ALIVE: HELLOWEEN KISSTADION BUDAPEST 19.8.1987 – původní reportáž Melody Merkuru

Reportáž Richarda Šimůnka

Melody Merkur přináší druhou původní reportáž Melody Merkuru z koncertu. Tentokrát z budapešťského vystoupení heavy metalové kapely Helloween na Kisstadionu v Budapešti 19. srpna 1987. Článek je elektronickou kopií původního rukopisu vytvořeného na psacím stroji Royal o letních prázdninách roku 1987. Berte na to, prosím ohled. Kdo jste někdy zkusil psát na mechanickém psacím stroji, víte, že napsaný text nelze vzít zpět, nelze ho snadno editovat a opravovat, jako na počítači. Tento článek vyšel poprvé v samizdatové verzi Melody Merkuru číslo 396, dne 15. září 1987, v rubrice ALIVE. Článek je dokonalým svědkem doby, dokladem, že opravdu ne všichni obyvatelé tehdejšího Československa souzněli s komunistickým režimem, i ukázkou toho, jak v něm zkoušeli přežívat. Kolik je v naší zemí médií, která mohou dnes předložit svým čtenářům článek z roku 1987, za který by se nemusela stydět? Myslím, že tato reportáž takovým článkem je. Jeden cenzurní zásah jsme se však rozhodli do něj udělat: Byl vypuštěn krátký odstaveček o Romech. Je smutným příznakem doby, že tam mohl být za totality, ale dnes nemáme odvahu ho tam nechat.

Formát (šířka sloupečku) textu je dán tehdejšími rozměry papírového Melody Merkuru.

Tady je původní reportáž Melody Merkuru:














Richard Šimůnek

    Takhle vypadá dosud dochovaná vstupenka z popisovaného koncertu:
Chcete-li vidět, jak asi vypadala a hrála maďarská předkapela Ossian, tak záznam z jejího vystoupení v den koncertu Helloween asi žádný pořízen nebyl. Mobilní telefony tehdy nebyly ještě žádné. Ale nějaký její koncert ze stejného roku 1987 je tady (omluvte, prosím, kvalitu záznamu, považte, že je starý už přes 30 let):

Ani videozáznam z vystoupení Helloween na Kisstadionu 19. srpna 1987 není k dispozici, ale tohle je z jiného koncertu Helloween ze stejného roku:

Byli jste také na stejném koncertě? Jezdili jste také za komunistů na koncerty jinak u nás nedostupných kapel do Maďarska? Napište nám do komentářů.

Richard Šimůnek

9 Comments

  1. Richard, ďakujem za článok. ja som tam bol tiež. Len pre upresnenie, Iron Maiden v roku 1984 nehrali na Népstadione, ale pred tým v parkovisku. V roku 1986 hrali v štadione MTK neďaleko od Népstatdion, Kisstadion. Mal som šťastie byť v 1986 – Scorpions, 1988 – Metallica, všetko na MTK. Ešte raz ďakujem za znovuprežitie koncertu aj „zážitkov“ za socializmus (Maďar zi Žitného Ostrova).

  2. Díky za tenhle super článek…ano,byl jsem tam též,s kámošema vlakem a ty historky v článku jsou takřka identické jak si je pamatuju… ranní budíček od policajtů v podchodu metra, bombastický obchůdek Hanky Pánský a samotný koncert pro mě nesmrtelný zážitek.Jinak reprodukovaná hudba před koncertem a o přestávce byl koncert Judas Priest…live z roku 1986,tam jsem ho poprvé slyšel a úplně mě to rozsekali….po návratu jsem se hned po něm začal lišit a zakoupil na burze jako vinylové dvojalbum za nekřesťanských 700 korun.Ale mám ho dodnes a je pořád jako nové ?Tak ještě jednou díky za krásné oživení vzpomínek???

  3. Já tam nebyl, jsem ročník 1990 a kapelu neposlouchám, ale i tak jsem reportáž celou přečetl. Velmi zajímavé a super poprsaná atmosfréra té doby skoro by mě ani nenapadlo co vše jste musel podstoupit pro tento zážitek. Díky za článek

    • Moc Vám děkuji za hezká slova. Jsem rád, že to ještě dnes někoho zajímá. Byl bych rád, kdyby lidé nezapomínali na to, jak se tu za komunistů žilo. Mějte se moc hezky.

    • Scorpions byl můj první koncert v pěsti pak už se jezdilo na running Wild Kreator Sodom ..a vždy to nejlepší ,hlavně seznámení se stejnými postiženými dnes tomu ta obětavost chybí jak u fans tak u kapel 80/90 nejlepší.leta i když zakazována

  4. Taky jsem tam byl, jeli jsme ovšem půjčenou Škodou 1000, po Budapešti jsme běhali a pokoušeli se koupit lístky z nějaké dodávky, nakonec jsme je koupily přímo u kasy stadionu, metalový obchod se jmenoval „Hanky Panky“ a měli tam fakt všechno (triko Vals of Jericho mám do teď), atmosféra jak je uvedeno v článku, cesta zpět bez vyspání, doma jsem snad v kuse spal celý den, no ale byl jsem mlád…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.