Pohled do hitparády MTV EuroTopChart TOP 20 – 46. týden roku 2021

S komentářem Richarda Šimůnka

Kapela BTS v klipu s Coldplay
Coldplay BTS

Nemá smysl zveřejňovat hitparádu MTV každý týden, ale jednou za pár týdnů do ní nahlížíme. Pár týdnů uběhlo, tak jdeme na to:

1. Joel Corry ft. Mabel: „I Wish“

2. Ed Sheeran: „Overpass Graffiti“

3. Swedish House Mafia, The Weeknd: „Moth To A Flame“

4. Adele: „Easy On Me“

5. Elton John, Dua Lipa: „Cold Heart (Pnau remix)“

6. Coldplay + BTS: „My Universe“

7. The Kid Laroi ft. Justin Beiber: „Stay“

8. Glass Animals: „Heat Waves“

9. The Anxiety, Willow, Tyler Cole: „Meet Me At Our Spot“

10. Lil Nas X: „Thats What I Want“

11. Lost Frequencies ft. Calum Scott: „Where Are You Now“

12. Tiësto, Karol G: „Don’t Be Shy“

13. Ed Sheeran: „Shivers“

14. DJ Snake Ozuna, Megan Thee Stallion, Lisa of Blackpink: „SG“

15. Justin Bieber: „Ghost“

16. Oliver Tree: „Life Goes On“

17. Lil Nas X, Jack Harlow: „Industry Baby

18. Olivia Rodrigo: „Traitor“

19. Drake ft. Future & Young Thug: „Way 2 Sexy

20. Imagine Dragons + J.I.D.: „Enemy“

Tak co k tomu dodat: Na každý výše uvedený klip vede odkaz, pokud nemáte možnost podívat se na hitparádu MTV přímo, máte možnost si každý klip pustit z YouTube. Zjistil jsem, že časem některé odkazy přestávají fungovat. Některé klipy u starších článků už nejde přehrát. Omlouvám se za to, ale za to nemohu. Je to záležitost YouTube. Některé klipy odstraní sám z důvodů nějakých práv, některé odstraní ten, kdo je zveřejnil. Pořád ale máte možnost klip najít třeba podle názvu ve vyhledávači YouTube. Pokud nějaký klip zmizí, obvykle se tam objeví v jiné podobě, či od jiného publikovatele. Když zjistím, že nějaký odkaz nefunguje, pokouším se ho opravit, ale není v mých silách podchytit všechno.

No a k hitparádě: Je smutné, jak žebříček TOP 20 MTV nejen okupují stále stejní „umělci“, ale spousta z nich tam má hned dva klipy současně (Lil Nas X, Justin Bieber, v minulosti třeba i Olivia Rodrigo, ale i mnoho dalších). Speciálně Lil Nas X je příkladem, jak dlouho lze těžit z jednoho mírně nadprůměrného klipu (Old Town Road). Ty další nestojí za nic, i když třeba mohly stát nějaké peníze, poslouchat se nedají. A ten poslední „Thats What I Want„, to už je tedy síla. Mě nikdy nezajímala sexuální orientace hudebních hvězd, proto jsem tu, myslím, už někdy psal, že by Afroameričané neměli nosit blonďaté účesy nebo růžové outfity, ale tenhle klip, mimochodem z mně nepochopitelných důvodů natočený v archaickém obrazovém formátu 4:3, plný nahých Afroameričanů a vášnivých líbaček mezi dvěma černými muži, byl už trochu moc i na mě. Ale zvykáme si, že? Pochopil jsem to tak, že jsme měli Lilovu orientaci nyní pochopit i my natvrdlejší. O.K. Beru na vědomí, ale nějak netuším, jak s tím mám naložit. Jinak když Lil za volantem křičí evidentně anglické nespisovné slovo „FUCK!“, na YouTube to jasně vidíte. Ovšem zase ne tak na MTV. Televize mu zase v příslušné chvíli rozostřila ústa. Na to už mohu MTV jen vzkázat nekorektně „Jděte do prdele!“

Olivii Rodrigo považuji za umělkyni. Myslím, že je to skutečně asi dobrá zpěvačka a respektuji, že to, co natáčí za hudbu, se jí asi líbí. A vypadá to, že nejen jí. Už jsem pochopil, že jak každá její melodie nadějně začíná a přijde mi, že už už se to rozjede a přijde strhující refrén, který nikdy nepřijde, je její osobitý styl. Ona a někteří další umělci z této hitparády vystoupili na nedávném večeru MTV Awards.

Klobouk musím smeknout před návratem Justina Biebera na výsluní a do čela hitparád. Už to začíná vypadat, že to nebyla náhoda. Co klip, to vysoké pozice v žebříčku. Možná chápu nadšení jeho fanynek a myslím si, že touhle druhou částí své kariéry mohl získat i nové fanynky, uznávám, že i jeho barva hlasu v těch silných vypjatých chvílích může mít něco do sebe, ale že by to byly hity tesané do kamene, to nemohu říci. To Ed Sheeran nemá ani ten zajímavý hlas.

Ovšem vítězným klipem měsíce je pro mě „My Universe„. Proto jsem také screen z něj zvolil jako obrázek článku. Jsou na něm BTS. On ten klip už klesá, ale v uplynulých týdnech byl vysoko a není divu. Přiznám se, že spojení britských Coldplay a korejských BTS by mě nikdy nenapadlo. Myslím si, že obě kapely mají naprosto odlišné publikum. Ale je možné, že tímto spojením obě kapely vydělaly a získaly fanoušky z řad publika druhé strany. Klip je natočený tak, že je klidně možné, že se protagonisté klipu z obou konců světa ani fyzicky nemuseli potkat. A je to jediný klip z tohoto setu TOP 20, který jsem vydržel poslouchat až do konce. Ani obrazová sci-fi složka neuráží. Náznak hudebního nápadu v refrénu tam je a odhaduji, že pochází od Coldplay.

Imagine Dragons mají také vizuálně docela hezký klip a i když i oni patří ke kapelám, kde by se hudební nápad mohl zrodit, nestalo se.

Už jsem výše psal o vysloveně LGBTovém klipu Lila a já nejsem homofob, takže za nejodpornější, či spíše nejnevkusnější klip tohoto měsíce bych označil „Life Goes On“ od Olivera Tree.

Dua Lipa opět ukazuje, jak je snadné dnes přijít k penězům, když nemáš žádný nápad. Trochu zremixuješ jakýkoliv úspěšný hit z minulosti a 5. místo v hitparádě je tu. A to estetické ztvárnění klipu, to bych dal hned na druhé místo v nevkusu za Olivera Tree.

Asi tolik k nejnovějšímu žebříčku hitparády MTV EuroTopChart TOP 20. Chcete-li si prostudovat ještě více různých žebříčků a hitparád, okdáži vás >>sem<<

A jelikož je tohle hudební rubrika, chtěl bych se ještě zmínit o velmi smutné události: Náš svět tento měsíc opustil snad nejlepší slovenský, ale spíše československý zpěvák Miro Žbirka. Mě tahle zpráva nějak obzvláště zasáhla, protože já jsem měl rád nejen Mekyho hudbu, ale snad ještě raději jsem ho poslouchal, když mluvil. Tak skromnou hvězdu, aby člověk mezi umělci pohledal. Měl tak milý a laskavý humor! Já opravdu neznám člověka, který by řekl, že ho neměl rád. Když jsem ho vídával v televizi, např. ve skvělém pořadu „Doupě“ na programu ČT Art, vůbec by mě nenapadlo, že by nás mohl opustit, jak stále skvěle vypadal. Když jsem se dozvěděl tuhle tragickou zprávu, okamžitě mě napadlo, „Proboha, jak jsme to mohli dopustit?!“ Miro byl skutečný Čechoslovák. Ač Slovák, který i v Čechách hovořil vždy slovensky, bydlel v Praze. O tom, že si i Čechy zcela získal, svědčí jeho vítězství v anketě Mladého světa Zlatý slavík už za minulého režimu. Jsem rád, že se dočkal aspoň pádu tohoto zločinného komunistického režimu, který mu umožnil splnit si jeho sen. Nahrávat v londýnském studiu Abbey Road. Je úžasné, že se podařilo aspoň zdokumentovat jeho život ve filmu Meky ještě před jeho skonem. Vůbec se nedivím a chápu, že se s takovou osobností přijela na jeho pohřeb do Prahy rozloučit i slovenská prezidentka paní Zuzana Čaputová. Hluboce se skláním, Miro, je velmi smutné, když odcházejí tak vzácní lidé.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.