Subjektivní test přístroje HAMA DIT 2000

Dnes jsem se rozhodl podrobit subjektivnímu testu přehrávač firmy HAMA DIT 2000 pro jeho naprostou výjimečnost na českém trhu. 

Subjektivní test je rubrika Melody Merkuru, ve které posuzuji různé výrobky nebo služby ze subjektivního pohledu obyčejného uživatele bez ohledu na odborná měření nebo srovnávání naměřených parametrů.

Delší dobu jsem sháněl nějaké cenově dostupné, ale při tom kvalitní internetové rádio, které by bylo použitelné jako komponent do audiosystému, tedy něco lepšího, než aplikaci do PC nebo mobilního telefonu. Je zajímavé, že do takového komponentu se výrobci elektroniky moc nehrnou. To, co jsem nacházel, byly většinou poměrně dost drahé komponenty velmi renomovaných značek, např. zesilovače nebo receivery vybavené ještě mimo jiné o internetový příjem. Ale jeden výrobek podle mého názoru nad všemi ční. Je to právě přijímáč/přehrávač HAMA DIT 2000. Značku HAMA budete asi znát jako výrobce různých kabelů, konektorů, redukcí a podobných potřebných doplňků audio i video elektroniky, ale takhle komplexní a kvalitní výrobek mě dost překvapil. Přečetl jsem si pár uživatelských recenzí a našel jsem víceméně pouze nadšené reakce. Tak jsem si výrobek objednal a od první chvíle jsem z něho stále nadšený. Je to vůbec první recenzovaná věc v rubrice Subjektivní test, které dávám 5 hvězdiček.

Už jen výčet toho, co tahle krabička všechno umí, jsem nechápal, že jsem se o ní nedozvěděl dříve. Říkal jsem si, že je to buď takový a) Brouk Pytlík mezi audio elektronikou, nebo b) malý zázrak. Dnes musím konstatovat, že za b) je správně. Ty funkce, kterými se HAMA DIT 2000 chlubí, opravdu fungují a to na velmi slušné úrovni, žádná není na úkor jiné, není to ten případ, kdy se výrobce chlubí všestranností, ale skutečnost je často jiná, jak to bývá u různých čínských „všeumělů“. Posuďte sami:

Přehrávač je vybaven klasickým analogovým FM tunerem, který jsem ovšem v podstatě za dva roky, co mám skříňku doma, nepoužil, protože poslouchat FM rádio na takto vybaveném zařízení by mohl jen blázen. Protože další výbavou je DAB/DAB+ přijímač. Zde se už začne více uplatňovat barevný multifunkční displej, protože některé stanice vysílající v systému digitálního rádia DAB (Digital Audio Broadcasting) vysílají s audiem i další informace pro právě takové displeje. Takže např. u veřejnoprávního Českého rozhlasu můžete vidět pohled do studia, fotografii moderátora, zpravodaje nebo osoby, se kterou se právě vysílá rozhovor, přehled nejnovějších zpráv apod.

Ovšem největší „peckou“ tohoto přístroje je právě přijímač internetových rádií. Má vlastní vyhledávač rádií a zaručeně vám najde ještě další i jiná rádia, než třeba Google. Nemusíte si pamatovat celý název stanice, stačí jedno slovo a vyhledávač vypíše všechny stanice s tím klíčovým slovem, které našel. Proti všeobecným internetovým vyhledávačům má tu výhodu, že vždy hledá jen rádia a nebude vám nabízet ten šílený internetový balast, který vám bude nutit klasický internetový vyhledávač. Můžete hledat přímo podle názvu nebo jen na konkrétním kontinentu, či podle země, případně podle žánru. Najdete tak neuvěřitelně specializovaná rádia, např. nejen konkrétního žánru, ale i konkrétní roky vybraného žánru. Náhodou jsem našel např. sovětskou hudbu dvacátých let 20. století, sovětskou hudbu třicátých let atd. Jako rockového fanouška mě uchvátila stanice „Vlasaté kapely 80. let“. Ale žádná taková stanice se nedá poslouchat dlouho, playlisty se občas opakují. Existují celé servery internetových rádií, které nabízejí mnoho různých žánrových stanic. Za všechny bych jmenoval 181.FM nebo Impulse. Budete se divit, kolik specializovaných žánrových rozhlasových internetových stanic existuje jen v České republice. Např. moravské rádio Rock Max vysílá streamy dalších žánrů (Oldies, Rock, Blue), ale existují i čistě internetové streamy zavedených FM stanic, jako Impuls, Evropa 2 a dalších. Ty mainstreamové FM varianty najdete mezi streamy, samozřejmě, také. Ale výhradně internetové streamy, které nenajdete na FM ani v DAB, jsou obvykle zcela bez reklam i bez mluveného slova, občas (maximálně jednou za půl hodiny, ale častěji spíše jen jednou za hodinu) zazní jen krátké selfpromo a jede se dál. Jste-li na začátku bezradní jakou stanici vybrat a jak ji najít, rádio je schopné doporučit i nejvíce poslouchané streamy. Jsou mezi nimi hlavně německé streamy, ale můžete poslouchat v plné kvalitě třeba stanice BBC, ale i oblastní stanice z USA, není problém slyšet v premiéře každý týden nové vydání AT40 apod. Tímto tedy dávám také odpověď na otázku, kde se dají poslouchat všechny ty hitparády, na které odkazuje článek Melody Merkuru „SMRŠŤ ŽEBŘÍČKŮ A HITPARÁD…“. Můžete poslouchat i české regionální stanice z celé republiky, na které Váš FM přijímač nedosáhne, ale na internetových streamech jsou přítomny. Vyhledávání může probíhat buď pomocí dálkového ovladače a klávesnice zobrazené na multifunkčním displeji, nebo pomocí mobilního telefonu, či tabletu (*podrobnosti níže). U většiny hudebních stanic zobrazuje multifunkční displej u každé skladby jméno interpreta i název skladby.

K tomu, abyste si takový příjem mohli užívat, je, samozřejmě, nutná internetová přípojka. Audio stream není zase tak závratný datový tok (128 – 256 kb/s), abyste museli mít nějaký extra rychlý internet. Než rychlost, je třeba spíše neomezené připojení bez FUPu, protože když budete poslouchat celý den, ony se ty megabajty nasčítají. Pokud máte obavu, že byste museli k přijímači složitě vést kabel s internetem, potom vás uklidním: HAMA DIT 2000 je vybaven i wifi, takže máte-li doma wifi, bude hrát i bez drátů. Má vlastní anténku nejen na wifi, ale i na FM a DAT.

Tím ovšem možnosti tohoto přístroje ještě ani zdaleka nekončí. Je vybaven i přehrávačem Spotify. K tomu, abyste mohli poslouchat muziku ze Spotify, je sice potřeba placená registrace na Spotify, ale u rodinného předplatného to vychází asi na 40 Kč na osobu měsíčně a ta „rodina“ nemusí být skutečná vaše rodina, ale třeba 5 kamarádů. Máte potom k dispozici téměř veškerou hudbu světa, která vznikla, vzniká a ještě vznikne, včetně celé české hudební scény jak současné, tak historické.

A to pořád ještě není všechno! HAMA DIT 2000 podporuje protokol DLNA, takže si dokáže sáhnout do vašeho počítače nebo na domácí server pro hudbu, kterou tam máte uloženou a přehrávat ji třeba podle playlistu, který si sestavíte. Stačí mít tu hudbu jen uloženou ve sdíleném adresáři „Hudba“.

Že je přístroj vybaven i USB konektorem pro přehrávání hudby z externího disku nebo třeba flash disku, je už spíše samozřejmost.

*Zdarma si lze stáhnout aplikaci do mobilního telefonu nebo tabletu s Androidem, prostřednictvím které můžete potom přístroj ovládat bezdrátově z tohoto telefonu nebo tabletu. Od vyhledávání stanic až třeba po ovládání hlasitosti. Stačilo dát aplikací vyhledat přístroje, aplikace ho okamžitě našla a zeptala se, jestli chci přijímač propojit s telefonem a už jsem na mobilním telefonu viděl vše, co mám v předvolbách na rádiu.

Občas probíhají přes internet i aktualizace softwaru přístroje. Když jsem si ho koupil, neuměl česky. Jednoho dne jsem ho pustil a na displeji se objevila hláška, že je k dispozici aktualizace firmwaru, zda ji chci spustit. Spustil jsem, za pár minut došlo k restartu a od té chvíle umí přístroj česky.

Další příjemné funkce lze získat registrací přístroje přes internet.

Jak jsem psal, mám přístroj něco přes dva roky a za tu dobu se mi pořád ještě neomrzel. Pokaždé, když jsem doma, těším se, že si budu moci zase pustit svou oblíbenou muziku nebo objevit nějaké nové rádio, jejichž počet se odhaduje asi na 30 tisíc, ale já myslím, že jich bude dnes už podstatně víc. Kromě klasických internetových rádií si lze přes tento přijímač pouštět i podcasty. Před dvěma lety jsem přijímač koupil ještě za cenu pod 4 tisíce Kč, což se dnes už asi nepodaří, ale pořád za ty peníze stojí! Když vidím, co dokázala HAMA vyrobit za vysloveně low-endovou cenu, těším se, že by se mohla pustit do výroby nějaké další elektroniky. Na takovou bych byl vážně zvědav. Mám přístroj připojený do celkem kvalitní, i když cenově docela dostupné audio soustavy a jsem spokojen i se zvukem.

Má vůbec HAMA DIT 2000 nějaké chyby? Něco, před čím bych měl varovat, jsem nenašel. Celý přístroj je, samozřejmě, hlavně počítač, takže pokud ho nenecháváte ve stand by, ale vypnete ho vždy úplně od sítě, jako já, studený start chvíli trvá, řádově vteřiny, zhruba jednou za 20 spuštění se stane, že naběhne bez informací na displeji. Stačí nový restart a vše je zase v pořádku.

Přístroj HAMA DIT 2000 považuji za cenu okolo 4 000 Kč za téměř dokonalý výrobek. Pokud by všechna elektronika byla takhle levná a při tom takhle skvěle fungovala, měla tolik funkcí, bylo by na světě krásně!

Richard Šimůnek

Máte také zkušenost s nějakým výrobkem, či službou a chtěli byste se o ni podělit? Napište recenzi pro Melody Merkur!

2 Comments

  1. To čo autor recenzie opisuje je naozaj pravda, ja som k tomuto prístroju prišiel ako slepý k husliam a neviem si vynachváliť jeho použiteľnosť. Po upgrade firmwaru sa nastaví naozaj do lokalizovaného jazyka, ktorý je u nás slovenčina a informácie sú jasné aj pre menej zdatných angličtinárov.
    Čo prístroju žiaľ musím vytknúť je to že je potrebné minimálne raz za tri dni prístroj pri zapnutí tvrdo resetnúť, t.j. vytiahnuť z el. siete 230V a znova zapojiť. Niekoľkokrát do týždňa sa stane, že sa prístroj zapne do režimu „Pripájanie“ a v tomto režime aj ostane a nenačíta stanicu. Nepomáha opakovaný pokus o pripojenie. Vytiahnutím prístroja a po asi 15 sekundách znovuzapojenia je všetko v poriadku a stanica nabehne okamžite.
    Tento úkon som si zjednodušil osadením vypínača z nočnej lampy na šnúru a už ju nemusím vyťahovať zo zásuvky, stačí cvak – cvak a po pol minúte je po probléme.

  2. Dotaz,přístrojem jsem spokojen akorát se někam stratila složka oblíbených, My Favourites, nevím co stim dělat děkuji za odpověď Dvořák

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.