Olivia Rodrigo: „GUTS“

Bohyně nové doby, královna trendů a tabuizovaných témat

Recenze rozšířené verze alba GUTS od písničkářky Olivie Rodrigo: Bohyně nové doby, královna trendů a tabuizovaných témat

Velice úspěšná písničkářka Olivia Rodrigo, která balancuje mezi rockem a popem, vydala rozšířenou verzi desky GUTS (Spilled). Jedná se o druhé studiové album zpěvačky a skladatelky Olivie Rodrigo, které vyšlo 8. září 2023 u vydavatelství Geffen Records. Bylo nahráno v úzké spolupráci s producentem a multiinstrumentalistou Danem Nigrem, se kterým spolupracovala na předchozím albu Sour (2021). Olivia se inspirovala obdobím, které následovalo bezprostředně po úspěchu alba Sour a album GUTS má odrážet proces dospívání.

Album Guts Olivie Rodrigo

Album GUTS vzniklo v jejích 19 letech, kdy podle svých slov zažila „spoustu zmatků, chyb, trapasů a teenagerských úzkostí“. Album a jeho název byly oznámeny 26. června 2023 a hlavní singl „Vampire“ byl vydán o čtyři dny později. Píseň se dostala na první místo v různých zemích, včetně Spojených států, kde se stala jejím třetím singlem na prvním místě v žebříčku Billboard Hot 100. Jako následný singl byla vybrána píseň „Bad Idea Right?“.

Album GUTS se umístilo na předních příčkách hitparád v 15 zemích včetně Spojených států, Austrálie, Německa, Švédska a Velké Británie. Při svém debutu v USA zaznamenalo 302 000  prodaných kusů za první týden a všech 12 písní se umístilo v první čtyřicítce žebříčku Billboard Hot 100. Z alba byly vydány tři singly, včetně mezinárodní jedničky „Vampire“, a v první desítce hitparády se umístily skladby „Bad Idea Right?“ a „Get Him Back!“. Deluxe edice alba s podtitulem Spilled vyšla v březnu 2024 spolu s hlavním singlem „Obsessed“. Na 66. ročníku udílení cen Grammy získalo album nominace na Album roku a Nejlepší popové album, čímž se stalo její druhou nominací na Album roku v řadě. Dvě ze skladeb alba – „Vampire“ a „Ballad of a Homeschooled Girl“ – získaly další čtyři nominace na Grammy. Rodrigo vyrazila v roce 2024 na světové turné Guts World Tour.

Události, které předcházely vydání alba GUTS

21. května 2021 vydala Olivia Rodrigo své debutové studiové album Sour, které bylo komerčně velmi úspěšné. Album produkované Danem Nigrem se stalo nejstreamovanějším albem roku na Spotify a Rodrigo za něj získala tři ceny Grammy, včetně ceny pro nejlepšího nového umělce. Na jaře roku 2022 vyrazila na turné Sour Tour, které zahrnovalo 48 koncertů po Severní Americe a Evropě. V srpnu roku 2021 prozradila, že její nadcházející deska bude „mnohem veselejší“ v porovnání s první deskou.

V rozhovoru pro Billboard v únoru 2022 Rodrigo potvrdila, že má připravený název a „několik písní“ a že Nigro se vrátí jako producent. Rodrigo si před vyrazením na Sour Tour dala za cíl „stihnout toho co nejvíce“. Koncem roku 2022 při odhalování svého Spotify Wrapped potvrdila, že se pracuje na nové hudbě. 8. ledna 2023 zveřejnila na svém Instagramu klip, který obsahoval skladbu s klavírním doprovodem.

V červnu 2023 aktualizovala své webové stránky s odpočítáváním, které mělo skončit 30. června. 13. června Rodrigo oficiálně oznámila hlavní singl alba Vampire, jehož vydání je naplánováno na 30. června, a odhalila obal singlu. 20. června zanechala svým fanouškům pozdrav, který obsahoval první ukázky z písně Vampire a instrumentální skladby s klavírním doprovodem. 26. června 2023 odhalil její internetový obchod oficiální název alba GUTS a datum jeho vydání. Krátce poté Rodrigo oficiálně oznámila vydání alba a na sociálních sítích zveřejnila jeho obal.

Psaní a nahrávání

Podle Rodrigo jsou texty o „bolestech růstu“ a hledání vlastní identity v tomto životním období: „Mám pocit, že jsem mezi 18 a 20 lety vyrostla o 10 let.“ Popsala to jako přirozenou součást svého růstu a doufala, že se to odrazí i na desce.

Zpěvačka sama popsala desku jako „časovou kapsli a po vydání Sour se na šest měsíců zdržela psaní písní, aby mohla „žít život, aby o něm mohla psát“. Práce na albu skončily asi týden před vydáním skladby „Vampire.“ V rozhovoru se Zanem Loweem pro Apple Music Rodrigo prozradila, že tento název měla v hlavě už od natáčení Sour.

Olivia oznámila vydání alba Guts (Spilled) na chicagském koncertu svého turné Guts World Tour 19. března 2024. Deluxe album obsahuje pět bonusových skladeb: čtyři exkluzivní písně na vinylu a skladbu, kterou Rodrigo nahrála po vydání standardního alba.

Obal alba

Obal alba nafotila Larissa Hoffmanová. Na obrázku je Olivia vyobrazena, jak leží na fialové podlaze a kouše si palec, na sobě má černé šaty s volánky, modrofialovou podprsenku a šarlatovou rtěnku, na prstech má čtyři prsteny s písmeny, která hláskují název alba; nehty má nalakované oprýskaným černým lakem.

Obal rozšířené edice je stejný jako u standardního alba, ale barva podprsenky se mění na červenou a zobrazuje roztržený papír přes obličej zpěvačky. Název deluxe alba se objevuje černým bezpatkovým písmem uprostřed roztržené části.

Stejně jako u debutového alba Sour je fialová – tentokrát v tmavším odstínu – opět dominantní barvou obalu a propagačních materiálů alba Guts.

Vystoupila s písněmi „Vampire“ a „Get Him Back!“ v pořadech Today a Live Lounge a na předávání cen MTV Video Music Awards v roce 2023. Intimní jednorázový koncert An Evening With Olivia Rodrigo se konal 9. října v Theatre at Ace Hotel pro 1600 diváků, na kterém Rodrigo zahrála hudbu z alba Guts včetně akustického provedení. Připojil se k ní producent Dan Nigro, aby společně s ní uspořádali část s otázkami a rozhovory, v nichž odpovídali na otázky fanoušků a diskutovali o vzniku alba. Koncert byl ohlášen den předem a vstupenky byly k dispozici pouze uživatelům úvěrové karty American Express. Výtěžek z prodeje vstupenek šel ve prospěch neziskové organizace Fund 4 Good, která podporuje organizace, jež „prosazují vzdělávání dívek, podporují reprodukční práva a zabraňují genderově podmíněnému násilí“. Koncert byl natočen a streamován od 10. do 12. října na Rodrigové kanálu YouTube.

Rodrigo se objevila jako host v pořadu Jimmy Kimmel Live! 24. října a na závěr pořadu zazpívala píseň „Ballad of a Homeschooled Girl“. 7. prosince se objevila v pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon a 11. prosince v The Kelly Clarkson Show. 9. prosince byla hudebním hostem pořadu Saturday Night Live, kde na klavír zahrála skladbu „Vampire“ a „All American Bitch“. den poté vystoupila s písněmi „Love is Embarrassing“, „Vampire“, „Lacy“ a „Making the Bed“ ve videoseriálu Tiny Desk stanice NPR. 18. prosince v epizodě The Late Show with Stephen Colbert opět zazněla skladba „Vampire“.

V prosinci také Rodrigo předvedla hudbu z alba na turné iHeartRadio’s Jingle Ball Tour 2023 v Los Angeles a New Yorku. V průběhu měsíce zveřejnila oficiální živá vystoupení na Vevo k písním „All American Bitch“, „Get Him Back!“ a „Pretty Isn’t Pretty“.

Turné

13. září 2023 Rodrigo ohlásila své druhé koncertní turné Guts World Tour na propagaci nového alba. Turné, které se skládá ze 77 koncertů po celé Severní Americe a Evropě, začalo 23. února 2024 v Palm Springs a skončí 17. srpna 2024 v kalifornském Inglewoodu. Mezi doprovodné kapely patří The Breeders, Chappell Roan, PinkPantheress a Remi Wolf. Část výtěžku z prodeje vstupenek půjde na nadaci zpěvačky Fund 4 Good, jejíž cílem je chránit reprodukční práva žen a dívek. V rámci inciativy se propojila s národní sítí interrupčních fondů, která jí propojila s pobočkami na místech, kde koncertuje. Zadarmo na koncertech byly dostupné prezervativy, nebo potratové pilulky. Poslední dobou Republikánská strana vydává zákony, které berou práva ženám rozhodovat nad svým tělem a rodiče fanoušků byli kvůli pomůckám na koncertech Olivie znechucení, tak už je rozdáván pouze letáček o bezpečném sexu.

Album dosáhlo komerčního úspěchu v Evropě, Austrálii, na Novém Zélandě, ve Spojeném království. Ve Spojených státech se deska Guts umístila na prvním místě žebříčku Billboard 200. Stalo se tak druhým vydaným albem interpretky, které se dostalo na vrchol žebříčku. Všech 12 skladeb se umístilo v první čtyřicítce žebříčku Hot 100, včetně návratu skladby „Vampire“, která skončila na prvním místě.

Stručné informace o albu

Rok vydání: 8. zaří 2023 (Deluxe verze 22. března 2024)

Žánr: Alternativní pop, Indie pop, Pop rock, Power pop

Producent: Dan Nigro

Seznam písní:

01) All-American Bitch (Rodrigo, Nigro)

02) Bad Idea Right? (Rodrigo, Nigro)

03) Vampire (Rodrigo, Nigro)

04) Lacy (Rodrigo, Nigro)

05) Ballad Of A Homeschooled Girl (Rodrigo, Nigro)

06) Making The Bed (Rodrigo, Nigro)

07) Logical (Rodrigo, Nigro, Michaels Julia/ Nigro, Linvill Ryan)

08) Get Him Back! (Rodrigo, Nigro/ Nigro, Alexander 23, Kirkpatrick Ian)

09) Love Is Embarrassing (Rodrigo, Nigro)

10) The Grudge (Rodrigo, Nigro/ Nigro Linvill)

11) Pretty Isn’t Pretty (Rodrigo, Nigro, Allen Amy)

12) Teenage Dream (Rodrigo, Nigro)

13) Obsessed (Rodrigo, Nigro, Clark Annie)

14) Girl I’ve Always Been (Rodrigo)

15) Scared Of My Guitar (Rodrigo, Nigro, Allen)

16) Stranger (Rodrigo)

17) So American (Rodrigo, Nigro)

Rozbor jednotlivých písní

all-american bitch je pop-rocková úvodní skladbou alba. Název je inspirovaný knihou The White Album od americké spisovatelky Joan Didion. V začátcích má folkový nádech s akustickou kytarou a v refrénu začne pop-rockový nářez. Píseň působí jako součást soundtracku z filmu z roku 2000, který nebyl nikdy natočen.

Emoce v písni zdůrazňují pocit zpěvačky nesprávného umístění v americké kultuře a společnosti a nakonec to, jak se cítí, že nedělá dost pro to, aby byla touto dokonalou Američankou. Olivia prosazuje důvěru v sebe v průběhu celé písně, ale zejména verši, kde zdůrazňuje, že je opravdu dokonalá.

V rozhovoru pro Apple Music řekla: „Je to jedna z mých nejoblíbenějších písní, které jsem kdy napsala. Opravdu miluji ten text a myslím si, že vyjadřuje něco, co se snažím vyjádřit už od svých 15 let – tento potlačovaný vztek a pocit zmatku nebo snahu zařadit se do škatulky jako dívka.“ Píseň začala vznikat na klavír, ale nakonec se změnila v „intenzivní rockovou píseň“. Rodrigo uvedla, že název byl odvozen z eseje Joan Didionové (titulní esej v knize Slouching Towards Bethlehem): „psala o hippies v San Francisku a útěku z domova. Jeden z uprchlíků mluvil o své matce a říkal, že je to ‚americká mrcha‘. Říkala jsem si: ‚Páni, to je tak super.‘ Je to tak provokativní spojení slov. Druhý den jsem si sedla ke klavíru a napsala ‚All-American Bitch’…. Nikdy nevíte, jakým směrem se píseň vydá.“

Text písně vzdává hold tomu, jak se od mladých žen očekává, že nikdy nebudou projevovat smutek, skladba se vyznačuje výkřiky. Rodrigo začíná zpěvem za jemných kytarových strun a detailně líčí dokonalost: „Jsem lehká jako pírko a tuhá jako prkno / věnuji pozornost věcem, které většina lidí ignoruje“. Během refrénu, v němž se objevují bicí a kytary, její projev nabývá na agresivitě: „Odpouštím a zapomínám / Vím, kolik mi je, a podle toho se chovám“. Rodrigo ve slokách nasazuje jemný tón a v refrénech zuřivý. Zpěvačka přiznává, že společnost očekává, že bude držet svůj hněv na uzdě, jinak bude označena za příliš emocionální. Některé její vokály v písni se dočkaly přirovnání k Avril Lavigne a Alanis Morissette.

Závěrečné verše parodují několik projevů při přebírání ceny, které již pronesla: „Pořád jsem vděčná, pořád jsem vděčná / jsem sexy a jsem milá / jsem krásná, když pláču.“

Následuje píseň Bad Idea, Right? , která byla druhým singlem a vyšla 11. srpna 2023.

Olivia o písni řekla: ,,Napsala jsem to v New Yorku. Já a můj přítel Dan jsme byli v Electric Lady Studios a vyprávěla jsem mu o jedné ze svých zábavných eskapád. Poslala jsem jednomu chlápkovi SMS: „Vidíme se dnes večer, je to špatný nápad, co?“ a řekla jsem: „Oh, to se rýmuje.“ A tak jsem o tom řekla Danovi a on řekl: „To je vtipný.“ Refrén začal jako vtip.“ A tak jsme napsali písničku „bad idea, right?“ a opravdu se mi líbí, myslím, že je to trochu vtipné, drzé a hudba je zábavná a optimistická a nutí mě tančit.“

Píseň byla inspirována punkovými kapelami, na kterých zpěvačka vyrůstala. Můžeme slyšet inspiraci písní Mickey od Toni Basil.

Petra Collins režírovala videoklip k písni, který byl vydán společně s písní. V klipu vystupují Iris Apatow, kolegyně Olivie z Bizaardvarku Madison Hu a další hudební hvězda Tate McRae, kterou Rodrigo označila za skvělou kamarádku. Olivia jde na domácí večírek s Madison, Apatow a McRae, ale později odchází navštívit svého bývalého přítele. V dešti se vplíží do pickupu, který se porouchá, a nakonec se dostane do autobusu, kde cestující jí na šaty vychrstne červenou limonádu. Před kytarovým sólem dorazí do jeho bytu, zaklepe na dveře a dostane se dovnitř, načež si lehne na jeho postel. Svítící bílá silueta skrývá jeho pravou identitu, muž doslova vybouchne. Po výbuchu postel hoří a Olivia si všimne nedaleko stojícího pavouka. Oficiální videoklip k vidění >>zde<<

Třetí písní na albu je skladba Vampire, která vyšla jako singl 30. června 2023. Žánrově se dá označit za pop-rockovou baladu, která je označována rovněž za gotický pop. Píseň se kompozicí podobá skladbě Drivers License, která vyšla na předchozím albu Sour (2021).  Slyšíme pouze klávesy a nakonec jsme svědky poprockového eposu s hlasitými bicími.

Píseň měla silný úspěch v hitaparádách v Austrálii, Kanadě, Irsku, na Novém Zélandu, ve Spojených státech, v Řecku, na Islandu, v Singapuru, nebo ve Vietnamu.

Na 66. ročníku udílení cen Grammy získala nominace na desku roku, píseň roku a nejlepší popový sólový výkon. Její videoklip získal během ceremoniálu v roce 2023 cenu MTV Video Music Award za nejlepší střih. Živě vystoupila na předávání 66. ročníku udílení cen Grammy.

Olivia o písni prozradila: „Byla jsem rozrušená z určité situace, šla jsem sama do studia, sedla si ke klavíru a akordy, melodie a text se ze mě prostě vylily – skoro jako mimotělní zážitek.“  Původně zamýšlela, že to bude klavírní balada, ale „když jsme na ní s Danem začali pracovat, text jsme konfrontovali s velkými bicími a šílenými změnami tempa. Takže teď je to jako píseň o zlomeném srdci, na kterou se dá tančit.“

V písni Rodrigo používá kritické výrazy na adresu neidentifikované osoby, pravděpodobně na bývalého partnera, který jí zneužíval. Označila ho výrazy jako „bloodsucker, fame fucker, bleedin‘ me dry like a goddamn vampire“. „Fame fucker“ je ve slušnější rádiové verzi písně nahrazeno „dream crasher“ a „goddamn“ je zkráceno na „damn“. Rodrigo několikrát odkazuje na upíry a v jednom místě zpívá: „Měla jsem vědět, že je divné, že vycházíš jen v noci.“ Ve verši vidíme narážku na staršího muže: „Went for me and not her/ ‚Cause girls your age know better„.

Videoklip k písni Vampire byl natočený v Los Angeles, obsahuje odkazy na upírské filmy. Ve videu Olivia zpívá ve snovém květinovém poli, což odkazuje na slavnou scénu z filmu Stmívání (2008), kde hlavní hrdinové Edward a Bella leželi společně na stejném poli. Jakmile vyjde najevo, že ve skutečnosti vystupuje na jevišti při předávání cen, zasáhne ji padající světlo. Olivia má vážnou ránu na rameni, pokračuje ve vystupování, zatímco jí na obličej a bílé oblečení teče krev. Když ji obklopí ochranka a pokusí se ji vyprovodit z jeviště a uteče. Ochranka ji nadále pronásleduje do města, což nakonec vyvrcholí jejím levitováním na noční oblohu. >>Videoklip<< režírovala rovněž Petra Collins.

Někteří fanoušci si myslí, že nebyl využitý potenciál písně, proto rockový amatérský producent Matt Grint vytvořil >>rockový remix<< a přiznám se, že u písně je využitý kompletní potenciál.

Následující písní je skladba lacy, která má folk-popový nádech. Poselství písně naznačuje, že Olivia si není jistá svým vzhledem, když se srovnává se záhadnou ženou jménem „Lacy“. Můžeme vidět závist a nenávist. Píseň byla původně napsána jako báseň pro kroužek poezie na vysoké škole.

Svou inspiraci popsala Lindě Perry, než vystoupila s akustickou verzí v muzeu Grammy: „Minulý rok jsem se zúčastnila kurzu poezie na USC. Vždy jsem se o poezii opravdu zajímala… A tak jsem se zúčastnila tohoto kroužku a bylo to úžasné. Napsala jsem tuto báseň s názvem ‚Lacy‘ o tomto druhu všezahrnující závisti, kterou jsem cítila. Bylo to jako domácí úkol. A líbilo se mi to natolik, že jsem to zhudebnila. Je to jedna z mých oblíbených. Jen si pamatuji, že jsem seděla u kuchyňské linky a napsala jsem: ,Lacy, ach Lacy, kůže jako z listového těsta…‘ A řekla jsem si, oh, to je zajímavé, dokončila báseň a proměnila v píseň.

Text popisuje ženskou postavu jménem Lacy, která má „kůži jako z listového těsta“ a „oči bílé jako sedmikrásky“. Rodrigo ji skládá komplimenty a odkazuje na reinkarnaci Brigitte Bardot.  Zpočátku zpívá sarkastickým tónem a pokračuje do detailů, přičemž je mučena její posedlostí a neustálými myšlenkami na Lacy. Píseň nám může textem připomínat píseň Jolene od Dolly Parton, ve které Dolly popisuje podobným způsobem krásu ženy, která okouzlila jejího manžela.

Skutečná identita Lacy byla předmětem spekulací a fanoušci naznačovali, že píseň by mohla být o Taylor Swift nebo Sabrině Carpenter. Často v textech žárlí na blonďaté ženy. Pokud se jedná o ironii, sarkasmus, nebo upřímný text, to opravdu nevíme.

Pátou písní alba je skladba Ballad Of a Homeschooled Girl, která je nejrockovější písní alba. Na první poslech slyšíme rockové kytary, perkusní nástroje, poté část písně přejde do folku a pokračuje grunge smrští.

V rozhovoru pro časopis Interview z 5. září 2023 s Phoebe Bridgers Rodrigo vysvětlila, jak domácí vzdělávání formovalo její pohled na její sociální vývoj. Popisuje, že má pocity úzkosti a oddělení od běžného sociálního kontaktu.

Olivia Rodrigo měla běžnou zkušenost ze základní školy, ale pak v sedmé třídě natrvalo přešla na domácí vzdělávání.

Dále dodala :,,Jsem dítě z domácí školy, takže jsem tak zvyklá být doma na svém notebooku, ale s rodiči. Vždycky říkám, že jsem nikdy neměla normální středoškolskou zkušenost. Vždycky jsem se vzdělávala doma, protože jsem pracovala.“

Píseň byla nominována na Grammy v kategorii Nejlepší rocková píseň na 66. ročníku Grammy. Skončilo to prohrou s Not Strong Enough od boygenius.

V rámci propagace alba vystoupila v >>show Jimmyho Kimmela a zpívala píseň živě<<.

Album pokračuje dál písní Making The Bed, která je o pocitu rozčarování ze slávy a o snaze najít skutečné přátele. V refrénu Olivia zpívá: ‚No, někdy mám pocit, že nechci být tam, kde jsem / Opíjím se v klubu s mými přáteli za hezkého počasí / Odstrkej všechny lidi, kteří mě znají nejlépe / Ale jsem to já kdo ustlal postel / jsem tak unavená z toho, že jsem ta dívka.‘

V textu můžeme vidět popis klesající spokojenosti se slávou a se životem, ale autorka textu bere zodpovědnost za celou situaci.

O tom, jaké zkušenosti ji inspirovaly k napsání písně, Olivia pro The Guardian řekla: „Bylo mi 19 a měla jsem všechnu tu chuť do života, ale také jsem byla v hudebním byznysu poprvé, a to může být svým způsobem lákavé: skvělí lidé, skvělé věci, všechny tyto fantastické, zářivě nové hračky.“

Dodala: „Je zvláštní, když se stanete úspěšnými a zpíváte písně, které jsou super surové a intimní, takže na určité úrovni máte pocit, že vás lidé opravdu znají – a znají, ale ne tak, jak vaši přátelé nebo rodina. Je to trochu zapeklitá situace.“

V německém rozhovoru Olivia také řekla, že to byla ta nejobtížnější píseň na albu. Řekla: „Je to docela zajímavý koncept, něco, o čem jsem nikdy předtím nemluvila.“

Skladba Logical je silnou klavírní baladou alba, která zkoumá iracionalitu lásky, popisuje emocionální zmatek zpěvačky a obtížnost činit racionální rozhodnutí v bouřlivém vztahu poznamenaném manipulací a nevěrou.

Další pop-rockovou skladbou alba je Get Him Back!, která popisuje touhu zpěvačky získat zpět muže, se kterým chodila. Píseň je směsí protikladů, sebeobjevování, přičemž zpěvačka přiznává svou touhu manipulovat se svým partnerem.

Inspiraci pro píseň popsala v rozhovoru se Zane Lowem pro Apple Music: „Měla jsem takovou touhu žít a zažívat věci a dělat chyby a růst poté, co vyšlo Sour, trochu jsem cítila tlak být tou dívkou, kterou všichni očekávají. Myslím, že kvůli tomu tlaku jsem možná dělala věci, které jsem možná neměla – chodila s lidmi, se kterými jsem neměla.“

„Dan a já jsme byli v Electric Lady Studios v New Yorku. Psali jsme celý den a napsali jsme písničku, která se mi nelíbila a úplně jsem se zhroutila. Říkala jsem si: ‚Bože, já neumím psát písničky.“ Je mi z toho zle,“ jsem opravdu negativní. Pak jsme si dali pauzu a vrátili jsme se a napsali jsme „Get Him Back!“ a je to jedna z mých oblíbených písní, takže vám chci ukázat: nikdy se nevzdávejte. Bylo to zábavné psát, opravdu se mi líbí ten refrén. Připadá mi to trochu chytlavé a připadá mi to jako něco, co bych chtěla, aby zpíval dav.“

K písni je i natočený videoklip, který vyšel 12. žáří 2023. Režíroval ho Jack Begert a natočil ho na iPhone 15 v Los Angeles. Olivia je v bílé halence a béžové minisukni a ničí několik věcí – dům, vytvoří dopravní zácpu. Připojí se ke svým klonům, kteří házejí nože a rozbíjejí okna aut. Oficiální videoklip k písni >>zde<<.

Pop-rocková píseň Love Is Embarrassing je 9. písní alba. Text písně otevřeně zkoumá horskou dráhu emocí a sebeobjevování během bouřlivého romantického vztahu dospívajících. Píseň dojemně zachycuje trapný a někdy stresující zážitek z prožívání lásky, sebevědomí a emocí během mládí.

Píseň vyjadřuje pocit trapnosti po upřednostnění a ocenění milence a vztahu, který nakonec nestál za nic. Je zde část, kdy Olivia prohlašuje, že za nic nestojí a nestojí ani za zmínku.

Olivia o písni řekla: ,,Složila jsem to na kytaru ve svém obýváku. Myslím, že jsem právě prožívala jeden z těch dnů, kdy si vzpomenete na jednu trapnou věc, kterou jste udělali, a najednou se to všechno nahrnulo do každé hnusné věci, kterou jste kdy za celý svůj život udělali, a já si myslela „Ach můj bože, to je tak špatné,“ přehrávala jsem si to znovu a znovu v hlavě, a tak jsem napsal tuto píseň. Myslím, že je to velmi zábavná, trochu sladká popová píseň. Je to jedna z mých oblíbených na desce a vlastně poslední, kterou jsme na album přidali. Myslím, že jsme to přidali tři dny předtím, než jsme album museli odevzdat. A někdy, myslím, že nejlepší písně na albech přijdou na poslední chvíli.“

Text písně The Grudge vyobrazuje manipulativní vztah a emocionální zmatek, což odráží boj s nevěrou partnera a protichůdnými emocemi. Melancholické klavírní melodie navodily drásavou náladu a zněním nám připomíná hit Drivers License. Inspirovala se nepříjemným telefonátem s bývalým partnerem, který ale stále pro ni znamená celý svět.

Po vydání píseně fanoušci spekulovali, že text pojednává o bývalém kamarádském vztahu s Taylor Swift.

V prvním verši Rodrigo vyjadřuje úzkost z toho, že jí partner podvádí, a oznamuje, že její zmatek ohledně rozpadu jejich vztahu stále trvá. Drží se toho incidentu a stále na něj často myslí. Během refrénu se přiznává, že se snaží tomu člověku odpustit, ale nemá na to sílu. Z písně je cítit zranitelnost.

Další píseň Pretty Isn’t Pretty zkoumá měnící se módní trendy a společenské normy, kterým dívky čelí. Autorka textu se snaží držet krok s těmito očekáváními a společenskými normami a cítí, že se nikdy nebude cítit dokonale, i když se snaží zapadnout. Olivia pojmenovala stereotypy a očekávání, která společnosti vyvíjí na mladé ženy. Musí si dávat make-up, aby vypadaly pěkně, vynechat oběd, aby zůstaly hubené, brát prášky, aby zvládly stres. Nenabízí snadné řešení pro chvíle, kdy dívka vidí svůj odraz v zrcadle, nebo v dispeji telefonu.

Píseň Teenage Dream uzavírá standardní verzi alba. Text písně reflektuje výzvy a úzkosti vyrůstat pod světlem reflektorů. Text zdůrazňuje tlak, kterému Olivia čelí, aby si udržela dosavadní úspěch po debutovém albu. Píseň složila na klavír jen pár dní před svými 19. narozeninami.

Novou písní je Obsessed, která vyšla 22. března 2024 jako čtvrtý singl. V této písni Olivia zpívá o žárlivost a pocitu posedlosti a hledáním informací o bývalé přítelkyni svého bývalého partnera. Podle jejího tweetu píseň byla napsána někdy v roce 2021. Těsně před refrénem čekáme heavy kytary a křik, ale ve skutečnosti se píseň utiší, slyšíme pouze basu a šeptání zpěvačky. Poté je refrén velice hlasitý. V textu i v klipu se porovnává s ex přítelkyněmi svého ex partnera a má pocit, že není stejně talentovaná, přitažlivá a kouzelná, jako byly ony.

Videoklip režíroval Mitch Bryan a podobá se filmu Co ta holka chce (2003), kde se odehrává soutěž krásy zbohatlých dívek. Videoklip k písni Obsessed >>zde<<.

Následující novinkou je country-popová Girl I’ve Always Been, která se poprvé objevila na Instagramu spolu s písněmi Obsessed, Scared Of My Guitar a Stranger.

V této písni umělkyně zpívá o tom, jak nikdy nezměnila své chování vůči lidem, kteří ji bodají do zad. Prostřednictvím písně zmiňuje různé situace a lidé říkají, že se změnila, ale je taková odjakživa. Při poslechu si můžeme vzpomenout na debutové album Alanis Morissette – Jagged By Pill (1995).

Druhou novinkou je píseň Scared Of My Guitar, která má indie, folkový nádech. Olivia zpívá o tom, že je ohromená a zmatená procesem psaní písní a že je skutečnou umělkyní. Vyjadřuje pocity prostřednictvím svých písní a také svou lehkomyslnost, nebo úzkost. Píseň je celá akustická.

 V písni Stranger zpívá Rodrigo o cestě osobního růstu a posunu z minulých vztahů, o posunu v životě kupředu. Píseň je country-folková a má indie nádech.

Poslední novinkou je píseň So American. Slovo „American“ v názvu odkazuje na úvodní píseň All-American Bitch.  Jedná se o první zamilovanou píseň, kterou zveřejnila ve své tvorbě. Tempo písně je svižnějšího rázu, píseň má chytlavější melodii.

Celkový dojem: Zvukově různorodá popová deska s energickými písněmi i jemnými balady experimentuje s rockovými vlivy více než v albu Sour a využívá různé kytarové a bicí zvuky alternativních a poprockových stylů. Texty jsou vtipné, celistvé, aktuální.

Album obsahuje zvukově různorodé skladby, od jemných balad jako „Lacy“ až po kytarové skladby inspirované retro stylem, jako je „Ballad of a Homeschooled Girl“. Guts nabízí směs nostalgických a současných hudebních prvků, což napomáhá tomu, že album oslovuje široké publikum.

Rocková hudba se na albu Guts objevuje výrazněji než na albu Sour, a rozšiřuje agresivní a alternativní rockový zvuk, který se krátce objevil na prvním albu. Střídají se tóny kytar a zvuk bicích, aby každé skladbě dodali osobitý rukopis, přičemž v různých písních jsou použity prvky emo, nové vlny a rap rocku. Zejména písně jako „All-American Bitch“ a „Ballad of a Homeschooled Girl“ jsou provedeny v pop-punkovém módu, připomínají grunge písně z 90. let. Zatímco „Love Is Embarrassing“ a „Lacy“ zahrnují new wave, respektive dramatický folkový zvuk. Je neobyklé, že popová umělkyně dělá hodně rockové hudby.

Píseň „Vampire“ je rockovou operou. Rodrigo se ve svých textech zaměřuje na přechod z dospívání do dospělosti a zkoumá problémy s identitou, náhlou slávou, vztahy a společenskými očekáváními vůči mladým ženám.
Nejsem součástí generace Z, ale hudba Olivie oslovila i mě. Může jít o tzv. industry plant, produkt průmyslu, protože dříve hrála na Disney + v seriálu Muzikál ze střední. Jelikož si všechny písničky píše sama, působí to na mě dojmem, že zpívá svobodně, o čem zpívat chce. I když je možné, že za 10 let vydá písně v jiných verzích.

Určitě se nedá upřít její pěvecký i spisovatelský talent. Při poslechu dnešních pokusů o hudbu, které posluchač konzumuje prostřednictvím rádia, Olivie působí jako jediný zázrak a jediný skutečný talent. Musím uznat, že Olivia si nehraje na Madonnu jako jiná škála popových zpěvaček a zaslouží si neskonalý obdiv. Její hlas má mnoho podob, její písně mají mnoho nálad a je opravdickou pop-rock star. Písněmi, melodiemi, hlasem, vystupováním, upřímností zastínila Eilish, Lipu, GAYLE, Lavigne, MGK a další produkty průmyslu. Inspiruje Generaci Z k politické odpovědnosti, podporuje Demokratickou stranu a podílí se na osvětě sexuálního zdraví.

Nejlepší písně: All-American Bitch, Bad Idea Right?, Vampire, Ballad Of A Home Schooled Girl, Get Him Back!, Love Is Embarrassing, The Grudge, Pretty Isn’t Pretty, Obsessed, Girl I’ve Always Been, So American

Hodnocení: 10/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discovermusic.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.