Jiří Pospíšil zvolen předsedou TOP 09 (aktualizováno)

V neděli dopoledne byl na stranickém sněmu TOP 09 zvolen za předsedu strany Jiří Pospíšil. Gratuluji členům strany k této volbě zvláště proto, že dosavadní vedení strany v čele s Miroslavem Kalouskem bylo k jeho kandidatuře mírně řečeno vlažné. Já si naopak myslím, že pokud se našla taková osobnost, jakou je Jiří Pospíšil, která byla ochotna riskovat své jméno a kariéru pro outsidera, jakým se TOP 09 po posledních parlamentních volbách stala, je to pro Topku velká šance. Poslouchal jsem kandidátský projev Jiřího Pospíšila a musím konstatovat, že se mi líbil. Utvrdil mě, že Pospíšil je dobrá volba. Zaujal mě v jeho projevu zvláště odkaz na Rakouskou lidovou stranu (ÖVP), která po opuštění „vítací“ rétoriky dokázala nejen porazit stranu Svobodných (FPÖ – ta měla odmítání migrantů dokonce jako svůj hlavní program), ale pod vedením Sebastiana Kurze volby dokonce vyhrát. To ve mně budí naději, že TOP 09 pod Pospíšilovým vedením zůstane proevropskou stranou, ale ne servilní tak, že bude bez sebemenších výhrad přijímat jakýkoliv nesmysl, jaký Evropská komise v čele s Junckerem vymyslí, jak tomu bylo dosud. Je třeba sejmout z TOP 09 nálepku strany podporující muslimskou imigraci včetně povinných kvót na migranty, kterou straně nalepila neřízená střela v podobě Luďka Niedermayera. Ten, jako Europoslanec za TOP 09, pro povinné přerozdělovací kvóty na migranty společně s poslancem Polčákem hlasoval. V této souvislosti mě ale moc neuklidnila zmínka Niedermayera jako Pospíšilova kamaráda v jeho projevu. Myslím, že mají-li se voliči k TOP 09 vrátit, je třeba se co nejdříve zbavit vlivu lidí, jako je právě Niedermayer. Za odliv voličů nemůže jen Kalousek, jak je často prezentováno, ale právě Polčák s Niedermayerem, kteří udělali ze strany u českých voličů velmi neoblíbený a nevítaný klub vítačů a strana se od nich nejen nedistancovala, ale např. na Facebookovém profilu tento trend ještě podporovala. Věřím, že Jiří Pospíšil je ten předseda, který tohle chápe a ví, co má dělat, aby stranu vrátil zpět na výsluní.

Chtěl jsem přes Facebook straně k jejich volbě a novému předsedovi pogratulovat, ale zjistil jsem, že jsem na jejich facebookovém profilu stále blokován ještě z předvolební doby, kdy jsem právě vedení TOP 09 za „vítací“ politiku kritizoval. Pravděpodobně to má na svědomí paní Jenny Nowak nebo administrátoři profilu. Ukazuje to míru plurality názorů, kterou strana připouštěla před Jiřím Pospíšilem. Doufám, že doba za Jiřího Pospíšila a po něm už bude jiná. Protože pravicových liberálních nebo konzervativních demokratických stran není nikdy dost a v poslední době zejména. Přeji tedy aspoň touto cestou Jiřímu Pospíšilovi úspěch a skutečně doufám, že stranu pozvedne z těch kritických čísel a zvýší popularitu strany nejen v Praze, ale hlavně v těch regionech a na venkově.

Volba 1. místopředsedy resp. místopředsedkyně dokazuje personální nouzi, v jaké se strana nachází. Byla jí zvolena Markéta Adamová Pekarová, která měla chvíli ambici i na předsedkyni, ale asi jí to rozmluvili. Je hezké, když jsou ve vedení strany mladí lidé, ale paní Markéta např. v pořadu České televize Události Komentáře na téma Důchodové reformy proti sociálně-demokratickému expertovi Michalu Píclovi dost pohořela. Přitom kritizovat levicovou důchodovou politiku v naší zemi je tak snadné.

Bylo příjemné, když se na poslední chvíli proti Pospíšilovi postavil protikandidát, i když působil jen jako komparz. Byl jím téměř neznámý člen regionálního výboru TOP 09 v Prostějově Pavel Němec.

Možná jsem špatně koukal, ale mezi gratulujícími členy strany po Pospíšilově zvolení jsem marně hledal Miroslava Kalouska i Karla Schwarzenberga.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.