Zelení jsou aspoň zábavnější, než Piráti.

Ve vrcholící volební kampani mě dnes pobavily dvě věci.

Tu první má na svědomí Strana Zelených, která na svém facebookovém profilu vyhlásila anketu „Co je pro vás ze zeleného programu nejdůležitější?“ Vyhrála možnost „Zůstat v EU“, následovaná bojem s klimatickou změnou a na třetím místě chtějí voliči Zelených vyšší mzdy. Nebudu se pozastavovat nad tím, že není vůbec jisté, zda lze s klimatickými změnami bojovat, či je-li vůbec v tomto směru proti čemu bojovat, když se vědci nemohou dohodnout nejen na příčině, ale ani na vlivu člověka na tyto změny. Nejvíce jsem se pobavil nad komentáři pod anketou. Vybírám: Jakub Nádvorník: „Já vás volím hlavně kvůli klimatu a zvířatům, hodně podporujete veganství…“ Robin Stark„Kvalitní potraviny, ochrana životního prostředí a podpora LGBT…“, Barbora Novosadova„Za mě hlavně tolerance. K přírodě. K odlišným lidem“. Milan Škoda„Budu volit kvůli vyšším platům učitelům, správnému přístupu ke zvířatům a podpoře LGBT“. Alena U. Augustová„Zelení jsou strana pro všechny lidi bez ohledu na gender, barvu kůže nebo výši platu…“; Jarda Vávra„Všechny čtyři body + manželství pro všechny včetně možnosti vstupu do adopčního procesu i pro homosexuální páry“. Socialismus jako životní styl (to je název profilu): „Jestli budete bojovat proti kapitalismu, tak svůj hlas ještě zvážím“. Filip Straka„Přijímání uprchlíků podle kvót, prosazení zákona o sociálním bydlení, přijmutí eura, ne referendu ad.“. A to se v dalších příspěvcích zhruba opakuje. Najdou se tam i komentáře, které Zeleným přejí stejný úspěch, jako v posledních parlamentních volbách v Rakousku. Na vysvětlenou: Zelení se tam se ziskem pod 4% do parlamentu nedostali. No a když člověk čte důvody, proč voliči Zelených volí, jak volí, mně to tedy vážně vyloudilo úsměv na tváři. Jeden z diskutujících položil otázku, jestli vegani opravdu potřebují pro své stravování podporu z poslanecké sněmovny, jiní zdůrazňují podporu Zelených pro přijímání migrantů. Připomenu, že současný rakouský prezident Van der Bellen, který v prezidentských volbách ve druhém kole porazil Norberta Hofera, byl kandidátem právě rakouských Zelených. Neuběhly ani dva roky a parlamentní volby v Rakousku vyhrávají protiuprchlické strany a Zelení utrpěli absolutní volební debakl. V České republice to zatím snad vypadá stejně nadějně. Když v době, kdy Evropu obsazují muslimové a jejich rukama umírají nevinní Evropané, někdo řeší „gender“, tak na to musí mít vysloveně „pollitický talent“. Když v Evropském parlamentu nedávno přednášela palestinská teroristka, byli to právě poslanci za Zelené, kteří si málem ruce zlámali, jak vehementně tleskali (Zdroj: Reflex).

Druhá věc, která mě dnes zaujala, jsou opakované předpovědi růstu volebních preferencí Pirátů. Moc jsem jim nerozuměl, tak jsem si udělal takový malý soukromý miniprůzkum mezi svými známými a přáteli a těch, kteří se mi svěřili, že budou volit Piráty, jsem se zeptal proč. A moje obavy se potvrdily. Výsledek mého dotazování bych shrnul do věty: „Jsou mladí a já už ty zavedené politiky nemůžu ani vidět“. Na můj dotaz, zda viděli nebo slyšeli něco z programu Pirátů, jsem v drtivé většině dostal zápornou odpověď. Když jsem jim ukázal tuhle fotografii a citoval z jejich programu pasáže o imigraci, spadla jim brada.

A čemu už vůbec nerozumím, je zhruba setrvalá podpora hnutí ANO. Těch průšvihů pana Babiše je už tolik, že snad ani nejzarytější optimista nemůže věřit, že je to pořád ta kampáááň. Navíc téměř všechny strany už deklarovaly, že by s Babišem do vlády nešly. Takže voliči ANO nám zadělávají na další volební pat, v horším případě i další předčasné volby. Tak bych Vás chtěl poprosit: Než vhodíte hlas jakékoliv straně, zamyslete se a zkuste si zjistit informace. Držím palce.

Richard Šimůnek

1 Comment

  1. Dnes jsem na internetu viděl velmi vydařený a podle mě nejvýstižnější slogan na Piráty: „Internet zavedeme do každé mešity!“ Myslím, že více není třeba dodávat.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.