Sum 41: HEAVEN :x: HELL

Recenze alba

Recenze na album Heaven :x: Hell kapely Sum 41: punková a metalová jízda nebem a peklem

Heaven :x: Hell je osmé studiové album kanadské rockové skupiny Sum 41, které vyšlo 29. března 2024 u Rise Records. Datum alba je samo o sobě zajímavé, protože v minulosti ve stejný den i měsíc kapela vydala album Screaming Bloody Murder (2011).

Album je rozděleno na dvě desky, první disk se jmenuje Heaven a představuje návrat k pop-punkovému stylu rané kariéry kapely, zatímco druhý disk Hell je pokračováním novějšího heavymetalového stylu kapely. Jedná se o jejich jediné vydání u Rise Records, protože v roce 2023 odešli od nezávislého vydavatelství Hopeless Records. Album bylo nahráváno v domácím studiu Derycka Whibleyho.

Hlavní singl „Landmines“ kapela vydala 27. září 2023. Druhý singl „Rise Up“ vyšel 12. prosince 2023. Třetí singl „Waiting on a Twist of Fate“, byl vydán 22. února 2024.

Album Heaven :x: Hell kapely Sum 41

Události předcházející vydání alba

22. února 2022 kapela oznámila americké turné se skupinou Simple Plan nazvané Blame Canada tour, které se konalo od dubna do srpna roku 2022.

23. března 2022 skupina oznámila vydání alba a jeho hudební styly, přičemž strana „Heaven“ se vracela k jejich dřívějšímu pop punkovému stylu a strana „Hell“ pokračovala v jejich čerstvém metalovém zvuku. Zpěvák Deryck Whibley album popsal jako „tak trochu poklonu skupině Black Sabbath“ s odkazem na stejnojmenné album této kapely.
Deryck řekl: „Je v tom určitá poklona Black Sabbath. Nemyslím si, že bychom se chystali něco ‚přebírat‘. Samozřejmě známe tu desku a máme ji rádi a věděli jsme, že to takhle pojmenujeme…tak nějak jsem se na to dívali jako ‚no, víš co? Oni ji mají už asi 42 let. Tak to převezmeme“.

Dne 22. února 2023 bylo oznámeno, že kapela bude hrát na festivalu When We Were Young, který se konal 22. října 2023. Na festivalu vystoupily kapely, např.: Simple Plan, Blink 182, Green Day, Rise Againts, Offspring, nebo The Academy Is… a Yellowcard.

Dne 8. května 2023 skupina oznámila, že se po vydání alba a následném turné na jeho propagaci v průběhu roku 2024 rozpadne. Turné začalo 12. ledna 2024 v Uptown Parku v Jakartě a má skončit 30. ledna 2025 ve Scotiabank Areně v Torontu. Na severoamerických koncertech je podpoří skupina The Interrupters. Vystoupí také v České republice v rámci festivalu Rock For People 14.6. v Hradci Králové.

19. září 2023 bylo oznámeno, že Whibley bojuje s nemocí COVID-19 a zápalem plic, následující den bylo oznámeno, že léčba pomohla a byl propuštěný z nemocnice.

V rámci propagace alba kapela 8. února 2024 zahrála skladbu Landmines v pořadu u Jimmyho Kimmela

Hlavní singl „Landmines“ byl vydán 27. září 2023 spolu s videoklipem a oznámením podpisu smlouvy s vydavatelstvím Rise Records. Druhý singl „Rise Up“ byl vydán 12. prosince 2023 spolu s videoklipem. Třetí singl „Waiting on a Twist of Fate“ byl vydán 22. února 2024 rovněž s videoklipem. 29. března 2024 byl vydán videoklip k písni „Dopamine“.

10.8.2024 má vyjít autobiografická kniha Derycka Whibleyho s názvem Walking Disaster: My Life Through Heaven And Hell, která pojednává o dětství frontmana, vzniku punkové kapely Sum 41, o rvačkách, toxických vztazích a toxických látkách.

K písni Landmines je naprogramovaná 8 bitová hra, ve které postavička Derycka jede na skateboardu ve městě a sbírá mince. Odkaz na hru >>zde<<

Stručné informace o albu

Rok vydání: 29. února 2024

Žánr: Rock, Pop punk, Melodic Hardcore, Alternative rock, Alternative metal

Producent: Mike Green, Deryck Whibley

Seznam písní:

Heaven

01) Waiting On a Twist of Fate (Whibley, Green)

02) Landmines (Whibley, Green)

03) I Can’t Wait

04) Time Won’t Wait

05) Future Primitive

06) Dopamine

07) Not Quite Myself

08) Bad Mistake

09) Johnny Libertine

10) Radio Silence

Hell

01) Preparase a Salire

02) Rise Up

03) Stranger In These Times

04) I Don’t Need Anyone

05) Over The Edge

06) House of Liars

07) You Wanted War

08) Pain It Black (cover od kapely Rolling Stones)

09) It’s All Me

10) How The End Begins

Pojďme se tedy vydat nebeskou bránou,…

První písní z CD Heaven je Waiting On A Twist of Fate, která byla 3. singlem v pořadí. Píseň má chytlavé riffy, tvrdé bicí, refrén je silně melodický a svižný, na co jsme u Sun 41 zvyklí a konec písně je metalovým karnevalem.

Text písně se potápí hluboko do říše existenciální úzkosti a plynutí času.  Jedná se o surový pohled na to, jak se vyrovnat s nepředvídatelností života a marností čekání na to, že osud člověku nadělí dobro. Sum 41 posluchačům dávají tvrdou pravdu o životě. Protože píseň začíná veršem: „(Make no mistakes) time is just a fuse / It’s burning fast, nothing lasts, every which way you lose,“ což ukazuje silnou metaforu. Čas je přirovnáván k hořící rozbušce, která je metaforou pro naléhavost, nevyhnutelnost.  Hodiny tikají a každá volba se zdá být prohranou bitvou. Postoj „žít rychle a srát na minulost“ není vzpourou, nýbrž způsob, jak se vyrovnat s neúprosným infarktem, kterým je samotná existence.

Refrén písně: ,,And now I’m done with lies and everything that you’ve gotta say / I’ve open my mind but it’s more than I could ever take,“ nám dává pěstí, že už máme dost lží a zdrcujícího chování… no, prostě všeho. Sum 41 mistrně vystihují frustraci z toho, že se snažíme být otevření, jen abychom byli zahlceni největšími složitostmi života. Je to výkřik do prázdna, který přiznává, že i kousek naděje („maybe I could find some faith“) se zdá být bez luxusu času nedosažitelný. A tak odhodlání, že člověk „nemůže strávit život jen čekáním na zvrat osudu“, zasáhne jako rána do břicha. Je to přiznání vlastní iniciativy ve světě, který často působí, jako by se točil bez ohledu na individuální touhy.

Videoklip se odehrává v muzeu Punk rocku, kde kapela Sum 41 hraje punkovou agresivní píseň. Fanoušci se rozeběhnou ke kapele. Klip má znázorňovat, že kapela je součástí punk rockové historie. Klip odkazuje na punkové legendy Sex Pistols, Misfits, nebo Ramones. Muzeum Punk Rocku se nachází v Las Vegas. Oficiální videoklip >>zde<<

Druhou písní na albu je Landmines, která vyšla jako 1. singl. Lyrický subjekt se v textu zabývá tématem bouřlivého romantického vztahu a bojem o to, jak ho navzdory bolesti a nejistotě opustit. Vyobrazuje zmatek a rozporuplné pocity ohledně stavu vztahu.

Ve videoklipu vidíme Derycka, jak nostalgicky vzpomíná na své mládí s kapelou. Žili společně na plný plyn, balili holky, hráli na plese v roce 1996. Oficiální videoklip >>zde<<

I Can’t Wait je naštvanou punkovou písní, která se vyznačuje melodičností. Lyrický subjekt text adresuje bývalé dívce, která muži ublížila. Autor si hraje i s ironií a sarkasmem v refrénu „Nemůžu se dočkat / Jen abych viděl tvou tvář v celé její kráse / Zlomím se / Na všem záleží, protože je mi z tebe špatně“. Píseň má velice úzkostný text, ale povznášející melodii.

Time Won’t Wait je zpomalením s baladickým úvodem, kdy Whibley zpívá: „Je načase, abych ti zavolal a seznámil se s tebou /  neříkej že je pozdě k tomu udělat krok / vím, k čemu by nás to mohlo dovést / k bolestem srdce, dobrému sexu a špatnému tetování, “ poté se přidá zbytek kapely. Text pojednává o způsobu, jak se nechat ovládnout vírem emocí do vztahu s někým, po kom šíleně toužíme, ale může nás to v závěru zničit. Píseň nemá veselou melodii jako předchozí skladby.

Future Primitive je písní, která nám při poslechu může připomínat tvorbu kapely Offspring, konkrétně píseň Hammerhead.

Dopamine je skladba s podobnými kytarovými riffy, které byly použity v písni Landmines. Text pojednává o seberealizaci. Vypravěč pochybuje o své hodnotě, i když jeho nevěrná milenka viní ze svého návykového nerozvážného chování jeho samotného. („Udělala jsi to kvůli dopaminu“)
Ve videoklipu vystupuje imitátor Elvise Presleyho a prostředí se podobá kultuře ve městě Las Vegas. Oficiální videoklip >>zde<<

Not Quite Myself  je velice chytlavá skladba o užívání drog v minulosti. Text nabízí východisko, nicméně zde přetrává strach, že se lyrický subjekt k temnému období vrátí.

Bad Mistake je chytlavou písní, která připomíná skladbu kapely Offspring: You’re Gonna Go Far, Kid.

Johnny Libertine je krátkou, údernou, punk-rockovou písní. Údajně se jedná o demo nahrávku z období nahrávání alba Underclass Hero (2007).

Radio Silence je dojemnou baladou alba. Ze začátku slyšíme klavír, poté se přidá zpěv Whibleyho. Později se píseň přemení v melodickou rockovou baladu, která skončí klavírem. V posluchači zůstane ponurá atmosféra, protože je očividné, že kapela končí.

Propadáme se do pekelných sfér,…

Preparasi A Salire je rockovou operou, která je interludou pro metalovou pecku Rise Up. Doporučuji si poslechnout písně pospolu, protože dohromady tvoří rockový příběh. V překladu název znamená „připravte se na výstup“, což jednak slouží jako metafora pro myšlenku útěku z pekla, nebo jako popis toho, co se hudebně bude odehrávávat v následujících devíti skladbách.

Rise Up je návratem do éry alba Does This Look Infected? (2002). Píseň je metalovou hymnou posílení a odolnosti. Text pojednává o bojích a výzvách, kterým všichni v životě čelíme, a vyzývá nás, abychom je překonali a bojovali dál. Text písně povzbuzuje posluchače, aby se povznesli nad okolnosti a našli v sobě sílu.

Poselství písně je obzvlášť pronikavé, protože se zabývá pocitem, že nás svět tíží, a touhou vymanit se z tohoto břemene. Zamýšlí se nad vzestupy a pády života a zdůrazňuje, že je důležité vytrvat, i když čelíme nepřízni osudu.

Svým energickým a povznášejícím zvukem a textem „Rise Up“ inspiruje posluchače k nalezení vnitřní síly a překonání těžkých časů. Slouží jako připomínka, že každý má sílu povznést se nad svá omezení a vytvořit si lepší budoucnost.

Díky emocionální hloubce a chytlavým melodiím je „Rise Up“ silnou hymnou pro každého, kdo potřebuje motivaci. Její relativní text a nakažlivý rytmus vytvářejí povznášející atmosféru a povzbuzují posluchače, aby věřili sami v sebe a nikdy se nevzdávali.

Nakonec je „Rise Up“ od Sum 41 připomínkou toho, že všichni máme schopnost překonat překážky a povznést se nad temné okolnosti. Slouží jako zdroj inspirace a posílení a nabádá posluchače, aby přijali svou vnitřní sílu a pokračovali vpřed bez ohledu na to, jakým výzvám mohou čelit.

Videoklip se odehrává v letadle mířící do Tokia, kde Deryck usíná a mezitím ve snu kapela hraje píseň a na palubě probíhá nezapomenutelný večírek. Oficiální videoklip k písni >>zde<<

Stranger In These Times posluchačům připomíná dříve vydanou píseň Angels With Dirty Faces.

I Don’t Need Anyone je následující skladbou, která se dá žánrově zařadit do progresivního metalu. Text písně pojednává o oproštění se od minulosti, toxických látek a toxických vztahů.

Over The Edge je písní, která se pravděpodobně inspirovala tvorbou skupiny Metallica. Můžeme slyšet i inspiraci písně House Of Wolves od kapely Bring Me The Horizon. Skladba končí hrajícím klavírem.

House Of Liars je rockovou operou alba a You Wanted War je jednou z nejtvrdších písní alba.

Paint It Black je coverem písně od kapely Rolling Stones a dostává rockově-metalovou podobu, protože Deryck zpívá rychleji než Mick Jagger. Podle mého názoru se nejedná o karaoke verzi, ale kapela do ní opravdu vložila své osobní kouzlo.

It’s All Me je nejtvrdší písní na albu. Píseň opět vyznívá jako skladba Angels With Dirty Faces.

How The End Begins je závěrečnou písní alba. Vtáhne nás do děje tlumenou instrumentální částí a Deryck nás vezme na projížďku do své mysli, kde bojuje s vnitřními myšlenkami vyvolanými neustále se vyvíjejícím hudebním průmyslem. Lyrický subjekt se zranitelně ptá na své místo ve světě, kde lidé kolem něj mizí a navzdory svému úsilí se vždy dostane do úzkých. Skladba nám v úvodu při poslechu může připomínat píseň What I’ve Done od kapely Linkin Park.

Celkový dojem: 1. část Heaven mi připomíná album All Killer No Filler (2001), 2. část Hell studiové album Chuck (2004).  Od hitů jako Fat Lip, In Too Deep, mám pocit, že se jedná o vrchol kapely. Deska trvá skoro hodinu a písně mají různé nálady, tempa, jsou pestré, takže posluchač má pocit, že to rychle uteče. Líbí se mi odklon k metalu, na vyšší úroveň. Líbí se mi, že jejich písničky nezní tuctově a jsou plné překvapení. Pokud v desce Heaven použili prvky z Hell a naopak, tak si myslím, že kapela chce naznačit, že nebe a peklo se vzájemně doplňují. V momentě, kdy skončí nebeská část, peklo vzplane a povstane. Slyšíme operní úvod Preparasi a Salire. Hell stupňuje energii a písně na vysokou úroveň, např. písně I Don’t Need Anyone a You Wanted War jsou velice zběsilé, mají těžké a šílené riffy. Písně alba cílí nejen na skalní fanoušky skupiny, ale i na nové posluchače.

Album je shrnutím celé kariéry kapely Sum 41 a zároveň poslední tečkou za celou jejich kariérou. Úspěch od garáže po koncertní haly je fenomenální. Skupina patří ke kapelám, jejíž riffy si oblíbili nejen začínající muzikanti. Jedná se o dojemnou uzavřenou kapitolu kapely, po které zbylo spoustu silných hymen a textů.

Nejlepší písně: Waiting On A Twist Of Fate, Landmines, I Can’t Wait, Future Primitive, Dopamine, Bad Mistake, Radio Silence, Rise Up, I Don’t Need Anyone, Over The Edge, You Wanted War, Paint It Black, It’s All Me

Hodnocení: 9/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.