Koncert skupiny LUCIE „Černý kočky mokrý žáby“

Reportáž z koncertu v O2 aréně

Kapela Lucie – kult nejen 90. let vystoupila 7.12.2023 v pražské O2 aréně pod záštitou Raifaissenbank a nadělila fanouškům předvánoční turné k 30. výročí alba Černý kočky, mokrý žáby. Hoši se shodli, že zavzpomínají na divoké období 90. let. Připomněli si nejen Václava Havla, ale také svůj ikonický koncert v Lucerně.

V 19:30 se na pódiu objevila skupina Vesna, která reprezentovala svou písní „My sister‘s crown“ Českou republiku na Eurovizi v roce 2023. Skupina předvedla českou verzi této písně a mnoho dalších písní ve všech slovanských jazycích. Hudební repertoár Vesny neladil ke skupině Lucie a často u těch písní bylo rozumět pouze jedno slovo. Fanoušci Lucie, bigbíťáci a metalisti nejsou cílovou skupinu pro „feministicko-slovanskou“ kapelu hrající pop.

Skupina Lucie začala hrát ve 20:30. Na pozdní příchody jsou fanoušci zvyklí, protože skandují hesla „Lucie – co ti je?“. O2 aréna potemněla a na obrazovkách se spustilo vzpomínkové video s Václavem Havlem a záběr z Grammy z roku 1995, kdy Lucie si odnesla několik ocenění za album Černý Kočky, Mokrý Žáby, nebo záběry z koncertu na Strahově, kdy vystoupili jako předkapela skupiny The Rolling Stones ve stejném roce.

Poté se rozezněla 25 sekundová smyčka písně Krev a r’n’r, kapela nastoupila na podium za velké ovace v klasické sestavě: David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, P.B.Ch. a Adam Koller. Jedinečným hostem a příjemným překvapením byla na podiu Lenka Dusilová, která s Lucií odzpívala celý koncert. Démoni popadli nástroje a všechno bylo zahráno naživo. Koncert byl velice jedinečný svého druhu, protože turné se nebude již opakovat. V rámci výročí alba Černý Kočky, Mokrý Žáby kluci odehráli 3 koncerty (V Českých Budějovicích, Brně a Praze).

Pro fanouška skupiny Lucie je monumentálním zážitkem slyšet celé album živě. Mohli jsme slyšet Roberta Kodyma hrát na E-BOW během písně L‘aura, kdy zavzpomínal na Kurta Cobaina, frontmana skupiny Nirvana, „bez kterého by tato píseň nikdy nevznikla“. Nebo během Stotymegavaris hrál na kytaru vrtačkou. Také zavzpomínal na Jimmyho Hendrixe, když ukázal repliku jeho kytary, kterou Jimmy rozmlátil.

Při písních Šťastnej chlap a Sen kluci zavzpomínali na Ivana Krále, který s kapelou cvičil několik hodin ve studiu, aby vznikly tak dech beroucí písně. Na pozadí se promítaly záběry Ivana Krále a působilo to dojmem, že je Ivan s námi a hraje se skupinou. Při písni Amerika zavzpomínali na Radima Hladíka, který hrál na kytaru v této skladbě. Bez těchto muzikantů by Lucie neměla tak světový a nadčasoprostorový zvuk. Muzikanti z Lucie se naučili radosti z hraní a skládání písní od těchto velikánů. Celý sál plakal.

Píseň „Nejlepší kterou znám“ složil Oskar Petr, na kterého se také zavzpomínalo.

David Koller popřál fanouškům krásné svátky. Během písně Oheň zmínil, že společně doufali, že tuto píseň už nebudou po Sametové revoluci hrát. Opět vyjádřil svou frustraci nad ruským terorismem se slovy „kurvy ruský, kurvy to jsou.“

V pozadí všech písní se pouštěly klipy všech hraných písní, tudíž koncert se nesl opravdu v nostalgické atmosféře. Během písně „Dotknu se ohně“ Robert Kodym rozzářil a roztancoval celou halu se svým známým cvičením „vytáhněte si telefony a mávejte tam a zpátky“. Po odehrání této písně kapela mlčky zmizela a takový řev není ke slyšení ani na fotbalovém zápase. Po minutě davového řevu se vrací skupina na podium a David Koller se zeptá „Chcete ještě jednu?“ a Michal Dvořák zahraje na klávesy riff Šrouby do hlavy. Fanoušci křičí text k této písni z plných plic. Řevem by vzbudili i mrtvého. Po skončení písně se opět rozsvítí celá hala při písni Chci zas v tobě spát. Je 22.30 a koncert skončil.

Skupina Lucie ukázala, že je i po několika letech v kondici. Jelikož jsem byla celkem na koncertech této skupiny 4x a slyšela všechna alba od začátku i od konce již od svého 3. roku, je tedy nutno zmínit, že každý koncert byl jiný. Například v Branické Ledárně měli úplně jiný repertoár, na soukromé benefiční akci opět jiné písně, se symfonickým orchestrem v O2 aréně odehráli skoro celé nejnovější album EvoLucie.

Celý koncert natáčel přenosový vůz České televize, tak doufáme, že z toho bude dostupný záznam.

Naplnit sportovní halu nemá kapela Lucie rozhodně žádný problém.

Myslím si, že koncert měl spoustu emotivních a výjimečných momentů, např.: při písni Noc Michal Dvořák hrál na skutečný klavír, který nás vtáhl do nálady Porgyho a Besse od George Gerschwina. Za zmínku také stojí píseň Můžeš, která má nesmírně složitý text a David Koller si ho celý pamatoval. Příště jedině první řada. 🙂 Ať to Lucii hraje i v roce 2024!

Setlist tour:

1) Krev a R’n’R

2) Černý kočky, mokrý žáby

3) Vona říká jó

4) L’aura

5) Šťastnej chlap

6) Džezbalet

7) Můžeš

8) Tereza

9) Až tě potkám

10) Чтотыменяговориш?

11) Dráhy těla

12) Amerika

13) Sen

14) Chtěli jsme lítat

15) Nejlepší, kterou znám

16) Než tě rozkradou

17) Noc

18) Srdce

19) Lucie

20) Panic

21) Černí andělé

22) Oheň

23) Dotknu se ohně

24) Šrouby do hlavy

25) Chci zas v tobě spát

Pro Melody Merkur: Cuté Gang

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.