The Other Side Of Mars – album od Micka Marse

Odvrácená strana Marse obsahující naplněný potenciál kreativity

Recenze alba The Other Side Of Mars od Micka Marse: Odvrácená strana Marse obsahující naplněný potenciál kreativity

The Other Side of Mars je sólové debutové album bývalého kytaristy skupiny Mötley Crüe Micka Marse. Bylo vydáno 23. února 2024 Marsovým vydavatelstvím 1313, LLC, a MRI. Bylo nahráno v Nashvillu producentem Michaelem Wagenerem s kapelou, v níž hráli Jacob Bunton, Paul Taylor a Ray Luzier.

Album vyšlo v návaznosti na Marsův odchod z Mötley Crüe v roce 2022 poté, co ukončil koncertní činnost v kapele kvůli svému pokračujícímu boji s Bechtěrevovou chorobou, a v roce 2023 na kapelu podal žalobu.

Album The Other Side of Mars od Micka Marse

Mars album pojmenoval podle svého záměru ukázat jinou stránku sebe sama jako hudebníka, ačkoli kritici tento rozdíl neviděli. Album složené z grunge a hard rocku kritici chválili, zejména pro zařazení Buntonova vokálu.

Události, které předcházely vydání alba

V roce 2014 v rozhovoru s Eddiem Trunkem uvedl, že vydá sólové EP. Před oznámením alba o něm v roce 2020 hovořil Jacob Bunton.

26. října 2022 Mötley Crüe oznámili, že Mars končí s koncertováním kvůli nemoci, ale že nadále zůstává členem a na turné ho nahradí John 5. Oznámení o nástupu Johna 5 však přišlo s prohlášením, které znělo, jako by Mars z kapely odešel úplně, bývalý zpěvák John Corabi se vyjádřil, že Mars byl nucen odejít.

V dubnu následujícího roku Mars podal na kapelu žalobu, v níž tvrdí, že byl z kapely vyštván poté, co se rozhodl ukončit koncertní činnost, a že jeho podíl na zisku byl snížen z 25% na 5%. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone Mars žalobu objasnil a obvinil baskytaristu Mötley Crüe Nikkiho Sixxe, že hrál na playback. Hovořil také o albu, které se tehdy jmenovalo Another Side Of Mars a uvedl, že píseň Killing Breed je o narcistech, kteří vás drží v šachu a nutí vás cítit se šíleně, a řekl, že kvůli Sixxovi nebude koncertovat.

Album bylo oficiálně oznámeno 31. října 2023, jeho vydání bylo stanoveno na 23. února 2024, a to Marsovým vydavatelstvím 1313, LLC a MRI. Oznámení přišlo spolu s vydáním hlavního singlu Loyal To The Lie a videoklipu. Podle Marse název alba odkazuje na dvě různé stránky jeho stylu hry na kytaru, „stránku Mötley a Marsovu stránku“. 13. prosince Mars vydal druhý singl Right Side of Wrong. 25. ledna 2024 byl vydán třetí singl Undone.

Psaní a nahrávání alba

Album napsali převážně Mars, Jacob Bunton a klávesista skupiny Winger Paul Taylor (bývalý kapelník Alice Coopera), který na něm také hraje. Album produkoval Michael Wagener, který se podílel na mixu debutového alba Too Fast for Love (1981) skupiny Mötley Crüe, a nahrávalo se v Nashvillu ve státě Tennessee, kde Mars i Wagener žijí. Sestavu alba tvoří Mars (kytara), Ray Luzier z kapely Korn (bicí nástroje), Chris Collier z kapely Fear Factory (baskytara), který nahrávku na albu smíchal a masteroval, a zpěvák Bunton, ačkoli Brion Gamboa zpívá v písních Undone a Killing Breed.

Album mělo obsahovat dvě písně Gimme Blood a Shake The Cage, nazpíval je John Corabi, nahrány byly někdy v roce 2016. Mars však obě písně odložil s vysvětlením, že písně byly špatné a byly v nich části, které tam být neměly.

Grunge žije

Album je označené jako grunge a hard rock. Ačkoli Mars před vydáním alba prohlásil, že jeho záměrem bylo ukázat hudebně jinou stránku sebe sama, Marsova kytarová hra je většinou ve stejném riffovém stylu jako u Mötley Crüe. Album se od Crüe odlišuje přidáním nových nástrojů: viol, houslí a kláves.

Na turné se nevydává kvůli své nemoci, ale hovoří se, že budou jednorázové koncerty komornějšího charakteru. Dokonce chystá další studiové sólové album.

Rok vydání: 23. února 2024

Žánr: Grunge, Hard Rock

Producent: Michael Wagener

Seznam písní:

01) Loyal To The Lie (Mars, Bunton, Taylor)

02) Broken On The Inside (Mars, Bunton, Taylor)

03) Alone (Mars, Bunton, Taylor)

04) Killing Breed (Mars, Taylor)

05) Memories (Mars, Bunton, Taylor)

06) Right Side Of Wrong (Mars, Bunton, Taylor)

07) Ready To Roll (Mars, Bunton, Taylor)

08) Undone (Mars, Taylor)

09) Ain’t Going Back (Mars, Bunton, Taylor)

10) LA Noir (Mars)

Rozbor jednotlivých písní:

Loyal To The Lie je první písni alba. Mars ukazuje, že umí být heavy. Silný kytarový tón je charakteristický pro celou skladbu. V pořadu Out Of The Box s Jonathanem Clarkem Mars řekl, že singl byl inspirován pohledem na sektářské myšlení a nutkání mnoha lidí nechat se vést. „Je to o tom, jak masy, lidi, poslouchají třeba jednoho chlápka…Charlieho Mansona, Jima Jonese, Heaven’s Gate“, vysvětluje Mars. „Berou všechno a všichni poslouchají toho jednoho člověka – nemáš názor, nemáš tohle. Je to jako klanět se a nechat se oblbovat tím jedním idiotem. To mě přivádí k šílenství.“ Mick Mars nám písní chce sdělit, že nemáme poslouchat vůdce, kteří něco kážou a nepropadat jeho řečem. Videoklip k vidění zde:

Broken On The Inside je následující metalová skladba, která bude rezonovat s novějšími fanoušky žánru. Těžké riffy, optimistická a zároveň vzteklá skladba. Na konci začne skladba praskat a máte pocit, že se vám právě porouchala aplikace a zařízení, na kterém píseň posloucháte.

Alone je baladou alba, která nám může připomínat atmosféru 80. let. Poté všechny nástroje utichnou a slyšíme pouze klávesy a bicí. Text písně působí velice melancholicky a depresivně nejen kvůli verši v refrénu „Jsem sám, za všechno můžu já“.

Killing Breed je velice melancholickou písní. Klávesy v písni nám připomínají jemný nádech atmosféry kapely Cradle of Filth. Můžeme si při poslechu vzpomenout na Nirvanu, případně Pearl Jam.

Memories je druhou baladou alba, která nás vtáhne do 80. let. Text písně pojednává o hlubokém citu k druhému člověku. Text písně vyznívá tak, že vztah partnerský, nebo kamarádský je to jediné, co je na tomto světě skutečné.

Right Side Of Wrong je metalovou písní s chytlavou melodií, s trvrdými bicími a kytarami. Text písně pojednává o tom, aby lidé nevěřili lžím a povstali v nemocné společnosti proti veškerým falešnostem. Videoklip k vidění zde:

Ready To Roll je jednou z tvrdších písní alba hlavně svými kytarovými riffy a bicími.

Undone je materiál, u kterého jsem si říkala, jestli nehraje kapela Slipknot. Hlas Briona Gamboi mi připomínal hlas Coreyho Taylora. Videoklip k vidění zde:

Ain’t Going Back je předposlední písní alba, na které mě velice zaujalo hypnotické solo a melodičnost celku.

Závěrečná instrumentální skladba LA Noir je hluboké blues, ve kterém se Mars vrací k raným kořenům. Skladba byla údajně inspirována starými béčkovými filmy z 30. a 40. let o detektivech, rváčích, nebo špiónech. Hlavní riff vymyslel před 30 lety, ale nikdy neměl příležitost zveřejnit něco podobného.

Celkový dojem: Když jsem začala objevovat tvorbu Mötley Crüe v 16 letech, netušila jsem, kolik melodických písní mají, Kickstar My Heart, Dr. Feelgood, Girls, Girls, Girls, Home Sweet Home, Shout At The Devil, Live Wire, nebo On With The Show. Nehorázně mě ovlivnila jejich tvorba. Přečetla jsem si knihu Herionové deníky od Nikkiho Sixxe, která mi ukázala, že nikdy nebudu brát drogy. Bylo těžké vytvořit recenzi na album, které nemá ani zveřejněné texty a význam písní není posluchačům objasněn. Netušila jsem ve svých 16 letech, co jsem si cestou do školy pouštěla ve sluchatkách Girls, Girls, Girls, že vyjde metalový a grungeový skvost o několik let později, navíc přímo od Micka Marse!

Zvuk alba je odlišný od písní Mötley Crüe. Vždycky mě mrzí, když se kapela, kterou obdivuji, rozpadne. Ale každý konec bývá začátkem nové hudební éry a je úžasnou příležitostí slyšet živelné písně, které by nevznikly. Myslím si, že album může zaujmout i mladší metalové publikum. Je příjemné slyšet neohrané písně, do kterých dal Mick Mars přinejmenším svůj talent i duši. Doporučuji album si pustit několikrát po sobě, aby posluchač nasál tu správnou atmosféru. Troufám si říct, že se jedná o nejlepší sólový počin v rámci členů kapely Mötley Crüe. Akorát mám pocit, že zde mohly být 2 písně navíc, protože album působí nedotaženým dojmem. Mick Mars má v rukávu schovaná všechna esa, doufejme tedy, že druhé sólové album vyjde brzy.

V 72 letech si zaslouží obdiv a ukazuje, že se lidé nemají bát kreativně vyjádřit v jakémkoli věku. Akorát mi je smutno, že existuje tolik kvalitní hudby, která se nedostane do běžných rádií, která hrají stejné utrpení pořád dokola. Určitě minimálně 3 písně z alba by byly hitem, ale jsou stále hudebníci, pro které je hudba terapií a rádi se kreativně vyjádří a vyřádí pro fanoušky a mají na háku žebříčky popularity.

Nejlepší písně: Loyal To The Lie, Broken On The Inside, Alone, Memories, Right Side Of Wrong, Undone, Ain‚t Going Back

Celkové hodnocení: 9/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.