Hitparáda MTV a filmový žebříček s komentářem Richarda Šimůnka

Hitparade MTV TOP20
Hitparada MTV TOP20

Hitparáda MTV a filmový žebříček v 47. týdnu roku 2022

Zdravím příznivce hitparád. V současné elektronické podobě Melody Merkuru se věnujeme sice nepravidelně, ale skoro soustavně hitparádě hudebního kanálu MTV, přesněji její evropské verzi. Ten záměr vznikl v 80. letech, kdy bylo běžné, že se v hudebních hitparádách objevovaly skvělé rockové kapely a Melody Merkur jako rockový samizdatový deník s nimi seznamoval své čtenáře za železnou oponou. Takže ano, držíme tradici, ale s výjimkou nedopatření typu Maneskin, se už dnes v hitparádách rockové kapely v podstatě neobjevují. Víte, kdy mě poprvé v tomto tisíciletí napadlo, že nová generace mladých kapel zase prapor rocku zvedne? Když jsem viděl klip Closer To The Edge od Thirty Second To Mars. Říkal jsem si, že je to dobré, že nová generace rockerů je tady. Mají nasazení (i fyzické!), umí udělat strhující show i chytlavou rockovou muziku. Bohužel, to byl poslední záchvěv. Potom sice ještě přišli GreenDay, Lordi…, ale podívejte se níže, co je dnes v hitparádách. Je mi z toho smutno. A je mi líto mladých lidí, že už nemohou zažít to, co jsme zažívali my, když nám z muziky běhal mráz po zádech. Nejvíce mě asi v tomto posledním žebříčku ze 47. týdne roku 2022 vyděsil klip od OneRepublic, kde asi jacísi Afroameričané výskají vysokými hlasy v klipu se záběry z nového Top Gunu (Maverick). Já jsem ten poslední Top Gun ještě neviděl a představa, že by mě tam mohla čekat tahle „muzika“ mě odrazuje, abych se na film podíval. Doufám, že je to jen klip který se snaží slíznout slávu na úkor filmu, ale film samotný tuhle „hudbu“ neobsahuje. To klip od Lady Gaga byl tedy podstatně důstojnější. V jiných klipech mají interpreti tmavé pleti i něco jako mašle ve vlasech. Já tomu nějak nerozumím, že dnešní černoši nechtějí být chlapi.

Četl jsem neskutečné historky o tom, co se dělo po vydání nového alba Taylor Swift. V USA zkolaboval systém předprodeje vstupenek na koncerty této zpěvačky a skladby z nového alba prý úplně ovládly hitparády, tak jsem byl zvědav co převratného tahle krásná dáma na hudební trh přinesla. No, vidíte to dole sami. V Top 20 jsou jen dvě její skladby, v nichž jen v jedné z nich je zpěvačka aspoň vidět, i když ve dvojroli. A hudebně? Já nevím. Máte potřebu si tu písničku pustit znova? A bez obrazu, jen audio, bez jejích krásných dlouhých nohou? Já tedy ne. Naposledy mě Taylor Swift zaujala v You Need To Calm Down. I když to nebyl rock, už úvodní tóny člověka oslovily na první poslech. Mám obavu, že podobně chytlavá skladba na novém albu není.

MTV, která dala hitparádě nové nikterak nápadité logo a už zase cpe mezi písničky své upoutávky, opět zcenzurovala hned několik klipů. V jednom zase rozostřuje ústa interpreta, aby „škodlivé“ slovo nešlo ani odečíst ze rtů a klip „Unholy“ pravděpodobně úplně nahradila titulkovaným textem, protože jsem na Youtube klip v této černobílé „textové podobě“ vůbec nenašel. Podívejte se schválně, jaký klip je pro MTV zcela nepřijatelný k odvysílání. To je prostě šílené. Mohli by ho označit nějakým varováním, nebo číslovkou 18+,či 21+, ale oni ho svým divákům normálně zakáží!

Harry Styles má nový klip, ale to už je čiré zoufalství snad jen proto, aby v pravidelných intervalech vždy něco vydal. Já si nepotrpím na sushi, ale kdyby mi k tomu měli hrát ještě tohoto Stylese, to bych se asi vážně nenajedl.

Adele má koukatelný klip (no, tak maximálně dvakrát). To studiové jezírko je fajn, ale když tu písničku uslyšíte v rozhlase, počítám, že vám druhým uchem vylétne ven a bude pryč.

Celý žebříček:

1. Stormzy: „Firebabe“
2. Taylor Swift: „Anti-Hero“
3. Sam Smith Ft. Kim Petras: „Unholy“
4. Rihanna: „Lift Me Up“
5. David Guetta & Bebe Rexha: „I’m Good (Blue)“
6. Chris Brown: „Under The Influence“
7. Harry Styles: „Music For A Sushi Restaurant“
8. Oliver Tree, Robin Schulz: „Miss You“
9. Rema, Selena Gomez: „Calm Down“
10. Meghan Trainor: „Made You Look“
11. d4vd: „Romantic Homicide“
12. Taylor Swift: „Lavender Haze“
13. JVKE: „Golden Hour“
14. OneRepublic: „I Ain’t Worried“
15. Tiësto feat. Tate McRae: „10:35“
16. Rosalia: „Despecha“
17. Adele: „I Drink Wine“
18. SZA: „Shirt“
19. Harry Styles: „As It Was“
20. Black Eyed Peas, Anitta & El Alfa: „Simply The Best

A co v kinech? Je tam lepší pohled? Myslím, že o něco ano:

Zdroj: UFD

Mimořádně bych se dnes také vyjádřil k akci, která tématicky do této rubriky Melody Merkuru patří. A to je poslední vyhlášení ankety Český slavík. Asi byste v Českých zemích těžko hledali kontroverznější anketu. Nemá smysl sem dávat pořadí, jak to dopadlo, protože počet hlasujících je tak malý, že se nemůže jednat o nějaký reprezentativní výsledek a asi byste někde na internetu ty výsledky našli. Chci se vyjádřit k úrovni toho pořadu, ve kterém byly výsledky zmíněné ankety vyhlášeny. Já jsem se totiž na tento pořad nedíval od doby, kdy ho uváděli Tereza Pergnerová a Jiří Suchý. To je asi nějakých 25 let. Já jsem z toho trapasu tehdy byl tak špatný, že jsem to ani nedokoukal a velmi mě mrzelo, že se k něčemu podobnému propůjčil i pan Suchý, kterého si velmi vážím. Já jsem tehdy na TV Nova nečekal nic světoborného, ale až takovou katastrofu vážně ne. A to jsem nikdy neměl o TV Nova valné mínění. Z tohoto pohledu musím uznat, že Nova za ty dvě  a půl dekády ušla kus cesty a úroveň letošních Slavíků byla podstatně lepší a nevadily mi ani místa s „urážkami“, které autorům scénáře vytýkali kritici. Ovšem pravda je, že existují v naší zemi moderátoři, kterým nevadí za peníze dělat v komerčních televizích jakoukoliv opičku. Neblahá historie i současnost českých komerčních televizí je, myslím si, dostatečně známá. Proto mě vždycky nemile překvapí, když tam zahlédnu metat kozelce herce, moderátora, ale i politika, či jinou osobnost, které si vážím. Slavíky Nova koupila, takže od letoška to bude už jen její anketa. Další důvod, proč v ní nehlasovat.

Zajímají Vás i další hitparády? Tady je zase pár odkazů:

Ta nejtradičnější a jedna z nejdůležitějších a nejprestižnějších: American Top 40

Neméně slavná: BBC Radio1 TOP 40/100 – Tuto hitparádu není problém poslouchat každý pátek ani u nás v České republice. Buď přes web BBC nebo třeba přes aplikaci TuneIn.

Tak zase příště.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.