Proč se nedozvíme, jestli měl Zeman pravdu?

Ve čtvrtek bude v pořadu Máte slovo na ČT1 řeč o Romech.

Poté, co Česká televize oznámila téma jednoho z dalších vydání svého diskusního pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou, spustila Pražská kavárna (píši již s velkým P) nebývalý povyk.

Jen odbočka na vysvětlenou: Název Pražská kavárna nepíši vůbec s tím pejorativním podtextem, s jakým ho vymyslel prezident Zeman, ale jako označení té části společnosti, se kterou sympatizuji a které se cítím být hrdým členem. Takže tento článek popisuje můj názor, který se s některými postoji jiných „členů“ Pražské kavárny neztotožňuje.

Tím tématem pořadu Máte slovo 18. října 2018 má být téma nastolené opět prezidentem Zemanem o (ne)zaměstnanosti Romů. Nechci provokovat, takže budu i já nazývat tuto část populace naší země Romové, i když je to relevantní název podobně, jako kdybychom všechny obyvatele České republiky nazývali např. Chody.

Tak třeba můj oblíbený Jindřich Šídlo reagoval na Twitteru s nadsázkou pochybnostmi, zda jím očekávaná prohlášení přítomných hostů typu, že sociální programy, jsou sice hezké, ale rána bejsbolkou ještě nikomu neublížila, jsou tou správnou veřejnoprávní službou. Pod tímto Šídlovým tweetem se protrhla hráz nekritického souhlasu odpůrců veřejnoprávní televize, které pobuřuje, že je ČT málo kavárenská a sluníčková. Ve skutečnosti je to pro Českou televizi vyznamenání, protože když je kritizována zprava i zleva, od „sluníček“ i od „nácků a xenofobů“, je vidět, že svou práci dělá dobře a vyváženě. Kritici už vědí, že té vyváženosti bude učiněno zadost pořadem ve stylu pět minut židů, pět minut Hitlera. Dobrá! Souhlas. Přestaňme zvát do médií extrémisty, i když je máme v parlamentu, ale nevynechávejme z toho komunisty! Souhlasím, že Okamura se do sněmovny nikdy dostat neměl, ale nerozumím, proč tam tedy už skoro 30 let svobody tolerujeme komunisty, kteří sympatie k zločinnému zřízení, vládnoucímu tu do roku 1989 neskrývají, protože jim za to vůbec nic nehrozí. Přesto, že máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Kdyby se Okamura stejným způsobem hlásil k protektorátnímu režimu vládnoucímu tu do roku 1945, umíte si představit, co by se dělo?

Jestli v tom pořadu moderovaném Michaelou Jílkovou zazní výroky podobné tomu s bejsbolkou, bude záležet na výběru hostů. Myslím, že na stranu výroků prezidenta Zemana nebude problém sehnat účinkujících dost, i když se příznivci Tomia vynechají. Ovšem romská organizace Romea, která se proti Zemanovým výrokům ohradila, už dala vědět, že se přenosu pořadu zúčastnit odmítá. Kdo by také měl odvahu přijít na televizní obrazovky hájit statistiku, že nepracujících Romů je jen (!) 50 %, oproti devadesáti procentům, které si vycucal z prstu pan prezident. Jako člena Pražské kavárny mě těžko může někdo podezírat, že sympatizuji s prezidentem Zemanem, ale zde je třeba zdůraznit, že Zeman nemluvil o celostátním průměru, nýbrž o procentu nepracujících Romů v tzv. vyloučených lokalitách, což je v podstatě jakýsi oficiálnější název pro českou podobu no-go zón. Ovšem skutečností, která se stala i předmětem mé polemiky s Jindřichem Šídlem na Twitteru, je, že žádné oficiální statistiky o (ne)zaměstnanosti Romů neexistují. Já tvrdím, že jsou v podstatě zakázané, podobně, jako se to píše na straně 10. v této bakalářské práci o romské kriminalitě. Mí oponenti na Twitteru tvrdí, že zakázané nejsou, jen prostě neexistují, protože do etnicity nezaměstnaných nikomu nic není. A že např. organizace Romea je na romské etnicitě založena, nevadí? Jenže právě tohle je případ, kdy by se oficiální statistika oběma stranám i nám všem velmi hodila. Kdybychom si to např. na stránkách Českého statistického úřadu mohli přečíst, nemuselo by docházet k těmto mediálním přestřelkám a dohadům, dokonce na nejvyšší (hradní) úrovni. Dnes se měří leccos. Všechny potřebné statistiky jsou dostupné. Víme, kolik zaměstnáváme Ukrajinců, Slováků i dalších cizinců. Víme, kolik zaměstnáváme důchodců, víme, kolik zaměstnáváme studentů na brigádách. Víme, kolik je zaměstnáno žen v poměru k mužům. Víme, jaké mají zaměstnanci vzdělání. Proč nesmíme vědět, kolik je zaměstnáno Romů? Jen proto, že by tato statistika pro ně vyzněla nepříznivě? Slovenské statistiky jsou o něco sdílnější a ty o 90% nezaměstnanosti v romských osadách opravdu hovořily. Sama organizace Romea na svém webu cituje katarskou televizní stanici Al Jazeera, která uvádí nezaměstnanost ve slovenských romských osadách až 97 %! Proč by to mělo být např. v Chanově jinak? I kdyby ta padesátiprocentní romská nezaměstnanost v ČR udávaná Romeou byla reálná, je to snad údaj ve prospěch romské populace? Co tedy vlastně má přijít do pořadu hájit ta strana za Romy? Že to není 90, ale 50? To snad opravdu ani není nutné. Ta čísla jsou přeci otřesná obě! Nebylo by bývalo mlčení Romey zlato? Potom bude nejspíše zlato, když bude mlčet i z televizní obrazovky.

Takže Romy přijdou do pořadu pravděpodobně opět hájit pracovníci nějaké neziskovky z řad majoritní společnosti. Ale třeba se pletu a nějaká romská inteligence se přeci jen nechá vidět.

A ještě k tomu pořadu obecně: Nesouhlasím s těmi „demokraty“, kteří tvrdí, že takový pořad na veřejnoprávní televizi nepatří. Česká televize má ze zákona vysílat pro všechny. Tedy i pro tu jednodušší část veřejnosti, která také platí televizní poplatek a má právo slyšet z obrazovky i svůj hlas. I pro ty ostatní je užitečné ten hlas slyšet. Jen málo politiků, ale i novinářů má možnost slyšet „hlas lidu“. Tenhle pořad jim to umožňuje bez rizika, že by jim na obličeji přistálo rajče. A složení parlamentu, vlády i obsazení Hradu ukazuje, že tahle část veřejnosti není zrovna malá. Neprosazuji, aby jako ten pořad, vypadalo celé vysílání veřejnoprávních médií. Ale takové „okénko do podhradí“ je velmi užitečné. A nebránil bych ani těm, kteří se tam chodí veřejně znemožnit. Jako příklad bych uvedl třeba Petra Hampla, který se během jediného vysílání pořadu v mých očích přeměnil z nadějného vzdělaného sociologa v malého rusáčka.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.