Album Dark Matter kapely Pearl Jam

Návrat do 90. let, kritika současné Ameriky a nekonečně kreativní melodie

Album Dark Matter kapely Pearl Jam: Návrat do 90. let, kritika současné Ameriky a nekonečně kreativní melodie

Jedno z nejočekávanějších alb konečně vyšlo. Album bylo nahráno během 3 týdnů v roce 2023 v Shangri-La v Malibu. 29. listopadu 2023 bubeník Matt Cameron prozradil, že nahrávku dokončil za asistence Andrew Watta a že už v té době byla připravená k vydání.

Obal alba Dark Matter kapely Pearl Jam (Foto: Discogs)

5. ledna 2024 kytarista Mike McCready popsal album jako mnohem tvrdší, než by se dalo očekávat a údajně nahrávání bylo méně časově náročně než u předchozí desky Gigaton (2022).

Kapela 31. ledna debutovala s Dark Matter před skupinou fanoušků v klubu Troubadour v Kalifornii, aniž by prozradili texty a názvy písní. Během akce se Eddie Vedder vyjádřil, že se jedná o jejich dosud nejlepší dílo a že na kapelu nemůže být pyšnější.

Na obalu alba je světelná malba, jejímž autorem je Alexandr Gnezdilov, která byla vytvořena pomocí velkého kaleidoskopu vlastní výroby. Každé písmeno bylo jednotlivě zachyceno a ručně napsáno ve vzduchu pomocí speciální svítilny, která vytvořila perleťový efekt.

13. února 2024 kapela Pearl Jam oznámila turné k propagaci nového alba, Českou republiku bohužel nemají v plánu navštívit.

Autorem všech textů je Eddie Vedder, hudbu složili Pearl Jam a Andrew Watt, kromě písně „Something Special“, kterou s nimi složil i Josh Klinghoffer, kytarista kapely Red Hot Chili Peppers nebo projektu Gnarls Barkley.

Datum vydání: 19. dubna 2024

Žánr: Alternative rock, Hard rock, Garage rock, Grunge, Indie rock

Producent: Andrew Watt

Seznam skladeb:

1) Scared of Fear

2) React, Respond

3) Wreckage

4) Dark Matter

5) Won’t Tell

6) Upper Hand

7) Waiting For Stevie

8) Running

9) Something Special

10) Got To Give

11) Setting Sun

Rozbor jednotlivých písní

Scared of Fear je údernou úvodní písní alba. Text se zabývá složitostí vztahu poznamenaného citovou bolestí a nepochopením. Text písně, který se vyznačuje řadou řečnických otázek a úvah, naznačuje dialog, v němž se lyrický subjekt necítí být v souladu s někým blízkým, možná s milostným partnerem. Opakující se otázky typu „Řekl jsem něco špatně?“ a „Patřím ještě někam?“ zdůrazňují nejistotu vypravěče a jeho strach z odcizení a podtrhují hlubokou potřebu ujištění a sounáležitosti.

Refrén písně „Hurting yourself is plain to see, I think you’re hurting yourself, just to hurt me“ naznačuje koloběh sebedestruktivního chování, které ovlivňuje nejen jedince, ale i jeho okolí. Tento vzorec je zobrazen jako obranný mechanismus, kdy bolest jedné osoby vede k neúmyslnému poškozování ostatních, což vytváří vlnový efekt emocionálního utrpení. Opakování minulých činností, jako je smích, zpěv a tanec, slouží jako nostalgická vzpomínka na lepší časy a ostře kontrastuje se současným zmatkem.

Píseň se také dotýká tématu pochybností o sobě samém a srovnávání, a to verši jako „Proč se musím srovnávat s čímkoli, co cítíš?“. To naznačuje boj s identitou a sebeúctou, který ještě zhoršuje dynamika vztahu. Zmínka o hlasech volajících kolem hlavy mluvčího ke konci písně by mohla symbolizovat vnitřní konflikty nebo společenské tlaky, které komplikují osobní pocity a vztahy. Celkově je píseň Scared of Fear dojemným zkoumáním toho, jak strach a nepochopení mohou narušit a poškodit lidské vztahy. Zvuky kulečníkového tága dělal herec Sean Penn.

React, Respond je následující písní. Text se zabývá tématem osobních konfliktů a volbou mezi reakčními impulsy a promyšlenými reakcemi. Text naznačuje scénář, v němž je hlavní hrdina pod drobnohledem porotci a zdůrazňuje nevinnost navzdory vnějším tlakům. To vytváří předpoklady pro širší diskusi o tom, jak jednotlivci zvládají konflikty a nepřízeň osudu, a obhajuje spíše rozvážný přístup zaměřený na reakce než na impulzivní reakce.

Refrén „Don’t react, respond“ slouží jako mantra, která se opakuje v průběhu celé písně, aby poselství ještě více posílila. Naznačuje, že tváří v tvář nežádoucím výsledkům nebo výzvám je konstruktivnějším přístupem promyšlená reakce než emocionální reakce. Toto rozlišení má zásadní význam pro osobní růst a řešení konfliktů, protože reakce často vede k eskalaci, zatímco reakce může vést k porozumění a řešení.  Píseň se také dotýká témat jednoty a kolektivního boje, klade si otázku, zda jsou konflikty s ostatními nebo uvnitř nás samotných, a navrhuje jednotnou frontu proti společným výzvám.

Hudebně je skupina Pearl Jam známá svým grungeovým stylem, ale také tím, že ve svých textech zkoumá hluboká a smysluplná témata. Skladba „React, Respond“ odráží jejich styl a využívá silnou hudbu a sugestivní texty, které provokují k zamyšlení a inspirují posluchače ke změně.

Country-foklové indie uklidnění přichází s písní Wreckage. Píseň je baladou plnou naděje. Text písně byl inspirován Donaldem Trumpem, jak přežívá v pozici oběti a nerespektuje výsledky voleb. Vedder prozradil: „Myslím, že nikdy nebyl kandidát, který by více toužil po vítězství.“

Dark Matter je silnou písní alba, která opět odkazuje na osobnost Donalda Trumpa.

Won’t Tell se vyznačuje velkou melodičností. Je to opravdu hymna.

Upper Hand může posluchači připomínat album Joshua Tree (1987) od kapely U2 a také píseň Yellow Ledbet (1992) od kapely Pearl Jam.

Text k písni Waiting For Stevie vznikl, když Vedder a Watt čekali, až se objeví Stevie Wonder a nahraje part pro Vedderovo poslední sólové album. Navzdory názvu je píseň masivní, hymnická rocková skladba, kterou si fanoušci oblíbili. Text písni pojednává o depresi a pochybnostech, ale ne o samotném Steviem Wonderovi.

Running je punkovou písní na albu. Text je plný metafor o odpadních vodách.

Something Special je jednou z nejlepších písní na albu. Píseň míří na posluchače 90. let svou sentimentální náladou.     

Got To Give je uklidňující baladou. Myslím si, že píseň je o muži, který se cítí v depresi. Je schopen překonat vše, co ho drží při životě, a osvobodit se z řetězů, které ho svazovaly. Nyní je schopen plně žít a vážit si života. Díky svému štěstí cítí muž povinnost ukázat ostatním, jak překonat překážky v jejich životě. Odtud myslím paralelní příběh s příběhem Ježíše. Když učí ostatní, je zrazen závistivým skeptiky, kteří jsou zbabělí. Je svlečen a probodnut stejně jako Ježíš, ale znovu se vrací k těm, kteří ho skutečně milují a věří v něj.        

Setting Sun je závěrečnou písní a navazuje na první píseň alba. Uklidňuje posluchače kytarovým rytmem a klepáním na bicí. Píseň může pro posluchače připomínat píseň  Indifference z roku 1998.

Celkový dojem: Pearl Jam je oblíbená kapela mého dětství, zvuk kapely je fenomenální, ikonický. Deska není tak grunge jako předchozí desky, ale čerpá z folku i country. Mnoho posluchačů si přijde na své. Ať už na melodický rock, nebo power balady. Kapela je stále v největší formě. V době, kdy se blíží americké prezidentské volby, album působí jako silnou útěchou pro americké publikum.

Nejlepší písně: Scarred Of Fear, Dark Matter, Waiting For Stevie, Running, Something Special, Got To Give, Setting Sun

Hodnocení: 8/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.