Co přinesl rok 2023 rock and rollu

Beatles, Rolling Stones, Paramore, Linkin Park, Metallica, Green Day, Blink 182 - jsme v sedmém nebi, nebo spíše pekle?

Co přinesl rok 2023 rock and rollu:

Beatles, Rolling Stones, Paramore, Linkin Park, Metallica, Green Day, Blink 182 – jsme v sedmém nebi, nebo spíše pekle?

Fanoušci rockové, metalové, country i indie hudby byli natěšení každý měsíc. Je až neuvěřitelné, kolik rockové materiálu vyšlo. Na konci článku zmíním skladby, které je důležité si poslechnout. Jednotlivým deskám, kapelám, interpretům a singlům se budu věnovat v příštích článcích.

Nejdůležitější je začít koncem roku 2022, kdy píseň Lux Aeterna od skupiny Metallica se dostává do čela žebříčku Billboard Mainstream Rock a zůstává v něm 10 týdnů po sobě.

Začátek nového roku a rockové závěje jsou tu! Švédská rocková skupina Katatonia vydává své dvanácté studiové album Sky Void Of Stars. Debutuje v první pětce tří národních žebříčků alb – v Německu, Finsku a Švýcarsku.

Zpěvák Hardy, dříve označován jako country umělec, vydává svou druhou studiovku The Mockingbird & The Crow. Album je směsí hard rocku a country. Debutuje na  4. místě celoamerického žebříčku nejlepších alba Billboard 200. Jedná se o první album, které se dostalo do první desítky žebříčku.

V lednu vychází také skupině Maneskin album RUSH (ARE YOU COMING!)

Obal alba skupiny Maneskin „Rush“

V únoru skupina Paramore vydává své šesté studiové album This Is Why. Frontwoman Hayley Williams poznamenává, že album je více kytarové než předchozí album After Laughter z roku 2017. Album se usmisťuje na druhém místě žebříčku Billboard 200. Jedna se o nejvyšší umístění kapely v žebříčku za posledních deset let!

Obal alba This Is Why skupiny Paramore

Linkin Park vydávají doposud nevydanou píseň Lost, která byla nahrána více než dvacet let dozadu během nahrávání alba Meteora (2003). V písni zpívá Chaster Bennington, který v roce 2017 zemřel a kapela od té doby je relativně neaktivní. Píseň zaznamenala nečekaný úspěch v hitparádách, když se umístila na prvním místě žebříčku Billboard Rock & Alternative, jedná se tudíž o jejich první singl v Top 40 od roku 2012, zároveň je to první píseň od roku 2014, která se dostala na vrchol žebříčku Billboard Mainstream Rock Airplay.

Godsmack vydává své šesté studiové album Lighting Up The Sky. Album bylo dokončeno v polovině roku 2022, ale kapela se rozhodla soustředit se raději na turné po zbytek roku. Album se dostalo na první místo v žebříčku Billboard Hard rock Albums.

V březnu skupina Fall Out Boy vydává po pěti letech své osmé studiové album So Much (For) Stardust. Album se navrací ke kytarovějšímu pop punkovému zvuku, který kapela měla v roce 2000. Album debutovalo na šestém místě žebříčku Billboard 200.

Kapela Meet Me at the Altar vydává své první album Past // Present // Future. Úspěch kapely s počty hudebních streamů jejich singlů a EP získalo dostatečný zájem na to, aby s ní podepsalo smlouvu vydavatelství Fueled By Ramen. Jedná se o vydavatelství, pod kterým vydávají kapely desky, např. Fall Out Boy, Panic! At The Disco). Albem zní populární pop punk z roku 2000.

Japonská metalová skupina Babymetal vydává své čtvrté studiové album The Other One. V Japonsku se po vydání stává třetím nejprodávanějším albem týdne.

Duben je měsícem pro fanoušky Linkin Park. Vydávají ke svému jubileu druhé studiové album Meteora. Obsahuje 80 nevydaných, alternativních a živých nahrávek písní. Prodejnost alba se zvýšila o 635% a v žebříčku Billboard 200 se umístilo na 8. místě.

Fanoušci skupiny Metallica se konečně dočkali jedenáctého studiového alba 72 Seasons.  Název alba je narážkou na prvních 18 let života, přičemž kapela uvádí, že album je zaměřeno na myšlenky rozvinuté v pubertě, v mládí. Umisťuje se na druhém místě žebříčku Billboard.

Britská rocková skupina Enter Shikari vydává své sedmé studiové album A Kiss For The Whole World. Dostává se na první místo britského žebříčku celoformátových alb, což se skupině podařilo poprvé.

V květnu švédská skupina Ghost vydává EP coververzí s názvem Phantomime. Vydání se umístilo na sedmém místě žebříčku Bilboard 200. Mimojiné na Spotify skupina vypustila singl se zpěvákem kapely Def Leppard Joe Elliottem – Spillways.

The Smashing Pumpkins vydávají závěrečnou část svého trojalba Atum: A Rock Opera In Three Acts. Album se umisťuje na 111. příčce žebříčku Billboard 200.

Britská indie rocková kapela Lovejoy vydává své třetí EP Wake Up & It’s Over, umisťuje se na páté místo britského albové žebříčku a jedná se o dosavadní nejvěrší úspěch kapely.

Dave Matthews Band vydává své desáte studiové album Walk Around The Moon a v hitparádě žebříčku Billboard 200 je na pátém místě.

Matchbox Twenty vydávají své páté studiové album Where the Light Goes. V národním australském žebříčku je na druhé místě a jedná se o první nové studiové album po jedenácti letech.

Je tu léto, sezóna festivalů, rockových koncertů a skupina Foo Fighters v červnu vydává své jedenácté studiové album But Here We Are. Jedná se o první album bez  bubeníka Taylora Hawkinse, který zemřel v březnu roku 2022. Album se zaměřuje na vyrovnání se s jeho smrtí. Na nahrávkách za bicími sedí Dave Grohl, zatímco Josh Freese se ke kapele připojuje i nadále. Album se umisťuje na předních příčkách žebříčků Billboard Top Alternative Albums a Top Hard Rock Albums. Hlavní singl alba Rescued se dostává na vrchol žebříčku Hot hard Rock Songs.

Obal alba But We Are Here od skupiny Foo Fighters

Avenged Sevenfold vydávají své osmé studiové album po sedmi letech Life is a But a Dream….. Album vyšlo později, než se původně plánovalo, protože skladby nahrál 78 členný orchestr, udeřila pandemia COVID-19.

Queens of The Stone Age vydávají své osmé studiové album In Times New Roman…..Album debutuje na deváté příčce a na druhém místě britského žebříčku alb.

V červenci grungeová skupina Blur vydává své deváté studiové album Ballad of Darren. Ovládá hitparády britského žebříčku, umístilo se i na prvních msítech dalších národních žebříčků. – ukázka

Hardrocková kapela Greta Van Fleet vydává své třetí studiové album Starcatcher. Po vydání album visí na osmém místě albového žebříčku Billboard 200.
Punková kapela Anti-Flag se po 35 letech rozpadá uprostřed evropského turné. Později vyšlo najevo, že se tak stalo v reakci na podcast, který obvinil frontmana Justin Sanea ze sexuálního obtěžování. Táto zpráva inspirovala 12 žen, které doložily svědectví časopisu Rolling Stones a zbývající členové kapely jednání Sanea odsuzují a nechtějí s ním mít nic společného, samotné texty skupiny podporovaly feminismus a ženy v hudbě.

V srpnu kapela Mammoth WVH, kapela syna Eddiho Van Halena, vydává své druhé studiové album Mammoth II. Práce na albu začaly v září 2022.

Zach Bryan vydává se čtvrté studiové album s názvem Zach Bryan. Billboard definuje album jako směsicí rocku a amerického country. Album se dva týdny drží na vrcholu žebříčku Billboard 200.

Září roku 2023 s sebou nese smutnou zprávu, zemřel Jimmy Buffett. Jeho největší píseň Margaritaville (1977) se dostává do žebříčku Billboard Hot 100 na 38. místo. Album Songs You Know By Heart se vyšplhá na 4. místo v žebříčku alb Billboard 200.

Kapela Staind vydává své osmé studiové album po 12 letech. Frontman Aaron Lewis, který se většinou v předchozích letech věnoval sólové kariéře stylu country, desku popsal jako „návrat k tvrdšímu zvuku kapely“. Album se umístilo na prvních místech žebříčků Billboard Top Rock Albums a Top Hard Rock Albums.

Hudebník Steven Wilson ze skupiny Porcupine Tree vydal sedmé studiové album The Harmony Codex. Jedná se o koncepční album. V Británi sklízí neskonalý úspěch.

Vychází také čtvrté v pořadí rockové album Revamped písničkářky a skladatelky Demi Lovato, zároveň je album v pořadí osmé. Zpěvačka pokračuje v pohřbu své popové kariéry a na albu se objevuje mimojiné i rocková verze písně Sorry Not Sorry, ve které můžeme na sólovou kytaru slyšet Slashe!

obal alba Revamped zpěvačky Demi Lovato

V říjnu vydává své deváté studiové album kapela Blink-182 s názvem One More Time… Dostalo se do čela žebříčku Billboard 200, čímž se stali první rockovou kapelou, která se v roce 2023 dostala na vrchol tohoto žebříčku. Album také debutuje v první trojce více než deseti národních albových žebříčků, přičemž titulní skladba se dostala na 62. místo v singlovém žebříčku US Hot 100. Album vznikalo 4 roky, původně mělo vyjít v letech 2020 a 2021, ale kvůli pandemii COVID-19, diagnóze rakoviny Marka Hoppuse a zaneprázdněnému bubeníkovi Travisi Barkerovi, který nahrával 2 pop punková alba Machine Gun Kellyho a zároveň s ním koncertoval na turné. Kvůli diagnóze rakoviny se obnovila komunikace s kytaristou Tomem DeLongem, který se do kapely vrátil v říjnu 2022 a nahradil Matta Skibu, jenž v ní působil od roku 2015.

Obal alba One More Time… od Blink-182

Rolling Stones vydávají 26. studiové album Hackney Diamonds. Je to jejich první studiové album po 18 letech. Je na vrcholu ve více než 15 národních žebříčkách, včetně Austrálie a Spojeného království. Můžeme zde slyšet nahrávky s Paulem McCartneym, Eltonem Johnem, nebo Lady Gaga.

Obal alba Hackney Diamonds od Rolling Stones

Listopad přináší poslední píseň „Now and Then“ kapely Beatles. Skladba se dostala na první místo britského singlového žebříčku, na sedmé místo celoformátového žebříčku Billboard Hot 100 a na mnoho národních singlových žebříčků.

Obal singlu Now And Then od Beatles

Dolly Parton, kterou známe především jako královnu country, vydává své první rockové album za celou šedesátiletou kariéru Rockstar. Dolly byla v roce 2022 uvedena do Rock and Rollové síně slávy a proto se rozhodla vydat rockové album. Album se umístilo na třetgím místě žebříčku Billboard 200. Na albu můžeme slyšet Paula McCartneyho, Pink, Maneskin, Johna Fogertyho, Debbie Harry, Stevie Nicks nebo Roba Halforda.

Obal alba Rockstar od Dolly Parton

Vychází také album Jimmyho Buffetta s názvem Equal Strain on All Parts, které bylo nahráno před smrtí. V žebříčku Billboard 200 se drželo na pátém místě.

V prosinci rok završila kapela Green Day se singlem The American Dream Is Killing Me, který vedl žebříček Billboard Mainstream Rock celý prosinec, a pak i mimo něj, po dobu osmi týdnů v řadě.

GreenDay: „Saviors“

Skladba Lost od Linkin Park se stala první písní roku v žebříčku Billboard Mainstream Rock.

15 písní roku 2023, které musíte slyšet:

1) Paramore – This Is Why

2 ) Maneskin – HONEY (ARE YOU COMING)

3) Guns N Roses – Perhaps

4) Linkin Park – Lost

5) Beatles – Now And Then

6) Demi Lovato ft. Slash – Sorry Not Sorry

7) Alice Cooper – Baby Please Don’t Go

8) Depeche Mode – Ghosts Again

9) Blink 182 – ONE MORE TIME

10) Bring Me The Horizon – LosT

11) Green Day – American Dream Is Killing Me

12) Sum 41 – Landmines

13) Olivia Rodrigo – All-American Bitch

14) Rolling Stones – Sweetest Sound of Heaven

15) Dolly Parton ft. Rob Halford – Bygones

 

Česká rocková alba roku 2023:

Anna K. – Údolí včel

Katapult – Nostalgia

Cocotte Minute – ZLLÁ LÁSKA EP

John Wolfhooker – New Past

Michal Pavlíček – Faces (kompilace)

David Koller – LP XXIII

Gaia Mesiah – Vlnobytí

Vypsaná fixa – Bestiálně šťastní

Škwor – Sobě věrnej

Sunbrella – Heartworn

Sto Zvířat – Noční ptáci

Divokej Bill – Bazilišek

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

2 Comments

  1. Páni ještě nikde jsem neviděla podobný přehled. Článek je na úrovni zahraničních webů svojí obsáhlostí. Budu sledovat novinky a události, líbí se mi prostě ten styl, jak jsou tu články napsané. Lze se přihlásit k zasílání novinek na mail, když vyjde něco nového? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den. Moc Vám děkujeme za krásná slova. Vážíme si jich. Naše nejlepší redaktorka Tori má připravenou ještě řadu článků a Vaše reakce ji velice potěšila. Newsletter s avízy na nové články zatím nemáme, ale než ho zavedeme, napište mi svůj e-mail a budu Vám notifikace posílat. Tedy hlavně na články redaktorky Tori, které, ano, víme, nemají konkurenci. Můžete svůj e-mail vyplnit také do formuláře s komentáři pod článkem. Neměl by se v textu komentáře objevit, ale já ho dostanu. Další variantou je nastavit si sledování Melody Merkuru na Facebooku nebo síti X (bývalý Twitter), kde upoutávky na nové články také zveřejňujeme. Mějte se moc hezky a zůstaňte nám věrná.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.