů (z oceněného Kingskate doporučuji i soundtrack) také nechyběla Česká televize. Díky tomu, že přenos zajišťovala opět právě ona, jsme si mohli ušetřit „komerční přestávky“. Díky za to! Doufám, že to nezmění ani Ladislav „Koňský ohon“ Jakl čerstvě v RRTV. Nedovolme mu to!

No a když už jsem zmínil filmy, podívejme se, které vyhrávají na internetu:

  1. Bohemian Rhapsody (2018)
  2. Venom (2018)
  3. Aquaman (2018)
  4. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018)
  5. 22. míle (2018)
  6. Bumblebee (2018)
  7. Peppermint: Anděl pomsty (2018)
  8. Predátor: Evoluce (2018)
  9. Motýlek (2017)
  10. Avengers: Infinity War (2018)

Dodejme, že nejstahovanějšími filmy jsou stále videa ve standardním starém rozlišení přesto, že se téměř jiné, než UHD televize s rozlišením 4k už neprodávají.

Pokud Vás žebříčky baví, podívejte se na naši smršť třeba sem.

Nashle příště.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.