Co ukázala SUPERDEBATA v České televizi?

Co ukázala Superdebata na České televizi?

V první řadě, že i přes úroveň českých politiků mají politické debaty na České televizi stále nejvyšší úroveň, nepochybně díky moderátorům a Václav Moravec je pořád první liga. V této souvislosti zaráží, na jaké voliče asi cílí politici, jdoucí diskutovat do TV Nova. Ale já nejsem jejich volební manažer, asi mají své voliče i mezi diváky takových kanálů. Vraťme se do slušnějšího mediálního domu:

Mám-li to vzít zleva od čísla 1, potom předseda ODS Fiala je asi jedním z mála vítězů tohoto klání. Důstojné vystupování i osobnost inteligentního vysokoškolského profesora jako vývěsní štít funguje. Člověk by skoro uvěřil a zapomněl na všechny ty neslavné osobnosti uplynulých skoro 30 let, kterými je lemována nejen historie ODS, ale i politika naší země.

Lubomír Zaorálek opět víceméně bezradný bez jasného záměru které voliče by vlastně na svou stranu chtěl získat. Chtěl by všechny a tak nezíská navíc nejspíše nikoho.

Jan Farský jako lídr Starostů a nezávislých nepochybně nejslabší lídr z celé desítky. Naprosto nevýrazný bez schopnosti zaujmout.

Komunisty nekomentuji. Ve slušné zemi nemají mezi deseti nejpopulárnějšími politickými stranami co pohledávat.

A jsme u Zelených. Jejich šance pro vstup do sněmovny je naštěstí minimální, ale jejich lídr Matěj Stropnický je druhým vítězem této debaty, to je třeba přiznat. Plné bylo pódium tzv. prvoligových politiků, ale jen Stropnický dokázal Babišovi účinným způsobem oponovat. Stropnického dotační parazit zatlačil Babiše už tak rozhozeného z reakce přítomných diváků na jeho projev do hysterické defenzívy.

Ivan Bartoš je jedním z těch, jehož přítomnost považuji za spornou. Pokud je přítomen Ivan Bartoš a Matěj Stropnický, potom si myslím, že by neměl mezi lídry chybět ani Petr Mach. Já vím, podle jakého klíče jsou lídři do debat vybíráni, ale průzkumy jsou materie nehmatatelná, éterická co do času i metod a tak mi přijde, že nechat je rozhodovat o tak zásadní věci pro úspěch politické strany, jako je mít možnost prezentovat se v nejdůležitější předvolební debatě, je přinejmenším odvážné a může být vysoce nespravedlivé. Ani Ivan nepředvedl nic významného, hlavně se ani nepokusil vyvrátit pověst Pirátů jako strany vítající muslimské migranty.

Mirek Kalousek to má těžké. Díky své proevropské, až eurohujerské rétorice celé strany včetně podpory povinných migračních kvót jejich europoslanci Topce hrozí, že by se nemusela dostat přes pětiprocentní hranici. Strana se tváří, že si to nepřipouští, ale nervozita propadající chvílemi až v zoufalství, je znát.

Viditelně unavený Andrej Babiš je jedním z hlavních poražených této debaty. Smích, jako reakce přítomných diváků na jeho tisíckrát oposlouchaná hesla ho evidentně zaskočila. Myslím, že může být rád, že předvolební kampaň končí. Ještě měsíc a preference jeho a jeho hnutí Agrofert, jak ho výstižně nazval Stropnický, by mohly jít výrazně dolů.

Pavlu Bělobrádkovi se asi nejméně ze všech povedl závěrečný projev. Předseda KDU-ČSL promluvil poprvé až půl hodiny po začátku celé debaty a velké perly to zrovna nebyly.

To naopak Tomio Okamura měl závěrečný proslov asi nejpovedenější, ale možná proto, že jako jediný ho četl. Václav Moravec si v jeho případě nenechal ujít snadnou příležitost nachytat Okamuru na jeho povrchnost. Ale je otázka, jestli by např. Bartoš nedopadl v takovém testu podobně.

S tvrzením, že jsou tyto debaty k ničemu, nesouhlasím. Pravda ty, kdo politiku nesledují a podívali by se jen jednou právě den před volbami, aby se rozhodli koho volit, by tato debata mohla přivést na scestí. Někomu tento formát prostě sedne a jinému nikoliv. Přítomnost diváků v sále a jejich reakce jsou hezký lakmusový papírek. I podle něj se dají nálady ve společnosti odhadovat. Posměšky sklidil Babiš jako jediný. Naposledy si podobnou ostudu utrhla Jana Bobošíková při debatě prezidentských kandidátů.

Tak teď už jen volit hlavou a počkat si na výsledky. Pokud tato debata přesvědčila i další potencionální voliče, že jejich hlas je důležitý a že je nutné jít volit, potom splnila svůj účel.

Richard Šimůnek; Foto: Č.T.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.