Hitparáda TOP 20 MTV 16. týden 2023

Komentuje Richard Šimůnek

Je čas podívat se zase po čase do žebříčku globální hudební stanice MTV (Jméno interpreta a název skladby jsou vždy současně odkazem na videoklip nikoliv v MTV, ale na Youtube, kde máte možnost vidět klipy aspoň necenzurované, na rozdíl právě od MTV).

1. Calvin Harris & Ellie Goulding „Miracle
2. Karol G Ft. Shakira „TQG
3. Ed Sheeran „Eyes Closed
4. Rema, Selena Gomez „Calm Down
5. Metro Boomin, The Weeknd, Diddy, Featuring 21 Savage „Creepin‘ (Remix)
6. Miley Cyrus „Flowers
7. PinkPantheress, Ice Spice „Boy’s a liar Pt. 2″
8. Jimin „Like Crazy
9. Raye Ft. 070 Shake „Escapism
10. JISOO „Flower
11. Flo ft. Missy Elliot „Fly Girl
12. Burna Boy Ft. J Balvin „Rollercoaster“
13. TXT „Sugar Rush Ride
14. Miley Cyrus „River
15. Libianca „People (Check On Me)
16. Lewis Capaldi „How I’m Feeling Now
17. Ayra Starr „Rush
18. Meghan Trainor „Mother
19. Melanie Martinez „Death
20. P!NK „Trustfall

Na první pohled by se mohlo zdát, že žebříček ovládají jihokorejští BTS, ale není tomu tak. Nemají tu ani jeden klip. „Like crazy“ je projekt sice člena BTS Jimina, ale sólový. A ani TXT, což je zkratka slov Tomorrow X Together nejsou BTS, ač by mohli být pro Evropana na první pohled k nerozeznání. Ovšem BTS jsou jakýmisi jejich mentory, či solidárními opatrovníky. Cílovka obou uskupení je už na první pohled naprosto shodná. Jejich klipy jsou docela koukatelné, i když rocker i tak dost trpí. Ale vezmeme-li v úvahu laťku, jaká je v hitparádě MTV nastavená, hned uvidíme klipy BTS v jiném světle. Ovšem přátelé, pozor! Někdy okolo Vánoc jsem si pustil hitparádu MTV a spadla mi brada. Na 1. (slovy prvním!!!) místě stanula kapela Metallica s klipem „Lux Æterna“ z nového alba. No, nevěřil jsem svým očím, ale opravdu se to stalo. Ovšem v tomto žebříčku už je zase vše při starém. Dvě na blond obarvené vzdychající Afroameričanky, Ed Sheeran s další nudou, Karol G na 2. místě není Karel Gott ani J Balvin (12. místo) není někdejší ředitel české hudební televizní stanice Óčko. A co tedy ještě stojí za řeč? Určitě Rema a v tomto klipu neobyčejně krásná Američanka Selena Gomez která svého času měla vztah i s Justinem Bieberem. U některých klipů mám vůbec pocit, že pro jejich úspěch je mnohem důležitější jak vypadá interpret, než hudební stránka. Jednou z mála výjimek je Lewis Capaldi, jehož krásný hlas si úspěch rozhodně zaslouží, i když jsem od něj slyšel lepší kusy, než je tenhle „Jak se teď cítím„. Ale vraťme se k Seleně. Jejich klip je skutečná oddychovka možná i malinko chytlavá a i když tam Selena i něco zazpívá, k úspěchu klipu, který se v hitparádě drží už mnoho týdnů, ne-li několik měsíců (považte, tenhle klip jsme, asi jako jediný, měli už i v minulé hitparádě z listopadu 2022), prostě stačí, aby tam jen byla. Vizuálně mi přišla z celé hitparády „nejzajímavější“, takže jsem ji vybral i na titulku. V žebříčku najdeme i tradiční hvězdy se silnými hlasy, jako P!NK nebo Miley Cyrus, ale že by přichystaly nějaký průlom… Chápu, že z něčeho být živy musí a ten obrovský trh, pro jaký své kousky vydávají, hodí něco vždycky.

A podívejme se teď na krátký žebříček z jiného soudku. Na počátku letošního roku vyšlo pořadí nejsledovanějších televizí v naší zemi za rok 2022. Je jasné, že nejsledovanější mohou být jedině ty celoplošné. A jak to dopadlo?

  1. Česká televize
  2. Prima
  3. Nova

Možná je nespravedlivé srovnávat veřejnoprávní a komerční vysílatele, ale o to je vítězství České televize cennější. Protože veřejnoprávní televize je pod mnohem přísnějším dohledem, je svázaná spoustou omezení a musí plnit mnoho povinností, které komerční televize nijak neomezují. Kdysi lídr trhu Nova se propadla až na třetí místo. Ale je poctivé přiznat, že Prima ji předstihla díky počtu svých programů. Má jich z českých televizí nejvíce a je jasné, že spousty programů i když po troškách, nějaké diváky nasbírají. Česká televize má programů ze všech celoplošných vysílatelů nejméně, přesto jí stačily na vítězství. Komerční televize na vydání tohoto žebříčku zareagovaly velmi komicky, když začaly vydávat žebříčky své, kde vždy tu svou televizi uváděly na 1. místě a došly k tomu tak, že si vybraly divácký segment, např. věkový takový, aby jim to vyšlo. Kromě tohoto prvenství má Česká televize ještě další a to možná mnohem cennější: Je považována za nejdůvěryhodnější televizi v zemi. Nezbývá, než České televizi pogratulovat i proto, že zvítězila už popáté v řadě, a doufat, že i politici co nejdříve pochopí, jak důležitá je nezávislá veřejnoprávní televize pro společnost, stát i demokracii a zajistí jí konečně důstojné postavení včetně financování.

    A jak bývá zvykem, ještě letmý pohled do žebříčku filmového:

Zdroj: UFD
Richard Šimůnek
Foto: MTV

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.