Hitparáda MTV EuroTopChart 28. týden 2021

Je čas podívat se zase na vývoj v evropských hudebních hitparádách, z nichž Melody Merkur má přístup jen k hitparádě Evropské MTV EuroTopChart. Kanál konečně už několik týdnů vysílá celou TOP 20 bez únavných a stále se opakujících jinglů (přerušující reklamy na MTV už dlouho nejsou), takže tady to je:

  1. Doja Cat, The Weeknd – „You Right“

2. Ed Sheeran – „Bad Habits“

3. Olivia Rodrigo – „Good 4 U“

4. The Weeknd & Ariana Grande – „Save Your Tears (Remix)“

5. BTS „Butter“

6. Måneskin – „ZITTI E BUONI“

7. Calvin Harris ft. Tom Grennan – „By Your Side“

8. Riton x Nightcrawlers ft. Mufasa & Hypeman – „Friday“

9. Trinidad Cardona – „Dinero“

10. Doja Cat feat. SZA – „Kiss Me More“

11. Olivia Rodrigo – „Deja Vu“

12. Bella Poarch – „Build a B*tch“

13. Majestic x Boney M. – „Rasputin“

14. Marshmello x Jonas Brothers – „Leave Before You Love Me“

15. Lorde – „Solar Power“

16. Martin Garrix feat. Bono & The Edge – „We Are The People“

17. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon – „Peaches“

18. Mabel – „Let Them Know“

19. Lil Nas X – „MONTERO (Call Me By Your Name)“

20. Roddy Ricch – „Late at Night“

No a bývá zvykem už od 80. let, že hitparády komentuji. Takže co k tomu? Vezmeme to od konce:

Roddy se opravdu píše Ricch a ne „Bohatý“, jak popletl titulek MTV.

Lilovi (19. místo) jsem moc fandil po vydařeném klipu „Old Town Road„, ale tohle (Montero) je už zase ta šílená současná „hudební“ konfekce. Lil se přizpůsobil a zařadil. Už je jen jeden z těch mnoha. Navíc si opravdu myslím, že Afroameričané by neměli nosit růžové paruky.

Na 17. pozici se propadl Justin Bieber, který při našem posledním okénku do hitparády MTV vedl. Za moc komentářů to nestojí, i když náznak nějakého jakéhosi rifu se tam po padesátém poslechu objevit dá. Mě ovšem u tohoto klipu zaujala úplně jiná věc. Televizní program MTV z tohoto klipu úplně vymazal část textu a rozostřil části obrazu. Justin totiž některé verše končí vulgárním slovem, jako např. „bitch“. MTV ta místa nevypípává, ale bez přerušení hudby se jí podařilo ta slova z písničky úplně vymazat a aby nešlo ani odezírat ze rtů, tak ve chvílích, kdy zpěvák slova říká, rozostřuje mu ústa. V klipu na YouTube, kam vede náš odkaz z hitparádového žebříčku, tahle cenzura ale není. Je k vidění zase na evropské mutaci MTV. Může se donekonečna psát a diskutovat o škodlivosti téhle hyperkorektnosti, ale Evropa to prostě bude dělat stále. Já chápu, že MTV Europe sledují i děti. Ale YouTube snad ne? A to ještě není všechno! MTV se v podobném stylu vyznamenala i výše (více o tom v textu níže).

Že se část kapely U2 dostala nezvykle až do TOP 20 (16. místo), bude nejspíš tím, že se jedná o oficiální klip mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2020, které se hrálo letos (2021).

Na 13. pozici najdeme překvapivě taneční diskotékovou kapelu ze 70. let Boney M! Někteří její členové jsou dnes již po smrti. Netěšte se ale, že po letech můžete znovu vidět nějaký jejich klip. K úspěchu v TOP 20 dnes stačí (a potvrdilo se to už poněkolikáté) vzít nějakou úspěšnou skladbu starou klidně 40 let (v tomto případě přesně 43 let starého Rasputina) nějak ji zvukově zmršit (tomu se „odborně“ říká remix) a natočit k ní nějaký obraz, který s ní vůbec nesouvisí. Jen to dokazuje tu strašnou bídu současné pop music, kterou kdykoliv klidně porazí i samotný zvuk 43 let starý a ještě „remixovaný“.

No a na 12. místě je další hyperkorektní provokace MTV Europe. Najdete tam celkem bezvýznamnou skladbu „Build a Bitch“ (zase ta bitch), kterou YouTube vypsal decentně jako „Build a B*tch“. To by ovšem na evropské MTV neprošlo. Tam normálně regulérně tu samou písničku přejmenovali na „Build a Babe“! No vážně, nedělám si srandu!

11. místo okupuje nesporně talentovaná Olivia Rodrigo. Tahle písnička „Deja Vu“ mě drásá tím, že si vždy myslím, že už, už přijde refrén a on nikdy nepřijde. Třeba přiznat, že na 3. pozici to ale Olivia napravuje.

Z TOP 10 stojí za řeč ještě 6. místo, kde je vítěz z letošního kola soutěže Eurovision Song Contest známé jako Velké ceny Eurovize, kapela Maneskin z Říma. Možná, že by se rocková kapela ještě k tomu z Itálie do tohoto žebříčku šíleného rap-popu nikdy nedostala, nebýt právě jmenovaného úspěchu z Holandska. Je to asi poprvé od vítězství skupiny Lordi, kdy tuto tradiční soutěž vyhrála rocková kapela. A potom, že Eurovision Song Contest je k ničemu! Evropské písničkové soutěži věnoval Melody Merkur velký článek před 3 lety. Tady si ho můžete přečíst.

Sotva z TOP 20 vypadli BTS s hitem „Dynamite„, už jsou tu zpět s „Máslem„. Asi nemohu být podezříván, že bych obdivoval kapely a interprety typu BTS, ale co na nich obdivovat musím, to je naprostá profesionalita a perfekcionismus. A to nejen co do nacvičených tanečních kreací, ale i kvality videa, režie a střihu klipu. Tohle Afroameričané prostě nenatočí ani za 100 let. A baví mě to o to víc, když si představím, jak z nich musí být „hotová“ mládež v Severní Koreji (nemyslete si, že diktátor Kim dokáže prosáknutí popu od jižního svobodného souseda k mládeži ve své zemi zabránit; 5. místo)

Save Your Tears“ je zase recyklace úspěšného hitu Weekndu. Původně tam Ariana Grande neúčinkovala. Ostatně je to patrné i z označení Remix (4. místo).

Ed Sheeran by vyhrál hitparádu asi i kdyby vydal jen podupávání svou nohou. Na MTV Europe je druhý, ale např. na německé MTV vede. Neumím to okomentovat.

No a Weeknd už zase vyhrál hitparádu tentokrát s Doja Cat. Jestli je to taková pecka, to nechám už na Vás.

Tolik nejnovější hiparáda MTV Europe.

Bývávalo dobrým zvykem, že jsme se dívali i do filmových a seriálových žebříčků. Tak Vám aspoň prozradím, který seriál byl za poslední měsíc nejsledovanější na české mutaci placeného filmového kanálu HBO. Je to Příběh služebnice (zdroj: HBO), jehož recenzi předešlých řad Melody Merkur přinesl také před třemi lety. Po poslední řadě bych tento seriál hodnotil asi o stupínek lépe. Mně tam bavila politika, které se v seriálu objevilo více, než v předešlých řadách. Ale právě ta naopak některé diváky zase odrazovala.

A to je pro dnešek už vše.

Richard Šimůnek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.