Koho demaskovala ruská okupace Ukrajiny

Komentář Richarda Šimůnka

Vlajka Ukrajiny
Vlajka Ukrajiny

Putin

Za prvé určitě jsme se dozvěděli, že Vladimír Putin nejspíš opravdu není duševně zdráv. Četl jsem často o jeho excesech od dětství, např. když jeho učitelka vyprávěla, že zlomil spolužákovi nohu a vysvětloval to, že někteří lidé rozumí jen násilí, že trpí různými komplexy (světový tisk si začíná utahovat z velikosti jeho penisu, o kterém ale popravdě neví nic). Známý francouzský satirický časopis Charlie Hebdo karikoval Putina jako opici s malinkým šulínkem, ale velkým červeným tlačítkem od jaderných zbraní. Když se podíváte na jeho vystoupení ve státní ruské televizi, jak mluví o Ukrajinské vládě jako o nacistech a narkomanech, má ve tváři až děsivou nenávist. Člověk si říká, že kdyby takový člověk měl prohrát, může udělat cokoliv, včetně odpálení jaderných zbraní. Prostě když nevyhraju já, tak nikdo. Po mně potopa. I z toho důvodu, že je Rusko jaderná velmoc a ve svém čele má šílence, jak svého letitého kamaráda nazval i prezident Zeman, nemůže nikdo Ukrajině vojensky pomoci. Můžeme jen bezmocně hledět na to, jak pod ruskými tanky už zase umírají lidé včetně bezbranných civilistů a to tentokrát dokonce v Evropě.

Podívejme se na to, jak Putin vojenské vtrhnutí do sousední suverénní země zdůvodňuje:

Denacifikace: Rusko se za celou svou historii může pochlubit jen pár úspěchy světového významu. Např. prvním člověkem ve vesmíru, nebo velkým podílem na porážce německého nacismu. Bohužel, na obou těchto úspěších má velký podíl totalitní moc, která až na kratičké výjimky v Rusku vždy vládla. Hitlera Rusové porazili nejen díky významné materiální pomoci ze strany USA a otevření druhé fronty spojenci, ale také nahnání obrovského počtu vojáků často i na jistou smrt. To ovšem ruské oběti nijak nesnižuje. Bez Ruska by byl Hitler poražen těžko. V tomto směru si Rusko uznání zaslouží, i když nastolení svého totalitního řádu na všech osvobozených územích hodně kazí dojem. Pro Rusko je porážka Hitlera však mantra, ze které žije dodnes. Rusové vnímají ruskou armádu jako tu hrdinnou, která když porazila Hitlera, což má v každém případě kladné znaménko, už navždy páchá dobro všude, kam vstoupí. Je to přeci ta armáda osvoboditelka. Proto si Rusové dodnes nepřipouštějí, že by jejich armáda i u nás v roce 1968 mohla působit jinak, než jako osvoboditelka a zachránce od občanské války zaviněné Západem, či od americké okupace. Kolega mi vyprávěl, jak se před časem v restauraci skamarádil s Rusem, který byl fajn, ale jen do chvíle, než přišla řeč na rok 1968 a Československo. Když slyšel, že vstup armád Varšavské smlouvy v čele se sovětskou, považují Češi za okupaci, začal po kamarádovi házet půllitry.

Pro totalitní režimy je charakteristické černobílé vidění. A asi se shodneme, že v Rusku je v současné době totalita o nic méně krutá, než ta komunistická. Pro ni je všechno, co neoslavuje úspěchy Ruska, nacismus. Je to setrvačnost z dob, kdy byl nacismus hlavním protivníkem Ruska. Zrovna tak, jako Rusové dodnes žijí z vítězství nad Hitlerem, stejně vidí každého nepřítele, jako nacistu, či přisluhovače nacistů. Proto jsou i demokratické státy, kterým se chtěla stát i Ukrajina, u Rusů „nacisté“. Vedení Ruska to slovo používá i proto, že si pod tím slovem Rusové dokáží nejlépe představit nějakého hmatatelného nepřítele. Pro Putina a jeho kliku je těžké vymyslet pro demokratický svět jiný název, který by byl schopen v obyčejných Rusech vyvolat nenávist. A narkomani? Pro to už nemám jiné vysvětlení, než když nemáš argument, vraz tam drogy. Označení nacisté asi Ukrajinci dost špatně chápou i snáší, protože oni nebyli zvěrstev od skutečných nacistů za druhé světové války ušetření zrovna tak, jako Rusové. Přitom k chování nacistů má v současné době určitě blíže Putin. I čeští slouhové Putina často sdílí třeba na sociálních sítích fotky nějakých ukrajinských nacistů, či fašistů s hákovými kříži a snaží se tím doložit ukrajinský nacismus. Na to není snazší reakce, než „vygooglit“ fotku českých, či jakýchkoliv jiných současných nacistů, či neonacistů. Ano, i my tu máme nacisty, ale nejsme proto přeci země nacistů a o naši „denacifikaci“ se stará policie, jako v každé demokratické zemi a postarala by se o ni i policie na Ukrajině. Na to Ukrajina určitě nepotřebuje ruskou armádu.

Dalším Putinovým argumentem je ochrana ruských menšin na území Ukrajiny. Není to v ničem jiný argument, než Hitlerova „ochrana“ sudetských Němců na území Československa před 2. světovou válkou. I proto je dobré mít dnes na území každého státu Rusů co nejméně. Nikdy nevíte, kdy požádají Vláďu o pomoc, že je jim třeba v našich Karlových Varech ubližováno. Tak kdo je tady nacista?

Putin se také pomohl odhalit jako bezskrupulózní lhář, když několik dní před spuštěním invaze na Ukrajinu oznámil, že ruská armáda ukončila vojenské cvičení a vojsko se vrací na své základny. Český prezident Miloš Zeman se v tu chvíli začal opět vysmívat západním zpravodajským službám a jejich předpovědi označil za blamáž. Ruská státní televize neopomněla tato Zemanova vyjádření opět použít ve své propagandě. Díky, Miloši! Po této zkušenosti nelze brát žádná slova ruského vedení vážně. Dnes už určitě nikdo nepochybuje ani o Putinových lžích i ve věci popírání ruských vojáků na separatistických územích před lety na východě Ukrajiny a pozdější jeho vysvětlování, že ruští vojáci jsou tam na dovolené.

Zeman

Ruský útok na Ukrajinu pomohl také ještě více demaskovat českého prezidenta Miloše Zemana. Ten sice novou ruskou okupaci odsoudil a Putina označil za šílence, což je tedy obrat o 180 stupňů, když mnoho posledních let Putinovi sloužil, ale zkusme uhodnout, co bylo hlavní motivací k takovému prohlášení. Je známé, že jedním z hlavních hnacích motorů Zemana je pomsta. Nevím, do jaké míry Zemanovi opravdu záleží na Ukrajincích a nevylučuji to, ale domnívám se, že hlavním důvodem Zemanova ostrého prohlášení na adresu Putina je v jeho případě, že z něho Putin udělal užitečného idiota. Způsob, jakým Zeman celé roky urážel všechny, kteří varovali před Ruskem, jak zasvětil velký kus svého života tomu, aby se zalíbil Putinovi, z něho udělal v očích všech slušných vzdělaných a informovaných lidí ruského kolaboranta. Krizi na Donbase označoval za jen takovou „chřipku“, ruskou anexi Krymu prohlásil za Fait Accompli. O novičoku prohlásil, že se u nás vyráběl, zpochybňoval vyšetřovací verzi s podílem Ruských agentů na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, prosazoval, aby jadernou elektrárnu Dukovany dostavěli Rusové, žádal zrušení sankcí proti Rusku atd. Každý jeho výrok zužitkovala ruská propaganda. Ale ničím nevyprovokovaná okupace celé Ukrajiny byla asi silná káva i na Zemana, ale kdo by si na to vsadil? Zeman se na Hradě obklopil lidmi, kteří mají k Rusku a Putinovi také blízko. Tzv. „poradce“ Martin Nejedlý měl ještě do nedávna na zadním krytu svého mobilního telefonu fotografii Vladimíra Putina ve slunečních brýlích. Už ji tam prý nemá. I přes aktuální Zemanův postoj k válce na Ukrajině a k tomu, kdo ji vyvolal, by se nemělo zapomenout, že Zeman svým chováním léta pomáhal Putinovi budovat kariéru a upevňovat své postavení. Jako prezident demokratické země svými postoji pomáhal legitimizovat všechny Putinovy zločiny od otrav bývalých ruských agentů v zahraničí až po výbuchy ve Vrběticích. To vše Zeman komentoval ve prospěch Putina. Jestli bude Putin někdy sedět na lavici obžalovaných, měl by Zeman sedět vedle něho. Demokratické síly v naší zemi to ví a Zemana vyzývají k demisi nebo k jeho odvolání. Postoje proruských stran, jako jsou komunisté nebo SPD, nemohu komentovat. Na to už nemám žaludek.

Scholz

Ruská invaze na Ukrajinu odhalila také neskutečnou naivitu Německa. Až teprve po zahájení invaze se spousta lidí dozvěděla, že německé zásobníky zemního plynu, které jsou zrovna náhodou téměř prázdné (obsahují 3 % plynu), Německo prodalo ruskému Gazpromu! Stavba dalšího plynovodu (Nord stream II) otevírala ještě větší energetickou závislost Evropy a hlavně Německa na Rusku. K tomu došlo ještě za kancléřky Merkelové, které ale nelze upřít určitý vliv na Putina. Když celá demokratická Evropa a velká část světa volala po co nejtvrdších sankcích proti Rusku po zahájení ruské okupace Ukrajiny, nový spolkový kancléř Scholz připomínal zvířátko zahnané do kouta. Na jeho obhajobu lze říci, že v tak krátké době ve funkci si takový průšvih nezasloužil. Nicméně selhal. Německo pod jeho vedením odmítalo poslat Ukrajině zbraně, Scholz se dokonce nechal slyšet, že Ukrajina padne za několik dní. Naštěstí se už probral a pochopil, že energetická závislost Německa byla obrovská chyba, Německo bylo slepé a Nord stream II byl zastaven, bude se stavět terminál pro přijímání zkapalněného plynu z lodí. Už i německé zbraně na Ukrajinu proudí. Ale Scholzův postoj po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, by mu být zapomenut neměl.

Ovšem nyní se dostáváme k postavám, které se do historie v souvislosti s ruským útokem zapíší a už zapsaly kladně. Mezi takovými vysoko ční ukrajinský prezident

Zelenskyj

Celému světu spadla brada, když sleduje jeho nezměrné hrdinství. Je skutečným hrdinou dnešní doby, nebál bych se říct, že už nyní je legendou! Je to hlavně on, kdo vyvolal obrovskou vlnu solidarity a pomoci Ukrajině. Je to on, kdo dodává Ukrajincům motivaci k boji. Odmítl americkou nabídku odjet ze země do bezpečí, zůstává v Kyjevě, na který útočí Rusové a už údajně třikrát se ho pokusili zavraždit. Rusové na něho prý poslali čečenské komando. Pokud by se ho Rusům nyní podařilo zabít, myslím, že to v Ukrajincích vyvolá ještě větší odhodlání. Zelenskyj vyzval Putina k jednání. Bez odezvy. Ale jeho projevy směrem do západní Evropy vyvolávají dlouhotrvající potlesky vstoje a velké uznání. Když se jeho prosby o vojenskou pomoc směrem k demokratické Evropě setkaly jen s mlčením, Zelenskyj i tak zůstává zdvořilý a důstojný. Musí být velmi silná osobnost se skvělým charakterem. Na tomto místě bych vysvětlit, že mlčení jako reakce Evropy na jeho žádosti o vstup Ukrajiny do NATO a vojenskou pomoc, neodsuzuji z toho důvodu, že bych nesouhlasil s tím, že to není v tuto chvíli reálné, ale zástupci spojenců to měli Zelenskému vysvětlit. Vzít v tuto chvíli Ukrajinu do NATO nebo vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou by znamenalo vstoupit do otevřeného vojenského konfliktu s Ruskem a Putin už dal najevo, že by neváhal použít jaderné zbraně. Jeho ministr zahraničí Lavrov jasně řekl, že příští světová válka bude jedině jaderná. Pokud by došlo na konvenční vojenský konflikt mezi Ruskem a všemi státy NATO, Rusko by nejspíš takový konflikt prohrálo a to, než by magor typu Putina připustil, raději spustí jadernou apokalypsu. A rád bych připomenul i to, že jakýkoliv vyšší stupeň aktivace jaderných zbraní, který Putin oznámil, zvyšuje i riziko náhodného vzniku jaderného konfliktu.

Česká vláda

I ta zasluhuje uznání. Je obrovské naše štěstí, že v době napadení Ukrajiny Ruskem už máme novou Fialovu vládu. Kdybychom měli za premiéra Andreje Babiše, nejspíš by se ještě více prohloubila ostuda naší země na mezinárodním poli. Petr Fiala s celou svou vládou činí v souvislosti s válkou na Ukrajině rozhodnutí a opatření správná, jasná, hovoří srozumitelně, chová se důstojně a je třeba vládě vyslovit uznání a poděkovat. Je třeba vyslovit také velký dík české veřejnosti, která projevuje obrovskou solidaritu s Ukrajinou nejen slovy, ale i činy. Češi denně ukazují, že jejich ochota pomáhat skutečným uprchlíkům v nouzi není o nic menší, než ochota jiných národů. Byl bych rád, kdyby mýtus, že Češi nejsou ochotni pomáhat válečným uprchlíkům, konečně zmizel. Nyní proti takovým tvrzením máme pádný argument. Používejte ho.

Richard Šimůnek, Melody Merkur

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.