Zachovejme veřejnoprávní média!

Zkusím takový malý miniseriál o stranách po volbách. A nemohu nezačít hnutím SPD (Svoboda a přímá demokracie), jehož součástí názvu je prý i jméno Tomia Okamury, asi aby si je někdo třeba nespletl.

Jak jsem psal už v jiném komentáři, přesto, že jsem SPD nevolil, považoval jsem za prospěšné mít v parlamentu nějakou českou AfD, či Pegidu, která se postará o ochranu naší země před muslimským terorismem, abychom tu za pár let neměli také stovky mrtvých a výjimečný stav, jako třeba ve Francii. A asi jsem spíše trochu toleroval, trochu ignoroval a trochu nechtěl vidět a slyšet neskutečná Okamurova prohlášení ať už o komunismu jako nejspravedlivějším systému, který svět poznal nebo jeho hodnocení konfliktu na východě Ukrajiny, či přitakávání Zemanovým výrokům o Krymu. Byl jsem ochoten tolerovat jiný názor, i když jsem ho považoval za zcestný, za to, že budeme mít v parlamentu někoho proti nebezpečné islámské ideologii.

Jenže potom přišel druhý den voleb, činovníci SPD odmítli vpustit některé vybrané novináře do volebního štábu za to, že o nich před volbami nepsali jen hezky a na Facebooku se spustila vlna nenávisti příznivců SPD pod jedním jmenovatelem, který bych shrnul zhruba do věty: „A takhle si to teď vyřídíme s vámi všemi!“ Nejprve jsem nad tím zvedl obočí, ale brzy mi z toho začal nepříjemně běhat mráz po zádech, jakoby na mě zase dýchl závan exhumované totality. A potom to už šlo ráz na ráz. Že Tomio opomněl uvést nějakých 15 milionů do svého daňového přiznání, mě už ani moc nepřekvapilo, nebyl by to, myslím, první finanční problém za jeho poslancování, ani to, že člen jeho strany, která má v programu boj proti exekucím nabízel rychlé půjčky. Co už se mnou hnulo více, to byl záznam z jedné z předvolebních debat České televize, kterou jsem zrovna živě neviděl a které se za SPD zúčastnil poslanec Miloslav Rozner – jednička na jihočeské kandidátce. Než abych dlouze popisoval, co se mnou hnulo, bude jednodušší, když se podíváte na tohle video se sestřihem Roznerových příspěvků do diskuse. Až ho budete sledovat, mějte na paměti, že to byl kandidát číslo 1 na jihočeské kandidátce, tedy na prvním místě volebního lístku SPD. Jeho tedy vybralo hnutí SPD jako nejlepšího z jižních Čech! A tento Miloslav Rozner byl skutečně jako jediný za jižní Čechy zvolen a stane se poslancem Parlamentu České republiky za hnutí SPD! Většinou každého, kdo to video vidí, napadne, že by (ne)chtěl vidět a slyšet ty další kandidáty níže za panem Roznerem. Já v této souvislosti hluboce smekám nad profesionalitou moderátora České televize Jakuba Železného. Asi málokdo by dokázal nevyužít nahrávek na smeč ze strany pana Roznera. Kdyby moderátoři České televize nebyli nestranní profesionálové, dala se z téhle diskuse za spolupráce pana Miloslava udělat ještě větší estráda, než jakou z toho pan Rozner udělal sám. Tomio Okamura po volbách stále hlasitě zdůrazňuje, že má zájem o účast na vládě. Z pana Roznera by v takovém případě mohl být i ministr české vlády. Je to stranický odborník na kulturu. Takže nejspíš ministr kultury.

Ale co už mě zvedlo ze židle, byl následující útok na veřejnoprávní média a požadavek SPD na jejich zestátnění. Oni to prý měli v programu. Nevím. Nepovažoval jsem za nutné studovat program SPD. Český rozhlas se proti tomu ohradil jako první, vzápětí i Česká televize ústy jejího generálního ředitele. Hnutí SPD se pravděpodobně také nelíbí, jak o něm veřejnoprávní média informovala a informují. Je typické pro taková huráhnutí měnit hned celý léty osvědčený a zavedený systém. Nevím, jestli si tihle „radikálové“ vůbec uvědomují, co to znamená zestátnit média. Pravděpodobně se domnívají, že když budou státní a oni jsou teď jako poslanci vlastně ve vedení státu, že v nich budou mít neomezený prostor. Asi jako Kim v KLDR. Další na řadu by přišly nejspíš soukromé komerční rozhlasové a televizní stanice, protože by tito „vlastenci“ najednou zjistili, že, propána, nad nimi kontrolu pořád také nemají! Útoky na nezávislost médií přicházejí vždy od stran s totalitními tendencemi ať už bolševickými zleva nebo fašizoidními zprava. Veřejnoprávní média jsou už z principu nejvíce nezávislá, protože nikomu nepatří, jsou ze zákona financovaná nezávisle bez ohledu na vládnoucí garnituru. I komerční média jsou sice možná nezávislá na státu, ale jsou stoprocentně závislá na penězích, takže na těch, kdo zaplatí nejvíc, případně na svých vlastnících. Proto jsou veřejnoprávní média pro každou demokratickou zemi velmi důležitá. A v našem případě se od Sametové revoluce Český rozhlas a Česká televize vyvinuly v rodinné stříbro, na které bychom si neměli nechat sahat. Já vím, že se nadává, že tam „nic“ nedávají, že neinformují objektivně… Jenže: Křičí většinou obě strany. Když např. „vlastenci“ kritizují veřejnoprávní média, že neinformují objektivně o migrační krizi, podobně křičí druhá strana, když se ve vysílání objeví hosté typu Petra Robejška, Alexandra Tomského, Cyrila Höschla nebo i Tomia Okamury. To je pro tato média dobrá vizitka toho, že dávají prostor oběma stranám. Ale ano, stanou se excesy, jako byl třeba ten o americké volební noci. To ale přeci není důvod měnit nejlepší systém, jaký byl co do nezávislosti informací dosud vynalezen. Zestátnění médií rozhodně nepřinese jejich větší nezávislost. Je smutné, že to nechápou členové politických stran kandidujících do parlamentu, ani spousta jejich voličů. Naše česká veřejnoprávní média nám závidí i spousta evropských zemí na prvním místě Slovensko. Tak nezávislá veřejnoprávní média už nemají v Polsku ani v Maďarsku. Český rozhlas a Česká televize jsou velmi respektované instituce i ve světě, jsou členy prestižních mediálních organizací. Jak by to asi dopadlo s prestiží, kdyby se jejich forma změnila podle představ SPD, třeba jejich specialisty na kulturu? Pokud chcete veřejnoprávní média trestat, potom potrestejte jejich vedení, ale neměňte systém! Ten je v pořádku! Jinak potrestáte hlavně jejich posluchače a diváky, nás všechny.

Já mám o naše veřejnoprávní média úplně opačnou obavu: Osobně je obdivuji, jak dokáží držet tak vysokou kvalitu při stále stejných příjmech nevalorizovaných už skoro 10 let! Česká televize provozuje skoro nejsledovanější zpravodajský a dětský program na světě, přispívá na natáčení skvělých českých filmů, čímž ještě více pomáhá výborné české kinematografii, natáčí seriály, které ani trochu nevypadají jako nízkonákladové. Česká televize je jediná, která už roky vysílá terestricky ve vysokém rozlišení obrazu! To vše za peníze, které jsou jen nepatrným zlomečkem příjmů např. německých nebo anglické veřejnoprávní televize. To bychom si opravdu neměli nechat zničit! A SPD tímto požadavkem u mě definitivně prohrála.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.