MTV 2x TOP 10 EuroTopChart 12.-13. týden 2021

Justin Bieber v klipu Peaches
Justin Bieber "Peaches"

Zdravím všechny příznivce Melody Merkuru. Pomocníci se mi stále nehrnou, tak jsem se konečně sám dostal k tomu, abych se za Vás zase podívat do hitparády MTV. Pohled je to opět neveselý co do muziky, ale MTV přestala hitparádu prokládat těmi svými šílenými jingly, tak se to dá lépe vydržet.

Od té doby, co jsem se za Vás na hitparádu naposledy díval, se v ní objevila nová verze Jeruzalemy (asi podle hesla, když se něco povede, je z toho třeba vytřískat co nejvíc) a už stačila přední příčky zase i opustit. Tento týden na první příčce stanul Justin Bieber (na takovýto jeho comeback bych si nevsadil) a to už z první desítky zmizela i skladba „Anyone“, kterou považuji za mnohem lepší, než to, co vyhrálo tento týden. V ní bylo možno zaznamenat i náznak refrénu! Náhodou jsem se nedávno o Bieberovi dočetl, že před časem vznikla dokonce petice za jeho vyhoštění z USA, kterou ale soud odmítl. Justin v nové epizodě své kariéry vsadil na spolupráci s rapujícími Afroameričany. Co k tomu říct?

1. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: „Peaches“

2. Nick Jonas: „This Is Heaven“

3. Olivia Rodrigo: „Drivers License“

4. Silk Sonic, Bruno Mars, Anderson .Paak: „Leave The Door Open“

5. The Weeknd: „Save Your Tears“

6. Kali Uchis: „Telepatía“

7. Riton x Nightcrawlers ft. Mufasa & Hypeman: „Friday“

8. Masked Wolf: „Astronaut In The Ocean“

9. Doja Cat: „Streets“

10. Atb x Topic x A7s: „Your Love (9PM)“

A když jsme měli tak dlouhou pauzu, podívejme se ještě na jeden týden před, tedy na dvanáctý:

1. Silk Sonic, Bruno Mars, Anderson .Paak: „Leave The Door Open“

2. Olivia Rodrigo: „Drivers License“

3. Justin Bieber: „Hold On“

4. The Weeknd: „Save Your Tears“

5. Rosé: „On The Ground“

6. Tiësto: „The Bussiness“

7. Doja Cat: „Streets“

8. Riton x Nightcrawlers ft. Mufasa & Hypeman: „Friday“

9. Dua Lipa: „We’re Good“

10. Masked Wolf: „Astronaut In The Ocean“

Tak. Myslím, že jako odstrašující vzorek současné komerční hudby to stačí. Weeknd ukazuje, že ty první dva úspěchy nebyla náhoda, ale jeho úspěch snad ani neodpovídá kvalitám těch skladeb. Ukazuje to bídu a nouzi, ve které mohou uspět i slabší kousky, když není kde jinde brát. Jedinou, koho bych vyzvedl jako skutečnou zpěvačku, je Dua Lipa. U ní bychom možná mohli mluvit o skutečné muzice a zpěvu. Jinak to snad už dál ani nestojí za řeč.

Ale chtěl bych se zastavit u toho, co se stalo na poli domácí hudby. Česká televize na svém programu ČT1 nedávno odvysílala skvělý dokument o Michalu Davidovi (nezaměňovat, prosím, kvalitu dokumentu s kvalitou zpěváka). Na to, co Michal David představuje, byl ten dokument více, než koukatelný. To klobouk dolů. Mně ten dokument konečně udělal jasno, proč je Michal David zpěvák, který nechává málokoho v klidu, ať už v pozitivním, či negativním smyslu. On ve filmu hned na začátku říká, že všichni vědí, že je skvělý muzikant, ale nikdo to neřekne nahlas. Ano. Je to tak. A ten dokument mi asi dal odpověď na otázku, proč to tak je. Podle mě David (vlastním jménem Vladimír Štancl) je skutečně skvělý hudebník a to i fenomenální skladatel. A říkají to o něm v dokumentu i velmi uznávaní muzikanti a to i ze zahraničí. A např. muzikál Kleopatra s hlavní skladbou „Teď královnou jsem já“ je přeci úžasný hudební zážitek. Ale když se prostřednictvím dokumentu podíváte do jeho domu, do jeho šatníku, do jeho jídelníčku, tak pochopíte, že on nemá vkus. A to je celý problém. Proto vystupuje s tím, s čím vystupuje, proto má za sebou to, co má za sebou. Ale nemůžete se za to na něho zlobit, v jeho žilách koluje krev cirkusových předků. K tomu ještě fakt, že tenhle pop docela vynáší a neštěstí je na světě.

A když jsem před Vánoci slyšel duet Richarda Krajča se zesnulým Karlem Gottem, slíbil jsem si, že se o tom v Melody Merkuru zmíním. Považuji to totiž za naprosto dechberoucí počin a nedivím se, že s tím přišel právě Krajčo. I on je geniální umělec, ale na rozdíl od Davida nejen hudebník. Tenhle článek není o sympatiích ke jmenovaným zpěvákům. Např. politický přehled, odhad i vkus u obou je naprosto tragický, na Krajčovo angažmá v Babišových kampaních se zapomenout nedá, David, ten v dokumentu ČT na rovinu trochu po „elánosvsku“ říká, že hraje pro toho, kdo platí bez ohledu na to, kdo to je. Ale Krajčův podíl na více než důstojném vyvrcholení kariéry Karla Gotta v naší zemi je neoddiskutovatelný a já bych mu za něj chtěl vyseknout poklonu. A nemám tím na mysli jen zmíněný Vánoční duet, ale i duet s Gottovou dcerou „Srdce nehasnou„, který je také jeho dílo. A na závěr bych chtěl vzdát hold i Karlu Gottovi samotnému, kterého ani já, jako rocker, nevypínám. Větší článek o něm po jeho úmrtí Melody Merkur už přinesl v roce 2019.

Richard Šimůnek
Foto: YouTube

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.