10 000 Voltů Ace Frehleyho

Elektrizující kosmická kytarová meditace nového věku

10,000 Volts Ace Frehleyho: Elektrizující kosmická kytarová meditace nového věku

Kytarista Ace Frehley vydal album, o kterém se skoro vůbec nepíše. Velice mě to překvapilo, protože Ace je legendou nejen rock’n’rollu, ex členem kapely Kiss, ale rockový bůh celého Vesmíru.

Album 10,000 Volts je Frehleyho první sólová deska s původními písněmi od desky Spaceman (2018). V roce 2020 vydal Ace svou druhou kolekci coververzí Origins Vol. 2.

Album 10,000 Volts Ace Frehleyho

„Je to pravděpodobně nejlepší deska, jakou jsem kdy udělal,“ nadchl se Frehley o své nové desce. „Jsem z ní nadšený. Je to poprvé, co jsem většinu těch písní nakonec napsal se svým dobrým kamarádem Stevem Brownem. Dříve hrál v Trixter a nyní má skupinu Rubix Kube.“

Kytarová legenda prozradila, že na desku 10,000 Volts se vrátil bubeník Anton Fig, který se podílel na slavném Frehleyho sólovém albu z roku 1978, které nahrál ještě jako člen kapely Kiss, a také na deskách Frehley’s Comet (1987), Trouble Walkin‘ (1989) a Anomaly (2009).

Frehley slibuje, že díky jeho novému albu bude Paul Stanley „vypadat jako imbecil“. Frehley je přesvědčen, že díky svému novému albu budou jeho bývalí spoluhráči z Kiss vypadat jako hlupáci, kteří kritizovali jeho schopnosti a pracovní morálku. „Paul Stanley a Gene Simmons se do značné míry snažili zničit mou důvěryhodnost tím, že mě nazývali opilcem a narkomanem a někým, na koho není spolehnutí,“ prohlásil Frehley v říjnu. „Ale kdyby tomu tak bylo, jak jsem mohl natočit 5 alb? A to jsem během posledních 10 let neustále koncertoval. Paul v pořadu Howarda Sterna řekl, že by se kapele klidně mohlo říkat ‚Piss‘ místo ‚Kiss‘, kdybych s nimi vylezl na pódium. No, až tohle album vyjde, bude vypadat jako imbecil.“

Kapela Kiss 2. prosince 2023 odehrála poslední koncert v newyorské Madison Square Garden. Ace říká, že mu Paul Stanley ani Gene Simmons nezavolali, stejně tak Peteru Crissovi. O pozvání lhali údajně kvůli lepšímu prodeji lístků.

Plánuje vydání třetího dílu série Origins, na kterém spolupracuje s Litou Ford, nebo Slashem, ale udržuje fanoušky v napětí.

Vydává se na turné po USA, protože z důvodu statisícového dluhu na daních nemůže mít pas a tudíž se podívat do Evropy. Doufáme, že k nám v budoucnu zavítá a že se mu bude dařit ať už v profesním, tak v osobním životě.

Rok vydání: 23. února 2024

Žánr: Hard Rock, Glam Rock, Heavy Metal

Producent: Ace Frehley, Steve Brown

Seznam písní:

01) 10,000 Volts

02) Walkin‘ On The Moon

03) Cosmic Heart

04) Cherry Medicine

05) Back Into My Arms Again

06) Fightin‘ For Life

07) Blinded

08) Constantly Cute

09) Life Of A Stranger

10) Up In The Sky

11) Stratosphere

Rozbor jednotlivých písní:

10,000 Volts je úvodní melodickou hard rockovou písní. Titulní skladba je další písní s tématem elektřiny od Frehleyho, který v roce 1976 utrpěl na pódiu vážný úraz elektrickým proudem, když se dotkl neuzemněného kovového zábradlí. Ace vyznává v textu lásku nové dámě.  Ve videoklipu hraje s kapelou a snaží se posluchačům a divakům předat elektrizující energii. Dokonce během kytarového sóla se z kytary doslova kouří. Videoklip k vidění >>zde<<

Walkin‘ On The Moon je píseň o nové dámě v životě Ace. Píseň se nese v osobitém a romantickém duchu. Ve videoklipu můžeme vidět samotného Ace v uniformě Nasa, jak jammuje na Měsíci s mimozemšťany. Videoklip k vidění >>zde<<

Cosmic Heart je vyprávěním o minulost, jak Ace ztratil směr na své cestě, dál se snaží řídit svůj život, i když ho nelze ovládat. Píseň se vyznačuje dynamickým sólem. Místy nám píseň může připomínat She od Kiss (1975).

Cherry Medicine je píseň o nové lásce v jeho osobním životě, která mu pomohla na jeho cestě. Je to chytlavá skladba, která pobaví. Místy Aceův hlas v některých polohách připomíná Ringo Starra z Beatles.  Videoklip k písni >>zde<<

Back Into My Arms Again je pozůstatkem z jeho prvního sólového turné v roce 1985, který nebyl nikdy nahrán. Jedná se o power baladu, kterou MTV v 80. létech mohla přijmout. Teprve teď se ukáže, jak dobře by se písni dařilo nyní. Úvodní riff zní jako píseň Fox On The Run od The Sweet.

Následuje další píseň, Fightin‘ For Life, ve které se Ace ohlíží za svou minulostí gangstera. Je to nejtvrdší píseň alba a doslova vypráví o jeho působení v pouličním gangu v New Yorku.

Blinded je rockovou peckou, která vypráví o nebezpečí umělé inteligence.

Constantly Cute je o romantickém Aceovi, který miluje svou dámu. Jedná se o melodický pop rock.

Life Of A Stranger je pomalá, snová skladba. Struktura této písně jí dodává sílu a život. Klavír skladbě dodává hloubku.

Up In The Sky je inspirována stylem New York Groove. Vrací posluchače do Vesmíru. Ace zpívá o existenci UFO, o záhadných světlech na obloze.

Stratosphere je poslední skladbou alba a jak už to tradičně u Ace bývá, jedná se o instrumentální závěr. Stejně tak jako Fractured Mirror z roku 1978 se skladba nese v akusticko-elektrickém duchu. Stratosphere vyzdvihuje Aceovu kreativitu a skladatelský talent.

Celkový dojem: Ace Frehley hodně řešil, že skupina KISS použila jeho jméno k prodeji posledních koncertů na jejich turné. Sám Ace těží k prodeji tohoto alba ze spojení s KISS. Například v písni Cherry Medicine je pasáž: „Cítím se s tebou lépe, když jsi v černé kůži.“ Téměř totožná pasáž se nachází v písni Shock Me z alba Love Gun (1977), Naopak jako fanynka mám pocit, že chybí nové písně kapely KISS a Ace pokračuje s novými písněmi, které bych si přála slyšet i od skupiny. I když má se členy kapely spory, působí na mě jeho tvorba upřímným dojmem a stále se jedná o jednu z největších legend rock’n’rollu. Osobně oceňuji, že se nebojí experimentovat s texty, nebojí se využít veškerý potenciál elektrické kytary, věnuje se nadčasovým tématům a zároveň stále fanouškům poskytuje instrumentální „dáreček“, na který jsou jeho fanoušci zvyklí. Myslím si, že album je silně podhodnocené a do hudebních žebříčků nebylo přijato. Album je lepší si poslechnout ve sluchátkách a třeba podruhé, potřetí, protože má v sobě zakopané poklady, které se musí najít. Kapela, se kterou na albu hraje, je úžasná a k Aceovi sedí. Určitě album doporučuji opravdu někomu, kdo má zájem slyšet nové věci. Frehley je prostě kytarové eso!

Nejlepší písně: 10,000 Volts, Walkin‘ On The Moon, Cherry Medicine, Fightin‘ For Life, Life Of A Stranger, Up In The Sky, Stratosphere

Hodnocení: 10/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.