Bruce Dickinson: „The Mandrake Project“

Recenze alba od Tori

Recenze alba The Mandrake Project od Bruce Dickinsona: Mysticismus a okultní metalové kouzlo Bruce Dickinsona zahalené do pláště tajemství

The Mandrake Project je sedmé studiové album zpěváka skupiny Iron Maiden Bruce Dickinsona, které vyšlo 1. března 2024. Autorství písní si rozdělili Roy Z a Dickinson. Jedná se o první sólové album Bruce po téměř 20 letech od alba Tyranny Of Souls (2005), což představuje nejdelší pauzu mezi dvěma studiovými alby v jeho sólové kariéře. Album podle Bruceových slov ve videu, které je zveřejněné na jeho oficiálním Youtube kanálu „vznikalo od roku 2014, kdy se to nejmenovalo The Mandrake Project  a písně musely vyzrát, vyrůst.“

S albem vyšel i třídílný komiks, který vytvořil Dickinson společně se spisovatelem společností Marvel, nebo DC Comics Tonym Lee, který je vybaven originální kresbou ilustrátora 2000AD, Robina a Catwoman Staza Johnsona.

Prvním singlem vydaným na podporu projektu The Mandrake Project byl Afterglow Of Ragnarok, vyšel 6. listopadu 2023.

Rain on The Graves byl druhým singlem z alba, vydaným 25. ledna 2024 s videoklipem podobným prvnímu singlu. Píseň obsahuje kytarový riff, klávesové party a vypravěčský vokální projev. Píseň je inspirována návštěvou Bruce Dickinsona u hrobu významného básníka romantismu Williama Wordswortha v Lake District.

Na albu se podíleli Roy Z (kytara, baskytara), Misheria (klávesy) a Dave Moreno (bicí).

Bruce Dickinson se vydává na celosvětové turné a navštíví Českou republiku v rámci hudebního festivalu Masters Of Rock, který se koná ve Vizovicích 11. – 14. 7. 2024. Poté se zpěvák vrátí na cesty se skupinou Iron Maiden a bude pokračovat v probíhajícím turné Future Past v Severní Americe. Na koncertech legendární metalová kapela zahraje materiál převážně z alb Somewhere In Time (1986) a Senjutsu (2021).

Stručné informace o albu:

Album: Bruce Dickinson „The Mandrake Project“

Rok vydání: 1. března 2024

Žánr: Heavy Metal, Hard Rock

Producent: Roy Z

Seznám písní:

01) Afterglow Of Ragnarok (Dickinson, Z)

02) Many Doors To Hell (Dickinson, Z)

03) Rain On The Graves (Dickinson)

04) Resurrection Men (Dickinson, Z)

05) Fingers In The Wounds (Dickinson, Z)

06) Eternity Has Failed (Dickinson)

07) Mistress Of Mercy (Dickinson)

08) Face In The Mirror (Dickinson)

09) Shadow Of The Gods (Dickinson, Z)

10) Sonata (Immortal Beloved) (Dickinson, Z)

Rozbor jednotlivých písní:

Afterglow of Ragnarok je úvodní písní alba. Bruce v této písni představuje posluchačům veškerou hudbu z alba, která tvoří vyprávění o konceptu celé desky. Bruce řekl:„Bylo důležité, aby tato skladba udávala tón celého projektu. Jak se sluší na její název, je to silná píseň a je v ní velký riff, který ji pohání…ale v refrénu je také skutečná melodie, která ukazuje světlo a stín, které přináší zbytek alba… a počkejte, až uvidíte video!“. Videoklip je plný mysticismu. Máme zde tajemnou civilizaci a mystika, který je duchovním dvojčetem muže z Los Angeles. Můžeme vidět Bruce Dickinsona v černé kápi, putování s lodí po moři. Video režíroval Ryan Mackfalla, který v minulosti spolupracoval s kapelami Gojira, Slayer, Green Day nebo Deftones. Dodává: „Před mnoha lety, než jsem se stal režisérem, jsem si vzpomněl na různé hudební klipy, které mě oslovily a jedním z nich byl Can I Play With Madness od Iron Maiden. Pro mě definoval, co je to hudební videoklip. Netušil jsem, že o mnoho let později budu mít telefonát s jednou z hvězd tohoto videoklipu, panem Brucem Dickinsonem, a budeme probírat nápady na hudební video. Bruce se od té doby cítí jako spřízněná duše a proto bylo správné, že jsme se pokusili oživit příběh Afterglow Of Ragnarok v hrané podobě. Hudba je samozřejmě velkou součástí motoru videoklipu a tato skladba byla od prvního přehrání těžkým hitem. Ale kromě toho pevně věřím, že výsledek určuje také vášeň umělce – Bruceova vášeň je nepřekonatelná. Pevně doufám, že fanoušci se na cestu Necropolí s mandragorovou šťávou vydají znovu a znovu. Je to jen začátek něčeho výjimečného!“ Videoklip k vidění >>zde<<.

Many Doors To Hell je následující mystickou písní. Posluchači Iron Maiden musí potvrdit, že Bruce Dickinson často zpívá o nadpřirozených a nadpozemských věcech. V textu písně zpívá o upírech. Píseň je o upírce, která se chce vrátit zpět mezi živé, znovu se stát člověkem. Musí počkat na zatmění, až se bude moci vydat do světa, protože jen při zatmění může vyjít na denní světlo. Zvukově má píseň nádech 80. let s úvodním kytarovým riffem, který samotný Bruce popisuje jako „podobný písni Scorpions“. Ve sloce slyšíme Hammondovy varhany, které vytváří červenou nit celé písně.

Skladba Rain On The Graves byla druhým singlem, která vyšla 25. ledna 2024. Píseň vypráví příběh o křižovatce cest, kdy muž uzavře dohodu s ďáblem a vymění svou duši za určitý talent.  Je široce spojován s bluesmanem Robertem Johnsonem, který údajně tuto faustovskou dohodu přijal. Muž vejde na hřbitov, potká ďábla a ten se ho zeptá: ,,Tak co tady děláš? A nelži, já to poznám.“ Název a text refrénu napadl zpěváka, když navštívil hrob básníka Williama Wordswortha (1770-1850) v kostele sv. Oswalda. Bruce popisuje v rozhovoru pro Songfacts: ,,Stál jsem tam a pršelo, bylo šedivo a ponuro. Jen jsem si pomyslel: Co by se stalo, kdybyste tady potkali chlapa, který by seděl na náhrobku a náhodou by to byl ďábel? Co byste mu řekli? Co by řekl on vám?“

Bruce si napsal píseň sám a produkoval ji Roy Z. Píseň má i videoklip, který režíroval Ryan Mackfall a zpěvák v něm vystupuje jako kazatel, který vstoupí na starobylý a velmi děsivý hřbitov. Ďábla hraje Tim Cartwright (známý z filmu A Werewolf In England z roku 2020), konfrontuje kazatele a kazatel podepíše s ním dohodu, že prodává duši za rock’n’roll. Probudí se v rakvi a pak se promění ve skotačivého zpěváka s úžasným projevem na pódiu. Objeví se ďábel a otázkou zůstává, podaří se mu ho přemoci, nebo ne? Videoklip k vidění >>zde<<.

Ressurection Men souvisí s komiksem na albu, navazuje na něj. Píseň vznikla tak, že Bruce hrál otevřené akordy bez účelu a Roy Z ho upozornil na to, že něco hraje a vytváří. Bruce si to neuvědomoval a nakonec z toho vznikla píseň Ressurection Men. Slyšíme hraní na rytmickou kytaru do dusotu koní, bonga, která jsou do rytmu zvuku koňského klusotu. Dickinson byl z nahrávky šťastný, protože na ní hrál na bonga. Na kytaru slyšíme riff, který nám může při poslechu připomenout píseň Misirlou od Dicka Dalea. Šíleně se Bruce snažil stát se známým bubeníkem a údajně kvůli tomu se stal zpěvákem. Text písně vypráví o antihrdinech Doktoru Nekropolovi a Profesoru Lazarovi, kteří se snaží vytvořit „věčný život“.

Fingers In The Wounds je další písní celého příběhu. Slyšíme Dickinsonův silný vokál, který dominuje jemnému klavíru a velkému sboru. Text popisuje touhu odstranit zaslepené modlářství věřících lidí.

Eternity Has Failed je přepracovaná verze písně If Eternity Should Fail z alba kapely Iron Maiden The Book Of Souls (2015). Píseň tehdy ukradl Steve Harris. Bruce řekl: ,,Když jsem se k tomu vrátil, dostal jsem příběh komiksu: Ach, správně, věčnost selhala, protože si s tím tihle hajzlové pohrávali. Na konci jsem přidal sbor. Další hororový moment alba.“

Do nového aranžmá se přidaly jednoduché perkusní nástroje, jako bonga, flétna a máme pocit, že jsme v indické poušti. Video o vzniku písně Eternity Has Failed >>zde<<.

Následuje píseň Mistress Of Mercy a jedná se o nejpřímější píseň celého alba. Bruce složil riff na akustickou kytaru a napadlo ho zkusit stejný riff zahrát s elektrickou a hlasitou kytarou.

Další píseň, která mi z repráků zní, je Face In The Mirror. Píseň je vedena klavírem. Text písně je o alkoholismu a o touze lidí soudit. Je smutné, že lidé nakonec leží opilí na podlaze, ale možná mají víc moudrosti, než si uvědomujete. A když se ráno podívají do zrcadla, co vidí? Mnoho písní z alba vstupuje do říše sci-fi, fantasy, ale tato zůstává poblíž planetě Zemi. Bruce je známý svými mohutnými vokály, ale ne svým instrumentálním talentem. Umí psát písně jak na kytaru, tak klavír a obvykle dává své písně jiným umělcům. Producent Roy Z ho přesvědčil, aby vystoupil ze své komfortní zóny a nahrál své první kytarové sólo na této skladbě. „Roy Z mě donutil hrát na kytaru,“ bručel Dickinson během živé akce „In Conversation“. „Řekl jsem, že vám ukážu riffy a akordy a všechno, a on řekl: „Jo, super. No, udělej to!“ A já řekl: „No jo, ale nejsem moc dobrý, takže když to uděláš, bude to mnohem rychlejší“ a on řekl: „Ne, ne, ty to udělej.“ A řekl jsem: „Dobře, jen pro demo, ne? Jen pro ukázky. Tak jsme šli na ukázky. Hodně z toho bylo vyměněno, ale pár kousků si ponechal, záludně, aniž bych si to uvědomoval. Je tam kytarové sólo,“ dodal, „mé první kytarové sólo v zaznamenané historii a také pravděpodobně moje poslední.“

Shadow Of Gods je předposlední písní alba. Jedná se o progresivní, metalový epos, který je tvořen jemnou melodií a těžkými riffy. Bruce prozradil pro Songfacts: ,,Je to jako vesmírný příběh Romea a Julie – dvou hvězdných milenců, kteří se kříží ve věčnosti a možná se v budoucnu setkají někde jinde. Píseň byla napsána v roce 2005, nebo 2006. Existoval projekt, který se nikdy neuskutečnil. Vymýšleli jsme to společně s Robem Halfordem a Ronniem Jamesem Dio. Chtěli jsme spolu udělat album a vyrazit na turné. Nikdy se to nestalo, protože Ronnie onemocněl a zemřel (2010). Poté se zrodil nápad udělat to s Geoffem Tatem, ale ani to se nestalo. S Royem jsme napsali písně, které jsou napsány pro 3 zpěváky. První píseň byla Tyranny Of Souls a druhá Shadow Of Gods. Takže si musím vystačit jen s jedním zpěvákem.“

Sonata (Immortal Below) je pomalou 10 minutovou závěrečnou skladbou. Píseň opět souvisí s komiksem. Píseň pochází z doby před albem Tyranny Of Souls (2005).

Celkový dojem: 10 písní, které trvají skoro 60 minut nás vtáhnou na tajemnou pouť Bruceovou myslí, ze které není úniku. První část alba je chytlavá a heavy, další akustická a poslední snová. Má za cíl posluchače zhypnotizovat. Na mnoho posluchačů to funguje, protože milují Dick Dalea a jeho Misirlou, nebo heavy věci od kapely Rainbow. Jedná se o metalovou epopej, která má literární i hudební přesah. Posluchač se vydá na pouť po rozbouřeném moři na opilém korábu a nevíme, kterým směrem plujeme. Navštívíme temná zakoutí, hřbitovy s plíživě rozpínající se mlhou, hvězdné brány v širých galaxiích, peklo, které je planetou Zemí, nebo stavem mysli, nebo samotnou smrt. Máme pocit, že jsme Šípkovou Růženkou na bále, která se píchne o vřeteno a usne navěky. Neznáme odpovědi na nic. Texty s hudbou dohromady vytváří mozaiku, ve které vidíme tváře strašidelných monster, které jsou skutečné.

Jsem od Iron Maiden zvyklá, že si nepouštím jen písně, které mám ráda, ale poslouchám metalové operety a epopeje. Proto mě nepřekvapují motivy nových písní Bruce Dickinsona. Král metalu si zaslouží neskonalý obdiv a respekt kvůli jeho celoživotnímu přínosu hudbě, ale i filmům. Ukazuje, že je stále v nejlepší formě. Určitě doporučuji při čtení tohoto alba si pustit album ať už na Youtube, nebo na Spotify.

Nejlepší písně: celé album

Hodnocení: 10/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.