Svěcení jara s JUDAS PRIEST

Recenze alba Judas Priest Invincible Shield

Svěcení jara s Judas Priest: Léčba nemocné společnosti pomocí harmonických kytar a řevu Roba Halforda

Je tu jaro, v oknech už můžeme na větvích vidět květy a metalová legenda mezi kapelami Judas Priest vydává své devatenácté album Invinvcible Shield, které produkoval kytarista kapely Andy Sneap, poslední dvě skladby alba Sons of Thunder a Giants in The Sky spoluprodukoval Tom Allom.

Události, které předcházely vydání alba

V únoru roku 2020 kapela zahájila psaní písní pro své 19. studiové album, ale jak uvedl Richie Faulkner pro magazín Guitar World, kvůli pandemii čelili určitým problémům s rozvrhem a nemohli se sejít pracovat na nové hudbě: „Chtěli jsme zachovat stejnou dynamiku jako u Firepower (2018).“

V září roku 2021 po zrušení pandemických omezeních kapela zahájila světové turné 50 Heavy Metal Years. Faulkner pro magazín The Entertainment Outlet: „Takže další překážkou, pokud to tak chcete nazvat, bylo turné. Museli jsme vyrazit na turné a mezi jednotlivými částmi turné nahrávat útržky.“ Kvůli trvajícím omezením se album nahrávalo v různých místech: Scott Travis a Richie Faulkner nahrávali v Nashvillu v Tennessee, Rob Halford ve Phoenixu v Arizoně a Ian Hill během turné v různých evropských městech.

V březnu roku 2022 Faulkner prozradil, že bicí pro novou desku jsou nahrány a zdůraznil, že písně jsou „místy trochu progresivnější“ a mají několik hudebních zvratů, které album Firepower (2018) nemělo. Aby se předešlo nedorozuměním, Faulkner později uvedl, že album nebude hudebním pokračováním experimentálního alba Nostradamus (2008) ani progresivním ve stylu kapely Rush, ale místo běžného schématu „sloka, refrén, sloka, refrén, sólo, refrén“ je deska více utržená ze řetězu, co se týče kytarových partů, přesně jako to dělali Judas Priest v 70. letech, třeba v písni „Sinner“ (1970).

V květnu 2023, poté, co Rob Halford složil své party ve studiu ve Phoenixu s producentem a kytarou Andy Sneapem, kapela uvedla, že dokončila nahrávání a album se přesunulo do fáze mixu a masteringu. Písně Sons of Thunder a Escape From Reality napsal Glenn Tipton a v obou skladbách Sons of Thunder a Vicious Circle si zahrál kytarová sóla. Bonusovou skladbu The Lodger napsal Bob Halligan Jr., který pro kapelu napsal i další písně, zejména Some Heads Are Gonna Roll (1984).

Vydání nového alba bylo oznámeno 7. říjjna 2023 před vystoupením kapely na prvním ročníku festivalu Power Trip v kalifornském Indiu. Na Youtube kapely byl poté umístěn trailer k albu, který obsahoval úvodní skladbu Panic Attack. 1. singlem byla píseň Panic Attack, 13. října 2023, 2. singlem Trial By Fire, 17. listopadu 2023, Crown Of Horns, 19. ledna 2024, The Serpent and The King, 22. února 2024. Vydávají se na světové turné a mimochodem vystoupí i v České republice 29. března 2024 v O2 Aréně, kde vystoupí i dva předskokané: kapely Uriah Heep a Saxon.

Recenze na album Judas Priest Invincible Shield (Deluxe Edice)

Album Invincible Shield skupiny Judas Priest

Rok vydání: 6. března 2024 (v Japonsku), 8. března 2024 (po celém světě)

Žánr: Heavy metal, Hard rock

Producent: Andy Sneap

Všechny písně napsali Glenn Tipton, Richie Faulkner a Rob Halford, s výjimkou The Lodger od Boba Halligana Jr.

Seznam písní:

01) Panic Attack

02) The Serpent and The King

03) Invincible Shield

04) Devil in Disguise

05) Gates Of Hell

06) Crown of Horns

07) As God Is My Witness

08) Trial by Fire

09) Escape from Reality

10) Sons Of Thunder

11) Giants In The Sky

12) Fight Of Your Life

13) Vicious Circle

14) The Lodger

Rozbor jednotlivých písní

První písní na albu je Pannic Attack, která vyšla jako singl v pátek 13. října 2023.
K písni také vyšel videoklip, ve kterém jsou sestříhané záběry z koncertů. Text písně Panic Attack je jednou z nejotevřenějších forem sociální kritiky, byť skupina vydala party rockové hymny, písně o metalu jako takovém, o monstrech, ale i o politice. Např.: Breaking The Law kritizuje politiku Thatcherové a nezaměstnanost v 70. a 80. letech, nebo Electric Eye varuje před dystopickým státem, který kontroluje obyvatelstvo jako v knize 1984 od George Orwella.

Podle mého názoru je píseň více než kompozice jednotlivých riffů. Text písně zní takto:

„The clamour and the clatter of incensed keys

Can bring a nation to its knees

On the wings of a lethal icon

Bird of prey

It’s a sign of the times when bedlam rules

When the masses condone pompous fools

And the scales of justice tip in disarray

Panic attack, panic attack

Panic attack, panic attack“

Nikdy by mě nenapadlo, že v textech Judas Priest najdu narážku na zuřivé bojovníky na Twitteru, Síti X („smrtící ikona dravého ptáka“). „Pompézní hlupáci“ je pravděpodobně narážkou na lidi jako Trump, Boris Johnson a na to, jak se politici a veřejně činné osoby neustále vyhýbají odpovědnosti za své činy. Zběsilé vykřikování v refrénu „panic attack“ vystihuje vnitřní pocity při pohledu na současné politické a digitální problémy.

Druhá sloka písně:

„Matters of fact fall on deaf ears

While the bitter mobs ramp up their fears

Go creeping round those corridors of power

As the dead heads gladly suffer sins

While the euthanizing then begins

The clock is ticking down to doomsday hour“

Jasně vidíme, že autor textu říká, že na faktech nezáleží. Vládci využívají strachu mas, aby si zajistili udržení moci. Metafora „mrtvých hlav“ může odkazovat na to, jak mocní jsou vnitřně prázdní.

Po refrénu následuje tato pasáž:

„Alien nations gleam

Cybertronic schemes

Fibre optic mass hypnotic

Wild neurotic memes

Cynicism, greed is what you’re fed

Disconnecting from the world wide web“

Můžeme vidět narážku na ruské hackerské útoky a jejich vměšování do amerických voleb. Je zde zmínka i o politických memech a jediným východiskem z chaosu je „odpojení“.

Poslední sloka písně:

„It don’t matter about your choice

‚Cause all you’ve got is an empty voice

And there’s no way left to tell what’s right from wrong

There’s still time left to do what’s right

Eliminate those parasites

And force your mind amidst the angry throng“

Vidíme, že názor jednotlivce nemá význam a náš hlas/názor zůstane nevyslyšen, protože pravdou se dále ohýbá. Stále však existuje naděje, autor textu chce, aby lidé bojovali proti rozzuřenému davu dříve, než bude pozdě a vyzývá posluchače k rebélii proti lidem, kteří ve společnosti zasévají strach a nenávist.

Poslední refrén písně:

„Panic attack, panic attack

Disconnect the system

Panic attack, panic attack

Euthanize the brain

Panic attack, panic attack

Blind synthetic wisdom

Panic attack, panic attack

Digitally criminally insane“

 Poselství písně je tedy jasné. Lidé si musí dávat pozor na falešné zprávy a nevěřit všemu, co si přečtou na internetu. V dnešní době je lepší vypnout internet, než vést nenávistné debaty, které mohou způsobit „záchvaty paniky“. Po zvukové stránce píseň působí dojmem z 80. let – těžké bicí, ostré kytarové riffy, křik Roba Halforda. Myslím si, že píseň může oslovit i mladé publikum. Videoklip k písni Panic Attack můžete vidět >>zde<<

Další písní na albu je Serpent And The King, která vyšla jako čtvrtý singl 22. února 2024,  jejíž text popisuje politicko-společenské problémy, uctívání falešných vůdců a pošlapávání lidských práv. Pro metafory jsou zde použity biblické motivy (had představuje ďábla). Píseň okamžitě upoutá posluchačovu pozornost silnými bicími, hlubokých hlasem a oldschoolovými heavy riffy.

Třetí písní na albu je Invincible Shield, která má silný hudební potenciál, po jejímž poslechu nemůžu přestat skandovat INVINCIBLE! Opět se jedná o politickou skladbu, což je v rámci celkové tvorby Judas Priest velice netypické. Jako titulní skladba alba patří k nejlepším dílům. „Invincible Shield“ začíná směsicí dunivých bicích a strhujících kytarových sól, poté následuje melodie charakterizovaná strohou instrumentací a vokálem. Ve slokách se nástroje postupně vrství do pozadí, než je opět vystrčí do popředí v podobě elektrizujících kytarových sól, připomínajících svědectví heavymetalového rituálu. Videoklip k písni >>zde<<

Čtvrtou písní v pořadí je Devil In Disguise.

Rob Halford prozradil: „Tam, kde jsem byl před 20 lety, jsem se o politiku nezajímal. Opravdu chtějí mladí metalisté slyšet o narážkách pro tuto osobu, které dělám v písni Devil In Disguise? Asi ne, ale ďábel v převleku má mnoho podob. Nemusí to být protestní písní. Jsem největší fanoušek Rage Againts The Machine na světě, ale s JP se od toho snažíme držet dál. Ale jak stárnu, stávám se mnohem otevřenějším a teď už je mi to úplně jedno.“

Další písní je Gates Of Hell, která je plná křesťanské symboliky.

Následující píseň je Crown of Horns, která  vyšla 19. ledna 2024 a nebyla všemi fanoušky kapely úplně přijata, protože se jedná o baladu. Videoklip k písni >>zde<<

Skladba As God Is My Witness nám může počátkem připomínat píseň Leather Rebel z alba Painkiller (1990).

Trial by Fire je 2. singlem alba, který vyšel 17. listopadu 2023. Píseň je adresovaná komukoliv, kdo se dostane do úzkých. Videoklip k písni >>zde<<

Escape From Reality je následující písní, na které Rob Halford zní jako Ozzy Osborne.

Píseň Sons Of Thunder je ovlivněna rock and rollem a obsahuje delší sóla. Refrén zahrnujé různé hlasy zpivající unisono – aranžmá dokonalé pro živou interakci mezi kapelou a publikem.

Giants In The Sky je směsí baladického rocku a metalu, slyšíme jemné i tvrdé pasáže.

V písni Fight Of Your Life nám Rob Halford může znít jak Axl Rose.

Vicious Circle je písní, která má posluchače probudit energizující kytarou, která posluchače nabíjí energií.

The Lodger má ponurejší atmosféru s plynulými kytarovými riffy a navozuje klidný stav mysli. Píseň může připomínat tvorbu kapely Ghost.

Celkový dojem

Kapela Judas Priest se nebojí po více než padesáti letech stále řvát nahlas ve svém heavy metalovém vesmíru. Album celkem trvá hodinu a tři minuty a je příjemné po celou dobu slyšet harmonická kytarová sóla, melodičnost jednotlivých skladeb a být účastníkem heavy metalového divadla. Většina alba se drží trashové rychlosti, i když máme i akustické překvapení ve skladbě Giants In The Sky. Veškeré písně obsahují křesťanskou symboliku a jedná se o metalovou mši, která vyzývá posluchače k rebélii, kritickému myšlení a radosti z metalového hudby. Akorát nedokážu přijít na to, jak je možné, že Rob Halford má stejný hlas jako ve svých 30 letech.

Nejlepší písně: Panic Attack, The Serpent and The King, Invincible Shield, Devil in Disguise, Gates Of Hell, Crown Of Horns, As God Is My Witness, Escape From Reality, Giants In The Sky, Vicious Circle, The Lodger

Hodnocení: 10/10

Pro Melody Merkur: Tori
Foto: Discogs

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.