Hitparáda MTV a filmové žebříčky

Už to bude skoro půl roku, co jsme se naposledy podívali do hitparády hudební stanice MTV. Za tu dobu se zde udála spousta (ne)důležitých věcí. Poslední žebříček z 29. týdne vypadá takto (každý klip si po kliknutí na jméno interpreta a název skladby můžete přehrát na Youtube):

1. Marshmello, Mae Muller, Trippie Redd: „American Psycho“
2. Harry Styles: „As It Was“
3. Beyoncé: „Break My Soul“
4. Kate Bush: „Running Up That Hill“
5. Charlie Puth ft. Jung Kook: „Left And Right“
6. Steve Lacy: „Bad Habit“
7. Shakira ft. Rauw Alejandro: „Te Felicito“
8. Harry Styles: „Late Night Talking“
9. Lizzo: „About Damn Time“
10. OneRepublic: „I Ain’t Worried“
11. Post Malone ft. Doja Cat: „I Like You (A Happier Song)“
12. Calvin Harris ft. Justin Timberlake, Halsey & Pharrell: „Stay With Me“
13. Rosa Linn: „Snap“
14. Burna Boy: „Last Last“
15. Camila Cabello ft. Ed Sheeran: „Bam Bam“
16. Mäneskin: „Supermodel“
17. Future ft. Drake, Tems: „Wait For U“
18. James Hype, Miggy Dela Rosa: „Ferrari“
19. Doja Cat: „Vegas“
20. Nicky Youre: „Sunroof“

Mrkněme se ještě pro porovnání na to, jak to vypadalo týden před tím:

1. Calvin Harris ft. Justin Timberlake, Halsey & Pharrell: „Stay With Me“
2. Harry Styles: „Late Night Talking“
3. Kate Bush: „Running Up That Hill“
4. Charlie Puth ft. Jung Kook: „Left And Right“
5. Lizzo: „About Damn Time“
6. Harry Styles: „As It Was“
7. OneRepublic: „I Ain’t Worried“
8. Post Malone ft. Doja cat: „I Like You (A Happier Song)“
9. Shakira ft. Rauw Alejandro: „Te Felicito“
10. Steve Lacy: „Bad Habit“
11. Beyoncé: „Break My Soul“
12. Camilla Cabello ft. Ed Sheeran: „Bam Bam“
13. Jack Harlow: „First Class“
14. Mäneskin: „Supermodel“
15. Future ft. Drake, Tems: “ Wait For U“
16. LF System: „Afraid To Feel“
17. Doja Cat: „Vegas“
18. Burna Boy ft. Ed Sheeran: „For My Hand“
19. Elley Duhé: „Middle Of The Night“
20. James Hype, Miggy Dela Rosa: „Ferrari“

Zase se roztrhl pytel se spolupracemi na klipech. Většinou se nula spojuje s někým slavnějším, ale výjimkou není ani spojení dvou až čtyř nul, aby vyprodukovaly ještě větší nudu, než by dokázaly samostatně. Výjimkou je půvabná Camila Cabello s Edem Sheeranem, ale výsledku to nepomohlo. V jedné spolupráci se objevuje i Jung Kook z korejských superhvězd BTS.
Hned dva klipy má v soutěži Harry Styles, který by se do hitparády dostal pravděpodobně i s klipem, kde dvě minuty stojí v pozoru. Záslužněji tentokrát asi spíše s „As It Was“, než Nočním pokecem.
Docela dlouho se už v hitparádě drží vysloveně obézní Afroameričanka Lizzo. Pravděpodobně pomáhá zakomplexovaným tlusťochům vyrovnat se s jejich hendikepem, ale já jsem až díky Youtube zjistil skutečný záměr tvůrců klipu. Jeho úvod s terapeutickou skupinou totiž MTV zase cenzuruje, stejně, jako některá slova skladby. U některých skladeb MTV zase pouští jinou verzi, než je oficiální. Např. u skladby „Break My Soul“ od Beyoncé dali do hitparády lyric video, místo oficiální verze klipu.
Ani vítězové Eurovize rockeři Mäneskin nejsou příliš velkým osvěžením v té hrůze, která se tu zase sešla.
Ovšem za velmi zajímavý úkaz považuji výskyt 37 let (!) starého klipu „Running Up That Hill“ legendární zpěvačky Kate Bush. Narozdíl od skladby např. Eltona Johna v původní podobě z roku 1985. V posledních dvou týdnech se dostal až na třetí místo, což je možná lepší umístění, než v době své premiéry. Zajímalo by mě, jak by dnes dopadla její vlastní a moje nejoblíbenější skladba od Kate Bush Wuthering Heights z jejího debutového alba, která je stará dokonce 44 let a kterou považuji za vůbec nejkrásnější od Kate Bush. Není divu, že se stala v roce 1978 absolutní jedničkou britské hitparády. Jak se stalo, že se tenhle klip z doby, kdy byla ještě hudba hudbou najednou objevil v současné hitparádě? Má to na svědomí Netflix, který skladbu použil v jednom ze svých seriálů. Účast dnes 64 leté Kate Bush v současné hitparádě MTV považuji za tak mimořádnou událost, že jsem se rozhodl použít fotografii z klipu jako titulní pro tento článek.
Naopak na druhém konci mé řady stojí klipy, o jejichž smyslu mohu donekonečna přemýšlet a nevymyslím nic. Mezi ně patří např. Bad Habit, ale určitě není sám.
Překvapila mě i přítomnost dalšího klipu z pokračování Top Gun „Maverick“. Ne proto, že bych to nečekal, ale předešlý klip s Lady Gaga „Hold My Hand“ považuji za vyslovený neúspěch z hlediska umístění v této hitparádě. Já nevím, jestli mi něco neuniklo, protože hitparádu MTV nesleduji striktně každý týden, ale několikrát jsem tuhle podle mě povedenou až hymnickou skladbu navíc nazpívanou jednou z nejslavnějších zpěvaček současnosti, zaznamenal pouze na chvostu TOP 20. Tím spíše nechápu docela dobrou pozici OneRepublic, kteří Lady Gaga nesahají ani po paty.
To je z komentářů k nejnovějším výsledkům hitparády MTV vše. Jestli postrádáte vyjádření k ještě dalším klipům, potom vězte, že asi nestojí za řeč.

Bývá dobrým zvykem se v této rubrice Melody Merkuru podívat i na jiné, než hudební žebříčky. Např. jak to vypadá v českých kinech. Které filmy jsou nejnavštěvovanější?

Zdroj: Unie filmových distributorů

Netflix:

A když jsme u těch filmů, nahlédněme do globálního žebříčku dnes již jednou zmiňovaného Netflixu. Momentálně nejsledovanějším seriálem na tomto streamu je fantasy Sandman, ale nejúspěšnějším je Manifest, který má v TOP 10 hned 3 řady.

To je pro tuto rubriku zatím vše. Přeji všem krásné, stále ještě trvající léto.

Richard Šimůnek

2 Comments

  1. Hezke ohlednuti za hitparadou! MTV je zlo, jak to bylo receno ve Skole rocku. Cenzurovala, cenzuruje a cenzurovat bude. Maneskin od hitu Supermodel zacali hrat tuctovy radiovy srajdy, ale vyprodano maji a lide je zboznuji. Pro me take prekvapeni s pisni od Kate Bush v zebricku, ale opravdu serialy proslavuji old pisne. Tech je ale v serialu Stranger Things pozehnane (interpreti jako Madonna, Limahl). Lizzo drti hitparady, protoze je skladatelka, uprimna textarka, sla s kuzi na trh a neboji se byt autenticka a na nic si nehraje. Je to americanka z Detroitu. Rict ze je in kvuli tomu, ze zakomplexovanym tlustochum pomaha s jejich mindraky?! Je to veganka, ktera porad tanci a cvici. Ma proste poruchu hormonu, ne kazdy obezni clovek je obezni diky stravovani se u McDonalds. To by ale stalo namahu si neco nacist vic a nesoudit lidi podle vzhledu 🙂
    Zajimava je take Doja Cat s Vegas. Pisen je samplem Hound dog k filmu Elvis. Co je zajimavy postreh, ze kral rocku take hity kradl a puvodne to zpivala zpevacka snede pleti „Big Mama“ Thornton a pisen se zase navratila ke svym korenum. :O Coz teda nemeni nic na tom, ze je to trash. A nejlepsi je to v originale od vyse zminene zpevacky. Kazdy te pisni dal jiny hav.

    • Dobrý den. Moc děkuji za ohlas i za odborný a kritický pohled. Nechtěla byste tu mít hudební rubriku, třeba právě s hitaprádami? Přiznávám, že jsem Lizzo asi trochu natřel, protože ta muzika je mi tak protivná, že mi i interpretka přišla až hloupá a nenačetl jsem si o ní nic, protože mě to vůbec neláká. Na Strange Things se teprve chystám. Díky moc za reakci.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.