Dolly Parton: Bigbeatová snídaně, rockový oběd, country večeře

Recenze alba Rockstar od TORI

Recenze alba Rockstar Dolly Parton: bigbeatová snídaně, rockový oběd, country večeře

Album Dolly Parton Rockstar je v pořadí čtyřicáte deváte studiové album písničkárky, ale zároveň se jedná o první rockové album v kariéře!

Události, které předcházely vydání alba Rockstar

Během Silvestra roku 2022 Dolly Parton vystoupila se svou kmotřenkou Miley Cyrus a zpívaly společně píseň Wrecking Ball. V květnu roku 2023 na 58. ročníku udílení cen Academy of Country Music Awards Dolly Parton zazpívala World on Fire.

Video z Country Music Awards můžete vidět zde.

V roce 2022 byla Dolly Parton nominovaná do Rock and Rollové síně slávy a původně tuto poctu odmítla, protože se věnuje country, nikoliv rocku. V reakci na to prohlásila, že hodlá natočit album rockových coververzí s řadou hudebních hostů tohoto žánrů. Na slavnostním večírku uvedení do síně slávy Parton předvedla píseň Rockin‘.

Video ze slavnostního večírku Rock And Rollové síně slávy můžete vidět zde

Nahrávání a vydání

V průběhu několika měsíců oslovila řadu spolupracovníků, včetně několika umělců, s nimiž vystupovala na slavnostním ceremoniálu v Síni slávy, jako jsou Pat Benatar, Brandi Carlile, Sheryl Crow, Neil Giraldo nebo Simon Le Bon.

Britský zpěvák a kytarista Peter Frampton byl k nahrávání přizván poté, co jeho společný kamarád zpíval na albu doprovodoné vokály s americkým zpěvákem Stevenem Tylerem. Okamžitě zavolal svému manažerovi a druhý den se domluvil s Kentem Wellsem, aby předvedl kytarové sólo a také vokály k druhé skladbě. Parton oslovila i Micka Jaggera, aby jí poskytl vokály na coververzi Rolling Stones (I Can Get No) Satisfaction, ale ten byl termínově zaneprázdněný a nepodařila se ani spolupráce s Jimmym Pagem a Robertem Plantem z kapely Led Zeppelin pro coververzi Stairway to Heaven, která je nejoblíbenější skladbou manžela Dolly – Carla Deana. Nejoblíbenějším kolegou byl Chris Stapleton, který se na album přidal, když se k Parton nemohl připojit Bob Seger, protože měl problémy s hlasem.

Jedná se o její první album, které se dostalo na první místo žebříčku Billboard Top Album Sales za 32 let existence tohoto žebříčku. Umístilo se na 3. místě v žebříčku Billboard 200, což je nejvyšší umístění pro jakékoliv album Dolly Parton, a bylo také na 1. místě v žebříčcích Country a Rock & Alternative

V písních bylo provedeno několik změn ať už co se týče aranžmá, stupnice, kytarových sól, tempa, nebo dokonce slov.

Album získalo většinou pozitivní recenze a debutovalo na třetí příčce žebříčku Billboard 200. Stalo se tak nejlépe prodávaným studiovým albem zpěvačky a písničkárky.

Rok vydání: 17. listopadu 2023, 19. ledna 2024 deluxe edice na všech streamovacích platformách

Žánr: Rock, Country pop

Producent: Dolly Parton, Kent Wells

Obal alba Dolly Parton „Rock Star“

Seznam písní:

01) Rockstar ft. Richie Sambora from Bon Jovi (Dolly Parton)

02) World on Fire (Dolly Parton)

03) Every Breath You Take ft. Sting from The Police (Gordon Sumner a.k.a. Sting)

04) Open Arms ft. Steve Perry from The Journey (Jonathan Cain, Steve Perry)

05) Magic Man (Carl Version) ft. Ann Wilson & Howard Leesee from The Heart (Anny Wilson, Nancy Wilson)

06) Long As I Can See the Light ft. John Fogerty from The Creedance Clearwater Revival (John Fogerty)

07) Either Or ft. Kid Rock (Dolly Parton, Kent Wells)

08) I Want You Back ft. Steven Tyler & Warren Haynes (Dolly Parton, Kent Wells)

09) What Has Rock and Roll Ever Done for You ft. Stevie Nicks & Waddy Wachtel (Jennifer Condos, Kevin Dukes, Stevie Nicks)

10) Purple Rain (Prince Nelson)

11) Baby, I Love Your Way ft. Peter Frampton (Peter Frampton)

12) I Hate Myself for Loving You ft. Joan Jett & The Blackhearts (Desmond Child, Joan Jett)

13) Night Moves ft. Chris Stapleton (Bob Seger)

14) Wrecking Ball ft. Miley Cyrus (Lukasz Gottwald, Kiyanu Kim, Maureeen McDonald, Stephan Moccio, Sacha Skarbek, Henry Walter)

15) (I Can’t Get No) Satisfaction ft. P!nk & Brandi Carlile (Mick Jagger, Keith Richards)

16) Keep On Loving You ft. Kevin Cronin from REO Speedwagon (Kevin Cronin)

17) Heart Of Glass ft. Debbie Harry from The Blondies (Debbie Harry, Chris Stein)

18) Don’t Let the Sun Go Down on Me ft. Elton John (Elton John, Bernie Taupin)

19) Tried to Rock and Roll Me ft. Melissa Etheridge (Parton, Wells)

20) Stairway To Heaven ft. Lizzo & Sasha Flute (Jimmy Page, Robert Plant)

21) We Are The Champions/We Will Rock You  (Freddie Mercury, Brian May)

22) Bygones ft. Rob Halford from Judas Priest, Nikki Sixx from Mötley Crüe and John 5 (Parton Wells)

23) My Blue Tears ft. Simon Le Bon from Duran Duran (Parton)

24) What’s Up? ft. Linda Perry from 4 Non Blondes (Linda Perry)

25) You’re No Good ft. Emmylou Harris & Sheryl Crow (Clint Ballard, Jr.)

26) Heartbreaker ft. Pat Benatar (Geoff Gill, Cliff Wade)

27) Bittersweet ft. Michael McDonald (Parton)

28) I Dreamed About Elvis ft. Ronnie McDowell & The Jordanaires (Parton)

29) Let It Be ft. Paul McCartney, Ringo Starr from The Beatles, Peter Frampton from The Herd & Mick Fleetwood from Fleetwood Mac (Lennon, McCartney)

30) Free Bird ft. Lynyd Skynyrd & Artimus Pyle Band (Allen Collins, Ronnie Van Zant)

31) Rockin‘ It (live) (Dolly Parton)

32) Hit Me With Your Best Shot (Eddie Schwartz)

33) Mama Never Said (Dolly Parton)

34) Two Tickets To Paradise (Eddie Money)

35) Jolene ft. Måneskin (Dolly Parton)

36) Stay Out Of My Bedroom (Dolly Parton)

37) Bridge Over Troubled Water (Paul Simon)

38) The Entertainer (Billy Joel)

39) Sweet Dreams (Are Me Of This) (Annie Lennox, Dave Stewart)

Recenze jednotlivých písní

U coververzí nerozebírám do hloubky původní nahrávky, ale vyjadřuji se ke coververzím písní, které vyšly na tomto albu.

První písní na albu je Rockstar. Jedná se o autorskou píseň Dolly, tudíž na albu je novinkou. V úvodu slyšíme dialog rodičů, pravděpodobně to můžou být i sousedé. Úvodní rozhovor v písni začíná následovně:

Dolly: No, musím cvičit.

Neznámý muž: Proč by proboha někdo chtěl být v rock’n’rollu?

Neznámá žena (pravděpodobně manželka neznámého muže): Ach, zlato, říká, že je to její sen, je to její vášeň!

Neznámý muž: To je vášeň? Dej mi pokoj!

Dolly: No, budu v rock’n’rollu, ať se vám to líbí a nebo ne. Ukážu jim to!

Text písně pojednává o touze stát se rockovou hvězdou, o rebelujícím jedinci proti autoritám a o pocitech při držení v rukách elektrickou kytaru. Magické tóny Richieho Sambory nás katapultují do astronomických rockových sfér.

World on Fire začíná akustickou kytarou a nese se v rytmu skladby We Will Rock You od skupiny Queen. Píseň je protestsongem adresovaný každému politikovi.
Verše písně hovoří za vše: „Don’t get me started on politics, now how are to live in a world like this, greedy politicians present and past, they wouldn’t know the truth if it bit ‚em in the ass.“

Dolly Parton 15. května 2023 pro rozhovor s Jacobem Soboroffem v rámci pořadu TODAY řekla:,, Všichni politici, kdokoliv z nich, nemyslím si, že se žádný z nich dostatečně snaží. Jsem si jistá, že se všichni snažíme, ale opravdu si často myslím, že se více starají o svou stranu než o lidi. Kdybychom dělali to, co jsme považovali za správnou věc, místo toho, kdo prohraje, kdo to vyhraje, nebo kdo bude vypadat lépe, když to udělá. Nikdo z nich nepracuje od srdce. Bylo velice inspirující tuto píseň psát. Myslím si, že mluví o všem a ke všem v tento den a tento čas. Doufám, že je to něco, co se vás dotkne a možná se dotkne dost lidí, kteří chtějí udělat změnu k lepšímu.“

V textu si můžeme všimnout i spoustu narážek na zradikalizované lidi v ulicích Ameriky, nebo na problematiku globálního oteplování.

Píseň World On Fire vyšla jako singl 11. května, po 55 letech se Parton poprvé dostala do žebříčku s rockovou tematikou, když 20. května 2023 se umístila na 13. příčce v žebříčku Billboard’s Rock Digital Song Sales. O týden později se dostala na první místo.

Třetí písní je coververze písně Every Breath You Take se změněnou tóninou od H duru místo původního G#. Sting zpívá pouze vokálovou harmonii a nechává Dolly Parton zpívat první hlas. Závěr písně je čistě bez bicí a můžeme slyšet zpívat Stinga doprovodné vokály a Dolly Parton zpívat hlavní hlas. Karaoke večer plný hvězd může začít!

Open Arms se Stevem Perrym může být pro rockové fanoušky překvapením. Zpěvák Perry opustil kapelu The Journey v roce 1987, později také v roce 1998. Dolly Parton opět zpívá hlavní hlas a Steve Perry jí doprovází. Píseň byla opět změněna z původní tóniny D dur na E dur.

Magic Man byl 2. singlem alba a Dolly zpívá zde s Ann Wilson, zpěvačkou, flétnistkou a frontwoman kapely Heart. Píseň původně vyšla v roce 1978 a byla velkým hitem.

Long As I Can See The Light s Johnem Fogertym je velice silnou baladou, která zní více jako duet, protože i Fogerty má zde svá pěvecká sóla. Může nás zde nadchnout saxofonové sólo, zavřeme oči a ocitáme se v americkém baru v 70. letech.

Either Or je v pořadí další písní na albu, ze které mnoho fanoušků nemělo dobrý pocit, protože spoustu posluchačů bojkotuje Kid Rocka kvůli jeho podpoře bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, nebo mu spoustu fanoušků rock and rollu neodpustí několik soudů o plagiátorství písní. Píseň je autorská přímo od Dolly a pojednává o cestě životem, volbách, kterým musíme každý den čelit, o lásce a podstatě country hudby.

I Want You Back je duetem se zpěvákem Stevenem Tylerem z kapely Aerosmith. Jedná se o milostnou píseň, která je novinkou. Trochu nám píseň při poslechu svým rytmem, akordy, riffy, celkovou kompozicí může připomínat píseň Never Tear Us Apart od INXS. Jedná se o dost solidní rockovou baladu.

What Has Rock And Roll Ever Done To You je coververzí a na nahrávce se podílela Stevie Nicks. Je zde cítit bezstarostnost, láska k rock and rollu a vzájemnému respektu mezi oběma legendami. Přiznám se, že jsem si z toho metaforicky „sedla na zadek“, ale ve skutečnosti jsem tancovala. Píseň ještě pozvedly k dokonalosti vzájemné dialogy. Tento je v úvodu písně:

Stevie: Hej, Dolly, kdo začne?

Dolly: Víš, Stevie, je to tvoje píseň, začínáš.

Stevie: Jo, je to ale tvoje album.

Dolly: Dobře, ustup!

A tento dialog je hned po skončení písně:

Dolly: Hej, Stevie, co takhle další sklenku toho růžového šampaňského?

Stevie: Ach, Dolly, už nepiju.

Dolly: No, nepiju méně. Byla to zábava, budeme si to muset někdy zopakovat.

Stevie: Jo, brzy.

Další písní je coververze písně Purple Rain od Prince. Slyšíme elektrickou kytaru, postupně se přidají vokály, klávesy a basa. Věřím, že každému ukápla slza při vzpomínce na Prince. Píseň je nahrána v roce 2023, ale zvukem se přiblížila 80. létům.  Píseň nepůsobí jako karaoke předělávka, ale opravdu se jedná o procítěné dílo.

Baby I Love Your Way je coververzí písně Petera Framptona. Píseň se nese v country popovém duchu. Skladba chytne za srdce.

Z písně I Hate Myself For Loving You s Joan Jett se spoustu fanoušků těšilo a musím uznat, že se jedná opravdu o vydařený cover. V podání dvou legend rock and rollu zní píseň silněji.

Nejlepší je úvod písně:

Dolly: Hej Joan, nenávidíš to, když někoho tak moc miluješ a prostě ho necháš, aby se k tobě choval jak chce?

Joan: Jistě Dolly, nutí mě to se nenávidět.

Dolly: Jo a nesnáším, když se nenávidím. No, napsala jsi o tom písničku. Popadni kytaru a nech mě zpívat s tebou.

Dalším coverem je píseň Night Moves, která se nese v duchu country. Hlas Dolly Parton zvukově ladí s hlasem Chrise Stapletona. Škoda, že jsme neslyšeli duet s Bobem Segerem, který byl během nahrávání hlasově indisponován.

Wrecking Ball zpívá Parton se svou kmotřenkou Miley Cyrus. Píseň začíná v E molu, což je výše než originál. Píseň kazí dojem celému albu. Vůbec se sem nehodí, i když má přidané housle, klávesy, opravdové bicí, které v původní verzi nejsou. Ke konci písně obě zazpívají píseň Dolly I Will Always Love You.

(I Can’t Get No) Satisfaction je coverem písně od Rolling Stones. Mick Jagger spolupráci odmítl, protože byl velice časově zaneprázdněný. Na písní se podílely i zpěvačky Brandi Carlile a P!nk. Je slyšet, že P!nk má nejsilnější hlas, který se k písni opravdu hodí. Na jednu stranu se jedná o pouhé karaoke, na druhou stranu je příjemné slyšet píseň v jiné tónině. Ale jak se říká „originál je originál“.

Píseň Keep On Loving You vznikla ve spolupráci s Kevinem Croninem z kapely REO Speedwagon. Myslím si, že kapela má ještě lepší písně, ale jedná se o vydařený duet.

Heart Of Glass je příjemnou disko-rockovou skladbou. Hlasy Dolly i Debbie jsou upraveny přes filtr. Obě zpěvačky, jejichž hlasy vyzrály jako víno, k sobě dokonale ladí. Fanouška kapely Blondie potěší zvuk sóla na elektrickou kytaru.

Don’t Let The Sun Go Down On Me je coververzí a duetem s Eltonem Johnem. Bohužel slyšíme pouze karaoke verzi, která se ani trochu nedotkla fenomenálního originálu. Duet je určitě poslouchatelný.

Tried To Rock And Roll Me je country duetem s energií rock and rollu, na kterém se vokálově podílela i Melissa Etheridge. Jedná se o autorskou píseň Dolly Parton.

Stairway To Heaven je dalším coverem na albu ve spolupráci s Lizzo a Sashou Flute. Jimmy Page a Robert Plant odmítli spolupráci. Jedná se o nejoblíbenější píseň manžela zpěvačky Carla Deana. Dříve Dolly Parton nazpívala bluegrassovou, gospelovou verzi písně Stairway To Heaven, ale manželovi se to nelíbilo. Řekl:,, Myslím, že jsou to spíš Schody do pekla, než Schody do nebe!“ Originál je originál a asi nejlepší verzí.

We Are the Champions/We Will Rock You je čtvrtým singlem, který vyšel 21. července 2023.

Videoklip podporuje americké olympijské účastníky a sportovce. Freddy Mercury jednou řekl:,, Dělejte si s mojí hudbou, co chcete, ale nikdy mě nenuďte.“ Myslím si, že je příjemné slyšet písně v jiném aranžmá. Jen skladba působí nedotaženě.

Bygones byl 3. singlem alba, který vyšel 16. června 2023.  na kterém se podílel Rob Halford, zpěvák a frontman kapely Judas Priest, Nikki Sixx, baskytarista a zakladatel Mötley Crüe, a John 5, který byl ve skupině Marilyn Manson, spolupracuje s Lynyrd Skynyrd, vystupuje i v L.A. Rats a koncertuje i s Mötley Crüe. Jedná se o heavy skladbu, která je perfektní hardrockovou písní.

My Blue Tears je písní s melancholickou náladou. Skladba je dojemnou připomínkou toho, jak nás zlomené srdce může přimět, abychom se cítili izolovaní od přírody a světa kolem nás. Píseň vyjadřuje, že bolest ze ztráty milovaného člověka může být vše pohlcující a dává nám pocit, že jsme ve své vlastní bublině zármutku.

Skladba What’s Up? byla šestým singlem, který vyšel 22. září 2023 a podílela se na něm kytarově a vokálově Linda Perry. Píseň je nahraná spíše v country duchu a chybí nám zde silný hlas Lindy Perry, která je slyšet pouze pár sekund v písni. Videoklip byl pojmutý jako odkaz dětem, které si hrají na hřišti, tudíž že bychom se měli zamyslet nad tím, v jaké podobě svět dětem svěřujeme. Původní kouzlo písně se vytrácí. V textu slovo „revolution“ bylo nahrazeno slovem „resolution“ (řešení), nebo „twenty five years and my life is still“ nahrazeno „after all those years and life is still“.

You’re No Good je coververzí písně, která vyšla v roce 1963 a zpívala jí tehdy Dee Dee Warwick. Na písni se podílely Sheryl Crow nebo Emmylou Harris.

Heartbreaker je coververzí, na kterém se podíleli zpěvačka Pat Benatar, nebo kytarista Neil Giraldo.

Bittersweet je autorskou písní Dolly Parton, na které se vokálově podílel Michael McDonald. Píseň je směsicí radosti i smutku.

I Dreamed About Elvis je další autorskou písní Dolly Parton, které se zdálo o Elvisovi. Při poslechu písní se vrátíme v čase do 50. let. Vokálově se na písni podílel i Ronnie McDowell, který imituje Elvis Presleyho a také nazpíval několik tributových alb králi rock and rollu. V čase 2:18 slyšíme píseň Dolly Parton I Will Always Love You, jak jí oba zpěváci zpívají.

Let It Be je pátý singl, který vyšel 18. srpna 2023. Na nahrávce se podíleli Paul McCartney a Ringo Starr. Dolly o Paulovi řekla:,, Je to fantastické. Paul byl tak laskavý, hrál na klavír a zpíval. Prostě (Beatles) to zabili.“ Píseň se také celá předělala, co se týče vokálů, celkového aranžmá a sóla. Také ve skladbě hrají Peter Frampton a Mick Fleetwood. Za mě nejpovedenější cover, protože slyšet hrát na bicí Ringo Starra a Paula McCartneyho na piáno píseň Let It Be je něco úžasného, co se v budoucnu nebude opakovat.

Free Bird je následující nahrávkou, na které se podíleli Lynyrd Skynyrd. Píseň nám nabízí neohranou verzi, slyšíme zpívat ptáky. Poté se změní tónina od G duru na D dur a slyšíme pouze piano a hlas Dolly. Jelikož se jedná o jednu z nejtypičtějších a nejohranějších písní, tak určitě doporučuji slyšet tuto verzi, která mi dala na píseň nový rozměr. Coververze si zachovala velikost originálu.

Rockin‘ It vzdává hold zakládajícím legendám rocku a rock and rollu – Jerry Lee Lewisovi, Chucku Berrymu, Elvisu Presleyovi. Text pojednává o Dolly Parton, která miluje muziku těchto velikánů, dostala tranzistor jako dárek od strýce a šla si za svým snem. Nakonec byla Parton uvedena do Rock And Rollové Síně Slávy. Na albu je živá verze nahrávky, což dává písni ještě větší rozměr.

Hit Me With Your Best Shot je coverem písně od zpěvačky Pat Benatar, ve které se změnila tónina od E duru na G dur.

Two Tickets To Paradise coverem písně od zpěváka Eddiho Moneyho. V začátku píseň nepoznáváme, protože je zpomalená. Poté slyšíme velice známý riff.

Jolene je píseň, ve které zpěvák Damiano David z kapely Måneskin dostal největší prostor. Dolly Parton zpívá pouze druhý hlas. Píseň zní s Måneskin velice čerstvě. Posluchače může zaujmout příjemné kytarové sólo.

Stay Out Of My Bedroom zpívá Dolly sama, původně v roce 1984 zpíval Sylvester Stallone ve filmu Rhinestone.

Bridge Over Troubled Water je coverem původní písně od Paula Simona a Arta Garfunkela. Folk rocková píseň má změnené aranžmá.

The Entertainer je cover verzí původní písně od Billyho Joela, která původně vyšla v roce 1974. Karaoke párty ještě neskončila. 🙂

Poslední písní na deluxové edici alba je píseň Sweet Dreams (Are Made Of This) od kapely Eurythmics. Dolly Parton zde zpívá sama. Můžeme si všimnou začínajícího piána a vokálů Dolly Parton. V podobné verzi tuto píseň sama zpívá Annie Lennox na svých koncertech. V půlce písně se přidává elektrická kytara, která svými akordy podtrhavá červenou nit celé písně.

Celkový dojem

I když některé písně působí, že nejsou úplně dotažené, přesto je album velice sebevědomé, rockem nabité a myslím si, že ho musí každý fanoušek rock and rollu slyšet.

Zároveň celé album prochází i několika dalšími žánry – Wrecking Ball je popovou písní, Heart of Glass je disco, dance rocková, popová píseň, I Dreamed About Elvis je rock and rollovou písní komponovanou ve stylu 50. let, nebo Baby I Love Your Way country písní.

Album je tak dlouhé, že ho můžete poslouchat celý den, protože trvá bez 3 minut 3 hodiny! Pro konzervativní posluchače může být otravné slyšet písně tohoto alba naráz, posluchači si mohou připadat jako na karaoke večírku Dolly Parton v Nashvillu.

Dolly nám zpěvem ukazuje jemnost své duše, která je základním stavebním kamenem rock and rollu. Některé písně mají velice příjemné aranžmá a troufám si říct, že v některých momentech dojde i na slzy.

Minulý rok jsem se těšila z každého singlu, celé léto jsem poslouchala World On Fire a Bygones. Poté, když vyšla standardní verze alba, jsem nespala cenou noc a poslechla si všechny písně naráz.

Troufám si říct, že se jedná o jedno z nejlepších alb, které jsem kdy slyšela. Byť mám k albu pár výhrad – píseň Wrecking Ball, nebo spolupráci s Kid Rockem. Cover verze písní Hit Me With Your Best Shot, We Are The Champions/We Will Rock You, What’s Up? se neblíží originálu ani trochu, ale místy je příjemné slyšet písně v jiné tónině.
Líbí se mi, že Dolly propojuje několik generací, posluchače napříč několika dekádami, což se žádnému interpretovi doposud žánrově nepodařilo. Ať už se jedná o styl hudby 50., 60., 70., 80., nebo 90. let. Propojila fanoušky rock and rollu a country napříč věkovými rozdíly, což je úžasné. Myslím si, že záměrem alba bylo seznámit i mladší posluchače s tradiční rockovou a country tvorbou, což vysvětluje výběr následujících interpretů: Miley Cyrus, Måneskin, Lizzo, nebo P!nk. V 78 letech si zaslouží Dolly Parton neskonalý obdiv nejen za své písně, za celkový přínos hudbě, ale i za její názory a postoje.

Oblíbené písně: World on Fire, Every Breath You Take, Open Arms, I Want You Back, What Has Rock And Roll Ever Done To You, Purple Rain, Baby I Love Your Way, I Hate Myself for Loving You, Night Moves, Heart Of Glass, Bygones

Hodnocení: 8/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.