Liam Gallagher a John Squire: Nečekaná dvojice servíruje konzumentům solidní britský rock!

Recenze alba od Tori

Zpěvák, skladatel a bývalý člen kapely Oasis Liam Gallagher vydal studiové album společně s Johnym Squierem, kytaristou kapel Stone Roses a The Seahorses. Album vyšlo u společnosti Warner Music UK.  Jedná se o Squireovo první album s materiálem pod vlastním jménem po dvaceti letech od alba Marshall’s House (2004).

Obal alba Liama Gallaghera a Johna Squirea

5. ledna 2024 vydali Gallagher a Squire singl „Just Another Rainbow“. Singl debutoval a umístil se na 16. místě UK Singles Chart.

Druhý singl z alba, „Mars to Liverpool“, byl vydán 26. ledna 2024 a dosáhl vrcholu na 16. místě UK Singles Chart Downloads.

Třetí singl z alba „Raise Your Hands“ byl vydán 3. března 2024, propagován byl na manchesterském derby na City of Manchester Stadium.

26. ledna duo oznámilo turné 2024, které začne 13. března v Barrowland Ballroom ve skotském Glasgow a skončí 11. dubna v Brooklyn Paramount Theater v New Yorku.

Liam Gallagher o albu řekl: ,,Nemůžu se dočkat, až lidé album uslyší. Myslím, že lidi, kteří mají rádi Stone Roses, Oasis a podobné věci, si ho zamilují. Je to duchovní, velice zásadní.“

Squire dodal: ,,Bylo opravdu inspirující mít ty koncerty v Knewbworthu čerstvě v paměti, když jsem začal psát. Pak už šlo jen o to, abychom se snažili, aby to všechno nebylo příliš rockové, a snažili se také přidat sentiment.“

V rámci propagace alba společně vystoupili v Show Jonathane Rosse.

Veškeré skladby na albu složil John Squire.

Rok vydání: 1. března 2024

Žánr: Alternative Rock, Indie Rock, Psychedelic Rock, Britpop revival

Producent: Greg Kurstin

Seznam písní:

01) Raise Your Hands

02) Mars To Liverpool

03) One Day At A Time

04) I’m A Wheel

05) Just Another Rainbow

06) Love You Forever

07) Make It Up As You Go Along

08) You’re Not The Only One

09) I’m So Bored

10) Mother Nature’s Song

Rozbor jednotlivých písní

První písní na albu je skladba Raise Your Hands. Píseň působí jako demo nahrávka skupiny The Beatles z jiné dimenze. K písni byl i natočen videoklip.

Následuje píseň Mars To Liverpool, která se nese v duchu předchozí písně, ale je více melodičtější. Oficiální videoklip k písni >>zde<<.

Skladba One Day At A Time je překvapením, protože začíná akustickým riffem, který je k nerozeznání od riffu písně Kiss From A Rose od Seala a zároveň nám sloky připomínají píseň Layback In The Arms Of Someone od kapely Smokie.

 I’m A Wheel konceptem nezapadá do písní na albu, protože je to blues. Text odkazuje na píseň I Am The Walrus od The Beatles.

Just Another Rainbow je hudebním zpomalením. Refrén se podobá písni (Probably) All In My Mind z alba Heathen Chemistry (2002), které vydala kapela Oasis. Oficiální videoklip k písni >>zde<<.

Love You Forever je další solidní písní, která má asi nejvíc rock and rollový nádech z celého alba. Poslechem připomíná píseň Piece Of My Heart, kterou proslavila Janis Joplin.

Make It Up As You Go Along je příjemnou oddychovou skladbou, text odkazuje na neomezenou kreativitu a slovní hříčky.

You’re Not The Only One je bigbít ve stylu blues, rock and rollu a psychedelie. Text odkazuje na píseň kapely The Beatles Something.

I’m So Bored je velmi podobné písni Rock ‚n‘ Roll Star od kapely Oasis. Píseň svým dojmem popisuje britskou znuděnost nad vším.

Mother Nature’s Song je poslední písní alba, která vybízí posluchače, aby si užívali přírody kolem sebe, slunečního svitu, tekoucí řeky. Zvukově píseň připomíná dvě písně kapely Beatles: Strawberry Fields a Don’t Let Me Down.

Celkový dojem: Je potřeba na albu ocenit, že je z něj cítit vlna melancholie, některé písně rozesmutní, některé jsou drzé, neuctivé, jiné veselé. Liam Gallagher ve své tvorbě stále nabízí standard kapely Oasis a inspiraci tvorbou The Beatles. Fanoušci se vracejí do doby Oasis, potápí se do vln nostalgie a přejí si, aby se kapela dala zase dohromady.
Vždy jsem na kapele Oasis shlédavala talentovaným pouze Noela Gallaghera, bez kterého by nevznikla ani jedna píseň kapely a který dokáže se svým hlasem zpívat jemně i silněji. Liam vždy zpíval monotónně a posluchač nepoznal, kdy je refrén a kdy sloka.
Nicméně Liam Gallagher se za několik let vyzpíval a má opravdu příjemný hlas. Je v něm znát klid, žádná všudypřítomná arogance a to se mi líbí. Myslím si, že fanoušci rockové hudby mohou ocenit neoposlouchaná kytarová sóla Johna Squiera.

Nejlepší písně: Mars To Liverpool, I’m A Wheel, Love You Forever,  You’re Not The Only One, Mother Nature’s Song

Hodnocení: 7/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.