O čem píší zahraniční média: Ve Francii se prodávají panenky bez obličeje.

Loga zahraničních médií
Zahraniční tisk

Italský zpravodajský web Corriere della Sera připomíná, že od 1. února je v Rakousku povinné očkování pro všechny osoby starší 18 let.

Přináší také rozhovor s párem středoškolských studentů, kteří byli v Neapoli přepadeni v noci pouličním gangem čtyř mladistvých chlapců. Podle přízvuku cizinců. O jaký dialekt se jednalo list neupřesňuje. Článek je nazvaný „Deset minut strachu s nožem před obličejem“ a popisuje brutalitu dětských zločinců, z nichž se tři vrhli na chlapce, kterého okradli o peníze a mobilní telefon, přičemž mu bili hlavou o zem. Na jeho přítelkyni stačil jen jeden z nich. Pozn. red.: Když jsem byl já v Neapoli, byl jsem dost vyděšený i ve dne. Když jsem chtěl zaparkovat, přítomný černoch okupující parkovací hodiny mě k nim nepustil. Sám mi koupil za mé peníze parkovací lístek. Od tohoto překupníka byl, samozřejmě dražší, než kdybych si ho směl koupit sám. Další peníze mě to stálo při čekání ve frontě na trajekt. Jiný černoch agresivně něco vykřikující chodil podél řady automobilů a vybíral €ura. Za co, netuším, ale neodvážil jsem se nezaplatit. Myslel jsem si, že když jezdím pravidelně do oblasti Lago di Garda, že Itálii znám. Kdo nejel po vlastní ose nikdy do jižnějších částí Itálie, nepochopí, že to je úplně jiný svět, kde neplatí ani dopravní předpisy. Rozdíl mezi severní a jižní Itálií mě tehdy naprosto šokoval a začal jsem chápat vznikající uskupení typu Liga Severu. Přesto největší strach z pouličních gangů jsem měl v Paříži. Ale vraťme se k zahraničnímu tisku:

Je děsivé kolik zpráv a informací o násilí je v jediném vydání zpravodajského webu: 5 nezletilých studentů nešlo do školy a zůstali doma u jednoho z nich. Tam znásilnili patnáctiletou spolužačku.

V ulicích Milána došlo k honičce s uprchlíky, kteří odmítli zastavit na výzvu policie. Před jejich dopadením vyhodili z auta samopal UZI.

Web také připomíná, že právě dnes začíná hudební festival San Remo 2022 za účasti také kapely Maneskin –  vítěze Eurovize.

Hned několik článků je věnováno ukrajinské krizi. List přináší rozhovor s opozičním politikem, podnikatelem a bývalým prezidentem Ukrajiny. Autor konstatuje, že Porošenko působí dnes unaveným dojmem a vypadá na víc, než na svých 56 let. Vysvětluje, že Putin vede vůči Ukrajině hybridní válku. Považuje za ruské každé území, kde se mluví rusky (Pozor na naše Karlovy Vary! – pozn. red.). Chtěl Krym, Donbas, jestli chce dnes i Kyjev a celou Ukrajinu, není jasné. Putin má představu, že ho Ukrajinci budou vítat s květinami jako osvoboditele. Po rozpadu SSSR bylo Rusko Ukrajinci vnímáno skutečně pozitivně, jako spojenec. Chování Putina však způsobilo, že např. zatímco v roce 2014 sympatizovalo s Evropskou unií jen 16 % Ukrajinců, dnes je to 70 %! Putin není normální člověk. Považuje se z poloviny za císaře a z poloviny za boha, konstatuje Porošenko. Dále nabádá, aby se Západ nedal mýlit, že jeho nepřítelem je Čína. Čínské vedení se podle něj bojí propadu životní úrovně čínského obyvatelstva, Čína nerozpoutala žádnou válku. Putinovi na Rusech nezáleží. Sankcí se nebojí. Rusko je skutečný nepřítel. Dále Porošenko upozorňuje, že ve chvíli mobilizace může mít Ukrajina k dispozici půl milionu vojáků. Vojenská síla Ukrajiny je dnes úplně jiná, než v roce 2014.

Jiný článek, nevím, do jaké míry vážně, soudí, že osud Ukrajiny je daný jejím názvem. Kdo nechápe, tedy patrně že Putin postupně ukrajuje z jejího území.

Podívejme se do prestižního francouzského deníku Le Monde: Hlavní titulní článek jeho zpravodajského webu je opět věnovaný palčivému problému Francie, islámu. Když člověk nahlédne do francouzských zpravodajských webů, musí se otřást hrůzou, v jakých podmínkách dnes Francouzi žijí. Le Monde píše, že po odvysílání pořadu nazvaného „Zakázaná zóna“ o vzestupu islámu v Roubaix televizní stanicí M6, čelí moderátorka pořadu Ophélie Meunierová výhrůžkám smrtí. Le Monde varuje, že Francie po útocích např. na redakci časopisu Charlie Hebdo dnes už ví, že za svobodu slova lze v zemi i zemřít. Konstatuje, že je nepřijatelné, aby lidé otevřeně hovořící o islámu, museli mít obavy o život. Řada z nich musela dostat policejní ochranu! Novinářům je systematicky vyhrožováno. Pořad mimo jiné upozornil i na skutečnost, že pod rouškou vzdělávání náboženských obcí jsou ve skutečnosti financováni muslimští teroristé. Ve městě Roubaix, ve kterém žije významná muslimská komunita, jsou v hračkářství prodávány panenky, které nemají obličej, protože podle islámu obličej smí vytvořit jen Alláh. Moderátoři zmíněné televizní stanice museli být po výhrůžkách smrtí vzati pod policejní ochranu. Nenávistným útokům je vystaven také starosta města. Tyto skutečnosti brání společnosti průchodu svobody slova a informací, konstatuje Le Monde a dále píše i o ghettoizaci měst, které je ve Francii realitou (je to v podstatě potvrzení existence tzv. no go zón, o kterých se mluví už dlouho, ale některými lidskoprávními aktivisty byly popírány – pozn. red.).

Německý Die Welt píše, že jsme považovali pád Berlínské zdi za počátek míru mezi mocnostmi, dokud ho Putin nezničil. Byla to německá iluze. Ve skutečnosti boj o Evropu pro Rusko nikdy neskončil. Web připomíná rok 1999, kdy tehdejší Ruský prezident Boris Jelcin požádal šokovaného Billa Clintona, aby Evropu nechal Rusům. Potom Jelcin předal moc Putinovi.

Dále web informuje o dopise německé vládě podepsaném zástupci některých velkých obchodních řetězců. Ty se obávají dalších negativních důsledků pravidla 2G, které zakazuje vstup do nákupních center neočkovaným lidem nebo bez prodělaného onemocnění covid 19.

Komentář Hanse von Storcha varuje před iniciativami spolkové vlády ve věci snížení emisí kysličníku uhličitého. Storch míní, že cíle jsou zcela chybné a efekt této snahy bude nulový.

Britský Independent, samozřejmě, věnuje úvodní článek aktuálním problémům premiéra Borise Johnsona.

Ale asi mám trochu zkreslené představy o profilu Independentu, protože článek nazvaný, že syn Richarda Gerea je pravděpodobně nejhezčím mužem, jaký kdy existoval, bych v něm nečekal. Článek píše i o dalších dětech slavných hvězd, které se podobají svým rodičům.

Podle britského Guardianu Světová zdravotnická organizace (WHO) oznamuje, že nová podvarianta omikronu není nebezpečnější, než dosavadní mutace viru.

Americké zpravodajské agentury, jako např. Bloomberg se prvořadě věnují krizi na rusko-ukrajinských hranicích. Popisují i vyžadují diplomatické aktivity. (Já musím konstatovat, že řeči o tom, jak země, která hromadí desetitisíce vojáků u hranic sousedního státu, nechce válku (Lavrov), mi hodně připomíná rétoriku pohlavárů nacistického Německa před 2. světovou válkou. – Pozn. red.)

Když jsem procházel zahraniční zpravodajské weby a hledal, jestli píší něco o České republice, narazil jsem na Bloombergu na reportáž z Prahy z doby po parlamentních volbách, kdy reportér popisuje stav v ČR po údajně nečekané prohře Andreje Babiše, po které Miloše Zemana odvezli do nemocnice a Hrad tajil proč. Bloomberg situaci v ČR popisuje jako podobnou z dob vlády totalitního režimu, zejména mlžení o zdravotním stavu prezidenta, absence informací a lhaní. Na vlastní oči jsem se přesvědčil, jakou ostudu nám současná hradní parta okolo Zemana ve světě dělá.

Tolik protentokrát ze zahraničních médií.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.