Dobrých zpráv je stále méně. Kdy že bude líp?

Komentář Richarda Šimůnka k aktuálnímu dění v ČR.

Výsledky parlamentních voleb lze těžko nazvat posilujícími demokracii. Ovšem to, co se děje po nich, to daleko překonalo má nejhorší očekávání. Dobrých zpráv je stále méně. Posuďte sami z událostí několika posledních dní:

Kontroverzní podnikatel, který je veden ve svazcích komunistické tajné bezpečnosti je jmenován premiérem naší země. Prezident, který ho jmenoval, se nechává slyšet, že případná nedůvěra parlamentu ve vládu toho premiéra není žádný problém a že taková vláda bez důvěry může úplně v klidu vládnout. Z vlád naší země vzešlých ze svobodných voleb je taková praxe naprosto ojedinělá. To měli vědět premiéři těch minulých vlád, kteří bojovali jako lvi o každý hlas, aby dosáhli na „stojedničku“ a např. taková Topolánkova vláda podala demisi, protože dostala nedůvěru kvůli jedinému hlasu. Není náhodou, že jedna z vlád, která vládla naší zemi bez důvěry, byla právě Zemanem jmenovaná Rusnokova. Ovšem takové prohlášení od Zemana je v záplavě jeho předešlých spíše marginálie a překvapit může jen málokoho. V tomto tedy demokracie dostává nepochybně na frak a je tomu tak i v důsledku volebního výsledku.

Prezident Zeman prohlásil, že před prezidentskými volbami nebude dělat žádnou kampaň, přitom země je plná jeho billboardů. Platí to ovšem prý někdo jiný, údajně Zemanovi příznivci, takže se náklady do kampaně nezapočítávají. Zeman je prostě génius. Takto lze od této chvíle financovat jakoukoliv kampaň a z transparentního účtu neutratíte ani korunu! To je jednoznačný faul, který ovšem Zemanovi v klidu prochází a naši společenskou odolnost vůči podvodům posouvá opět o další kus níže. A to z prostředí „pouhého“ prezidenta státu, kterému za to jeho příznivci ještě tleskají.

Ale to jsou všechno lapálie proti hrozící reálné šanci, že po 28 letech od svržení zločinného komunistického režimu zasedne v čele úřadu pro kontrolu bezpečnostních sborů komunistický poslanec Ondráček. Ovšem to není jen tak nějaký Ondráček. Tento Ondráček pomáhal právě v roce 1989 v uniformě komunistického eSeNBáka potlačovat demonstrace demokratických sil proti totalitní moci. Dnes se chlubí, že rozumí policii, umí vést výslechy, je odpůrcem NATO a jeho členství v něm a jezdí diskutovat do doněcké proruské televize jako host za Českou republiku. Jeho slovník, jeho vystupování je nutné vidět, aby si člověk udělal obrázek co je to asi za člověka. Není bez zajímavosti, že otec tohoto Ondráčka, člen někdejšího ÚV KSČ prohlásil o roku 1989, že se Praha tehdy měla oplotit a nechat vychcípat. Nad nominací takového člověka ze strany současné KSČM asi lze zvednout obočí, tato strana tím jen potvrdila, že se od Sametové revoluce nijak nezměnila. Nad čím je nutné se ale pozastavit, že funkci dozoru nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů vůbec dostali k obsazení komunisté. Myslím, že bez souhlasu lídra nejsilnějšího hnutí v parlamentu, Babiše, by něco takového nebylo myslitelné. Je evidentní, že to udělal proto, aby získal komunistickou podporu. Odpor společnosti i osobní žádost prezidentského kandidáta Horáčka přinutily Babiše požádat KSČM, aby aspoň změnila nominanta, ta o tom ale nechce slyšet. Přitom komunisté mají nejslabší výsledek za spoustu volebních období, ovšem díky Babišovi takto posilují, jako nikdy před tím. Babiš na to nemá právo ani přesto, že to bylo nejspíš jeho hnutí, které odebralo ve volbách komunistům hlasy. A jsme zase u těch voleb.

Ovšem hororům ještě není konec. Po „odborníkovi“ na kulturu Miloslavu Roznerovi má Okamurovo hnutí SPD další hvězdu. Poslanec Radek Koten má šanci být zvolen za předsedu bezpečnostního výboru parlamentu. Pan Koten, který za minulého komunistického režimu sloužil u pohraniční stráže, je obdivovatelem Ruska a Vladimíra Putina, na svém facebookovém profilu sdílí nejrůznější konspirační teorie z proruských webů o iluminátech, o 11. září apod. Nejen, že to vypovídá o jeho zaměření, filozofii a přesvědčení, co je mnohem horší, že to vypovídá o jeho inteligenci. Že je zásadním odpůrcem muslimské migrace to už nemůže zachránit. Věděli voliči SPD, že s Tomiem Okamurou volí do parlamentu i takovéto lidi?

SPD bude mít o nadcházejícím víkendu sněm. A už opět vybírají a jmenují média, jejichž zástupci na jejich slet nebudou smět. Nedostanou akreditaci. Těch médií je opravdu mnoho. Včetně Babišových. Ale oni si to ti novináři možná zaslouží. Kdyby totiž byli slušní a ctili svůj stav, odmítli by z tohoto důvodu akreditace všichni do jednoho.

No a v zahraničí se také činí. Takový předseda pro změnu německé SPD, což je sociální demokracie, Schulz, kývl na námluvy s Angelou Merkelovou poté, co její vyjednávání o tzv. jamajské koalici zkrachovala. Takže na obzoru v Německu je staronová velká koalice. Ovšem tentýž Schulz včera prohlásil, že si přeje, aby se Evropská unie přeměnila na federaci a kdo s tím nebude souhlasit, bude muset unii opustit. Člověk až žasne, kde se v Schulzovi bere ta drzost určovat směr stovkám milionům lidí. Pravděpodobně důsledek několikaleté funkce předsedy Evropského parlamentu.

Bohužel, právě taková prohlášení, navíc z úst nekritického zastánce muslimské imigrace, mohou způsobit nejen další EUexity a protievropské nálady, ale rozdělují společnost v mnoha zemích včetně naší. U nás je o prospěšnosti členství naší země v EU přesvědčena ani ne třetina obyvatel. Postoj EU k muslimské imigraci je hlavním důvodem, proč u nás volby dopadly tak tragicky. S panem Ondráčkem nebo Kotenem se v konečném důsledku musíme potýkat právě kvůli takovým Schulzům, Junckerům nebo Markelovým. Pokuty za odmítání migračních kvót jen dále prohlubují příkopy mezi zastánci a odpůrci EU, přičemž tábor zastánců se stále zmenšuje. Politici EU se z Brexitu nepoučili ani v nejmenším. Dál prosazují sebevražednou politiku, až by člověk začal také přemýšlet která z těch konspiračních teorií je pravdivá, protože pravděpodobnost, že by tak činili dobrovolně, se jeví velmi nepravděpodobná.

Takže jedinou dobrou zprávou je asi prohlášení prezidenta USA, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Já tento krok jednoznačně schvaluji, ale ani ne tak z důvodů historických. Historie Jeruzaléma je spletitá, ač je zcela zřejmé, že původní Jeruzalém je mnohem starší, než islám, který ho považuje za jedno ze svých tří hlavních měst. K Izraeli se přikláním proto, že židovský národ považuji za jediný demokratický v celé oblasti, za národ, který dokáže udržet pořádek, dokáže se vypořádat s palestinským terorismem, je pracovitý, inteligentní. Prostě Jeruzalém bude v dobrých rukou. Dokud palestinský národ povedou hnutí, která jsou v podstatě teroristickými organizacemi a dokud se tak budou i chovat, neměl by mít nárok ani na rozhovory a jednání. Je otázkou, jestli se vůbec s ohledem na jejich „víru“ mohou někdy změnit. Jsem rád, že kultura teroristů, neúspěšných a líných národů prosazovaná Organizací spojených národů, UNESCem a dalšími „ochránci slabých“ se díky Trumpovi začíná obracet zase k normálu.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.