Recenze alba Neck Deep kapely Neck Deep

Pop punkový nářez, který známe z dob milénia!

Recenze alba Neck Deep kapely Neck Deep: pop punkový nářez, který známe z dob milénia!

Neck Deep je páté studiové album velšské pop-punkové skupiny Neck Deep. Bylo vydáno 19. ledna 2024 u vydavatelství Hopeless Records.
Většina alba vznikla ve studiu skupiny ve Wrexhamu ve Walesu. Bicí byly nahrány v Treehouse Studio v Anglii, mastering alba vznikl v Los Angeles.
Jedná se o první album bez původního bubeníka Daniho Washingtona, který kapelu opustil v květnu roku 2022.
Nahradil ho dlouholetý technik bicí kapely Matt Powles. Producentem alba je baskytarista Seb Barlow. Je to poprvé od studiového alba Wishful Thinking z roku 2014, kdy se podílel na produkci alba Neck Deep. )

15. února 2023 byl vydán první singl Heartbreak Of The Century spolu s videoklipem, ve kterém skupina paroduje slavnostní večer předávání Oscarů 🙂

16. srpna 2023 byl vydán druhý singl Take Me With You opět s videoklipem. Téhož dne frontman kapely Ben Barlow oznámil, že skupina vystoupí 28. března 2024 v Alexandra Palace v Londýně, společně s kapelami Knuckle Puck a Drain.

Album bylo oznámeno 27. září 2023 spolu s vydáním třetího singlu It Won’t Be Like This Forever a k písni byl natočen videoklip.

Čtvrtý singl We Need More Bricks byl vydán 16. listopadu 2023 spolu s videoklipem.

Úvodní píseň alba Dumbstruck Dumbfuck  má rovněž svůj videoklip, který vyšel 18. ledna 2024.

13. listopadu 2023 bylo oznámeno, že kapela vystoupí 19. října 2024 na festivalu When We Were Young, který se koná v Las Vegas.

Kapela vyrazila na turné po Spojených státech, na kterém vystoupila s kapelami Drain, Bearing a Higher Power. Turné začalo 25. ledna 2024 v Marathon Music Works v Nashvillu v Tennessee a končí 25. února 2024 v Salt Shed v Chicagu.

Obal alba Neck Deep kapely Neck Deep
Obal alba Neck Deep kapely Neck Deep

Během poslechu kterékoliv z písní můžeme slyšet vliv kapel Sum 41, Blink-182, Green Day, nebo Fall Out Boy.

Rok vydání: 19. ledna 2024

Žánr: Rock, Pop Punk

Producent: Seb Barlow

Seznam písní:

1) Dumbstruck Dumbfuck (Neck Deep)

2) Sort Yourself Out (Neck Deep)

3) This Is All My Fault (Neck Deep)

4) We Need More Bricks (Neck Deep)

5) Heartbreak of the Century (Neck Deep)

6) Go Outside! (Neck Deep)

7) Take Me with You (Neck Deep)

8) They May Not Mean To (But They Do) (Neck Deep)

9) It Won’t Be Like This Forever (Neck Deep)

10) Moody Weirdo (Neck Deep)

První skladba Dumbstruck Dumbfuck je punkovou, power popovou písní, jejíž text zachycuje boj o vlastní hodnotu, identitu a popisuje složitost vztahů, zkoumá nitro a upřímně líčí nejistoty.

Punková píseň Sort Yourself Out se zabývá složitostí problematického vztahu a zdůrazňuje potřebu seberozvoje a osobního růstu ve vztahu. V textu jsou témata frustrace, sebeuvědomění, touha po porozumění zpěváka, který se potýká s problémy toxického vztahu.

This Is All My Fault je pomalejší, rockovou písní, která zkoumá složitost osobní odpovědnosti a důsledky vlastních činů ve vztahu. Text posluchači ukazuje vypravěčovo sebeuvědomění a jeho ochotu převzít odpovědnost za své chyby, i když to se sebou přináší přijmout ztrátu partnera.

We Need More Bricks je protestsongem. Zpěvák Ben Barlow pro Rocksound TV řekl:,,We Need More Bricks je podle mého názoru nejlepší politická píseň kapely. Týká se všeho od monarchie, imigrace, protestních zákonů až po mezinárodní války. Ocitáme se na průřezu ducha doby, kde by se cihly daly použít k tomu, aby se z nich něco postavilo, nebo aby nás rozdělily-zničily. Vyzývám pankáče a ty, kteří chtějí něco změnit, aby tak učinili. Kromě toho, že je to naše dosud nejpronikavější politická skladba, obsahuje můj nejoblíbenější riff, který jsme kdy napsali, který, jak doufám, přiměje posluchače zamyslet se nad svou rolí ve světě a promluvit a jednat proti mnoha nespravedlnostem, kterým dnešní svět čelí. Těším se, až tuhle skladbu budu hrát naživot nejvíc ze všech skladeb na desce. Pokud vás tahle skladba nerozhýbe, pak je nejspíš pro vás Jason Derulo. “ (- zdroj)

Heartbreak of the Century je punkovou písní, jejíž text silně vyjadřuje devastaci zkrachovalého vztahu. Díky syrovým emocím a zranitelnosti v textu je to píseň, která je blízká každému, kdo zažil trýznivý pocit zlomeného srdce.

Go Outside! je pop-punkovou písní, která je velice dojemná. Text se zabývá tématem pocitu ztráty, pocitem být v pasti a potřeby záchrany. Text písně vyjadřuje hlubokou touhu po někom, kdo by zpěvákovi pomohl najít cestu zpět k pocitu vlastního já a uniknout tíze vnitřních bojů.

Píseň Take Me With You je příjemná punk-popová skladba, ze které je cítit touha uniknout omezením a zklamáním každodenního života, hledat útočiště v neznámu a možnost najít sounáležitost a cíl jinde. Vyjadřuje touhu po spojení s něčím, co přesahuje známé, a ochotu opustit lidský svět a hledat něco, co nás přesahuje.

They May Not Mean To (But They Do) je punkovou písní, která zkoumá složitý vztah mezi rodiči a dětmi a zdůrazňuje nepopiratelný vliv rodičů na utváření života svých dětí. Líčí smysl pro boj, sebeuvědomění a cyklickou povahu zděděných vlastností. Píseň slouží jako zamyšlení nad vlivy, které formují jedince, a jejich neustálým bojem o sladění vlastní identity s výchovou.

Předposlední písní je It Won’t Be Like This Forever. V písni je zachycena touha po lepší budoucnosti, boj s osamělostí a naděje na trvalý vztah. Vyjadřuje realistické problémy, kterým čelí vztah, ale i optimismus a víru, že láska dokáže překonat těžké časy.

Poslední píseň Moody Weirdo povzbuzuje jednotlivce, aby uznali a přijali své vnitřní boje, pracovali na sebezdokonalení a přijali změny navzdory strachu a nejistotě, které je mohou doprovázet. Text vyjadřuje, že skutečný růst pochází z přímého čelení výzvám a uznání důležitosti věrnosti sobě samému. Význam písně spočívá v jejím univerzálním poselství, že odolnost a osobní transformace mohou přijít z konfrontace s našimi vnitřními démony.

Zpěvák Ben Barlow o albu pro Rocksound TV řekl:,, Tohle album je zvukem toho, že známe sami sebe a známe své schopnosti. Je to nefalšovaná hudba. Jsme teď profesionální skladatelé a opravdu jsme se zdokonalili v tom, v čem jsme dobří – ale jde také o to, abychom se bavili a užívali si psaní těchto skladeb. V mixu jsou takové drobné zvukové prvky, které ani já nedokážu přesně pojmenovat, a díky nim je to prostě Neck Deep. Stane se to, když se sejdeme v místnosti a klapne to – prostě děláme to, co jsme vždycky dělali.“ (- zdroj)

Během poslechu alba můžeme slyšet a cítit určitou vlnu nostalgie a vzpomínat na období konce 90. let a přelomu milénia. Myslím si, že kapela má obrovský potenciál být slavnější, některé riffy vám vlezou pod kůži během minuty, některé tehdy, když si píseň pustíte popáté.

Jsem mile překvapena, že algoritmus Youtube mi doporučil tuto kapelu a těším se na další tvorbu skupiny.

Nejoblíbenější písně: všechny výše zmíněné 🙂

Hodnocení: 10/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs.com

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.